Korporatsioon Sororitas Estoniae

Allikas: Vikipeedia
Korp! Sororitas Estoniae
Asutatud 16. veebruar 2011, Tallinn
Värvid valge-karmiinroosa-must
Lipukiri Teadmised on ilu!
Liige estonica

Korporatsioon Sororitas Estoniae (Korp! Sororitas Estoniae või C!S!E!) on 16. veebruaril 2011 Tallinnas asutatud akadeemiline organisatsioon.[1] Korporatsioon tegutseb nii Tallinnas kui ka Tartus. Korp! Sororitas Estoniae on naiskorporatsioon.[2]

Põhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae tegutseb eesti keele ja kultuuri säilitamise nimel. Tema põhimõtteks on kasvatada tublisid Eesti naisi, kes oleksid võimelised vajadusel kaitsma Eesti riigi vabadust võõrvõimu eest.[3]

Korp! Sororitas Estoniae on akadeemiline organisatsioon, kus väärtustatakse haridust ja püüdu selle omandamisel, lisaks toetab ta oma liikmete sportlikkust ja tervislikke eluviise.

Välismärgid[muuda | muuda lähteteksti]

Värvid[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae värvideks on valge, karmiinroosa ja must, mis sümboliseerivad teadmisjanu, naiselikku meelt ning kindlameelsust.[4]

Lipukiri[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae lipukirjaks on "Teadmised on ilu".[4]

Vapp[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae vapp koosneb neljaks väljaks jaotatud vapikilbist ning ümbritsevast puuokstest. Kilbi ülemisel vasakul väljal on valgel põhjal kuldne fleur-de-lis, mis tähendab uue aja algust. Selle all karmiinroosal põhjal kuldtähtedega korp! Sororitas Estoniae lipukiri «Teadmised on ilu», all paremal mustal põhjal kolm paabulinnu sulge, võttes kokku C!S!E! peapõhimõtted sõnadega: ilu, võimekus, arukus. Ülal paremal trikoloori taustal kuldne sirkel. Vappi ümbritsevad ka tammelehed.

Sirkel[muuda | muuda lähteteksti]

Sirkel koosneb tähtedest V, C, F, C, S, E ja ! märgist, ning see tähendab Vivat, Crescat et Floreat Corporatio Sororitas Estoniae in aeternum!, tõlkes: elagu, kasvagu ja õitsegu korporatsioon Sororitas Estoniae igavesti![4]

Liikmeskond[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae liikmeskond jaguneb värvikandjateks, mille hulka kuuluvad kaasvõitlejad ja vilistlased ning mustmajaks, kuhu kuuluvad rebased.

Esimene eestseisus[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniae esimese eestseisuse moodustasid:[5]

  • Senior – ksv! Kristin Liiv
  • Subsenior – ksv! Triinu Ollema
  • Scriba – ksv! Triin Klaas
  • Vanadaam – ksv! Liisa Prits

Sõprusorganisatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Korp! Sororitas Estoniael on kaks sõprusorganisatsiooni, üks Lätis ja teine Soomes. Mõlema organisatsiooniga on tihedad läbikäimised nii pidulikel puhkudel, kuid tihedat kontakti hoitakse ka igapäevasemalt.

Kymenlaakson Osakunta[muuda | muuda lähteteksti]

Ametlik sõprusleping Soome organisatsiooniga Kymenlaakson Osakunta sõlmiti 18. veebruaril 2017. Lepingu esimene pool allkirjastati korp! Sororitas Estoniae Tartu konvendis, teine pool nädal aega hiljem Kymenlaakson Osakunta 84. aastapäeval Soomes. Kymenlaakson Osakuntal on Eestis teinegi sõprusorganisatsioon, milleks on korp! Fraternitas Tartuensis. Sõpruslepingud on sõlmitud akadeemilise vanuse alusel, nimelt on Kymenlaakson Osakunta Helsingi ülikoolis tegutsevatest üliõpilasorganisatsioonidest noorim.

Kymenlaakson Osakunta asutamispäevaks loetakse 26. veebruari 1933. Kymenlaakson Osakunta värvideks on hõbe ja must. Hõbe sümboliseerib Kymenlaakso maakonnast läbi jooksvat jõge.

Spidola[muuda | muuda lähteteksti]

Läti naiskorporatsiooniga Spidola sõlmiti sõprusleping 28. mail 2017. Korp! Spidola värvid on kuldne-violetne-valge.

Korporatsioon Spidola asutati 11. märtsil 1947 paguluses, Saksamaal Pinnebergis. Nimi "Spidola" tuleb läti rahvusluuletaja Janis Rainise teosest "Tuli ja öö". Alates asutamisest unistasid asutajad, et korporatsiooni tegevuse saaks kolida Riiga. See unistus sai teoks 1991. aastal, kui võeti vastu esimesed rebased Lätis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Teised akadeemilised organisatsioonid". EÜS Põhjala. Vaadatud 25. veebruar 2019.
  2. "Naiskorporatsioonid". Korp! Rotalia. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2019. Vaadatud 25. veebruar 2019.
  3. "Põhimõtted". korp! Sororitas Estoniae. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2019. Vaadatud 25. veebruar 2019.
  4. 4,0 4,1 4,2 "Sümboolika". korp! Sororitas Estoniae. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2019. Vaadatud 25. veebruar 2019.
  5. "Esimene eestseisus". korp! Sororitas Estoniae. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2019. Vaadatud 25. veebruar 2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]