Muskussikk

Allikas: Vikipeedia
Muskussikk

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Lülijalgsed Arthropoda
Klass Putukad Insecta
Selts Mardikalised Coleoptera
Sugukond Siklased Cerambycidae
Alamsugukond Cerambycinae
Perekond Muskussikk Aromia
Liik Muskussikk
Binaarne nimetus
Aromia moschata
(Linnaeus, 1758)
Sünonüümid
  • Cerambyx odoratus (DeGeer, 1775)
  • Cerambyx moschatus Linnaeus, 1758
Muskussikk sarikalisel toitumas

Muskussikk (Aromia moschata) on siklaste sugukonda kuuluv mardikas.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Muskussikk on 16–38 mm pikkune.[1] Keha metalliläikega, helkivroheline või helkivsinakasroheline. Tundlad ja jalad sama värvi või sinakasmustad.[2] Ohu korral eritab tugevat spetsiifilist muskuslõhna (sellest ka nimetus).[1][2] Eritist toodetakse rindmikus paiknevates näärmetes ja väljastatakse läbi tagarindmiku avauste, mis paiknevad rindmiselt tagapuusade lähedal. Varem arvati, et muskussiku eritis sisaldab salitsüülaldehüüdi või salitsüüleetrit, kuid nüüd on näidatud, et see koosneb hoopis neljast monoterpeenist, millest üks on roosoksiid[3], lõhnaõlitööstuse üks olulisemaid lõhnaaineid.

Levik ja elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Muskussikk on levinud Euroopas, Põhja-Aafrikas, Türgis, Iraanis, Iraagis, Jordaanias, Liibanonis, Süürias, Kasahstanis, Kesk-Aasias, Mongoolias, Hiinas, Põhja-Koreas, Lõuna-Koreas ja Jaapanis.[4] Eestis haruldane ja lokaalselt levinud, leitud mandriosas, Hiiumaal ja Abruka saarel.[2][5] Levinud niiskemates leht- ja segametsades. Lend juunist või juulist augusti lõpuni.[1][2]

Elutsükkel ja toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Muskussiku elutsükkel vältab 3 või rohkem aastat.[6] Vastsed pajude kändudes, jämedates okstes ja tüvedes.[2] Võivad tõsiselt kahjustada jämedaid pajusid, uuristades nende tüved risti-rästi käikudega läbi. Mardikad sarikaliste, angervaksa ja enelate õitel, ka pajude tüvedel, peamiselt mahla tilkuvatel puudel.[1][2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Merivee, E. & Remm, H. (1973). Mardikate määraja. Tallinn: Valgus.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Miländer G. (1978). Eesti siklaste (Cerambycidae) määraja. Tartu.
  3. Vidari, G., De Bernardi, M., Pavan, M. & Ragozzino, L. (1973). Rose Oxide and Iridodial from Aromia moschata (L.) (Coleoptera: Cerambycidae). Tetrahedron Letters, 41, 4065-4068.
  4. "Aromia moschata https://www.biolib.cz". Vaadatud 28.03.2019. {{netiviide}}: välislink kohas |Pealkiri= (juhend)
  5. Süda, I. & Miländer, G. (1998). Eesti putukate levikuatlas. Distribution maps of Estonian Insects. 1. Cerambycidae. Tartu: Eesti Loodusfoto.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  6. "Aromia moschata http://www.cerambyx.uochb.cz". Vaadatud 28.03.2019. {{netiviide}}: välislink kohas |Pealkiri= (juhend)