Korporatsioon Indla

Allikas: Vikipeedia
Korporatsioon Indla
Asutatud 7. märts 1924, Tartu
Värvid kirsipruun-valge-roheline
Lipukiri Sõnasse kindlust, teosse ausust, kodule armastust!
Liige indlaensis

Korporatsioon Indla on 1924. aastal asutatud üliõpilaskorporatsioon, vanuselt teine naiskorporatsioon Eestis.

Korp! Indla juhtmõtted on demokraatia, eestlus, sõprus ja mõõdukus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Indla loomise idee sündis 24. oktoobril 1923 kümne naisüliõpilase soovist lisada kahele juba olemasolevale naisorganisatsioonile veel üks, mis vastaks täpsemalt nende ideaalile.

Akadeemiliste tavade kohaselt rõhutati patriotismi ja intellektuaalsust, aga ka töökust, ausust, kohusetunnet ning täiskarskust – samas polnud see Eesti tugevat karskusliikumise traditsiooni arvestades uus, ka mõned meeskorporatsioonid olid oma algperioodidel katsetanud karskust.

Korporatsiooni asutamisaegadel oli indlaensistel keelatud tarbida alkoholi nii korporatsioonisiseses kui ka -välises elus – alkohol oli lubatud vaid nn arstirohuna ja kirikus armulaual ning ka osalemisel teiste naiskorporatsioonide landesvater'itel õestusveinina.

Ametlikult asutati korp! Indla 7. märtsil 1924, kui Tartu Ülikooli valitsus kinnitas korp! Indla põhikirja.

Korp! Indla astus 1926. aastal Naiskodukaitse liikmeks; 1930. aastal võeti esmakordselt osa Üliõpilaskonna Edustuse tööst ning tehti kaastööd Üliõpilaslehele. Indlaensis Erika Viirsalu-Nivanka oli üliõpilaslehe peatoimetaja; 1936. aastal astuti Lilli Suburgi nimelise toetuskapitali liikmeks. 1930. aasta oktoobris sõlmiti sõprusleping Helsingi Ülikooli Savolaise osakonnaga.

Nõukogude ajal oli tegevus Eestis katkestatud.

3. märtsil 1989 registreeris Tartu Ülikooli nõukogu korp! Indla põhikirja, ametlik taasasutamine toimus 31. märtsil 1989. Arhiivimaterjalide ja vanade vilistlaste mälestuste põhjal elustati sõjaeelsed traditsioonid. Oktoobris 1991 taastati sõprusleping Helsingi Ülikooli Savolaise osakonna ja selle vilistlaskoguga, märtsis 2000 sõlmiti kartellileping Läti Korporatsioon Dzintraga.

Sümboolika[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Indla värvikombinatsioon on kirsipruun-valge-roheline. Kirsipruun sümboliseerib sõprust. Valges värvis kehastuv kaine meel väljendab mõistusepärast suhtumist nii ilmaasjadesse kui ka alkoholi. Roheline värv on nooruse sümbol – olla noor ning kanda endas nooruse tuld, andmata kohta resignatsioonile ja mõttelaiskusele.

Korp! Indla värvitekkel on kirsipruuni põhjaga, ääristatud valge ja rohelise triibuga. Tekli keskel on sirkel ehk vääntäht, mis on lühend väljendi Vivat, crescat, floreat corporatio Indla! (Elagu, kasvagu, õitsegu korporatsioon Indla!) esitähtedest, ja kümnenooleline rosett, mis sümboliseerib asutajaliikmeid. Korp! Indla noorliikmete tekkel on musta värvi, hõbedase sirkliga paremal küljel.

Põhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Indla põhimõtted pärinevad korporatsiooni asutamisajast, kandes endas asutajaliikmete tõekspidamisi, nende eluhoiakut ja väärtushinnanguid. Korp! Indla põhikirjas on põhimõtted tegevuse eesmärkidena sõnastatud järgmiselt:

  • oma liikmete ühendamine;
  • korp! Indla ja akadeemilise vaimsuse edasikandmine;
  • liikmete teadustöö vaimne ja materiaalne toetamine;
  • liikmete igakülgne arendamine ja kasvatamine, distsipliinitunde süvendamine.

Põhimõtted peegelduvad ka organisatsiooni nimes, lipukirjas ja värvikombinatsioonis.

Korp! Indla nimi on tuletatud Johannes Aaviku tolleaegsest uudissõnast ind (gen. innu), mis oli loodud omakeelseks vasteks võõrsõnale entusiasm, iseloomustades kõige paremini organisatsiooni, mille liikmed teotsevad entusiasmi, vaimustuse ja hooga. Korp! Indla lipukiri on "Sõnasse kindlust, teosse ausust, kodule armastust!" Organisatsiooni värvikombinatsioon kirsipruun-valge-roheline on aga valitud sümboliseerimaks sõprust, kainet meelt ja noorust.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]