Freddie Mercury

Allikas: Vikipeedia
Freddie Mercury (1977)

Freddie Mercury (sünninimega Farrokh Bomi Bulsara; 5. september 1946 Stone Town, Zanzibar City, Sansibar24. november 1991 Kensington, London) oli rokkmuusik ja laululooja. Tuntuse saavutas ta inglise ansambli Queen solistina.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Farrokh Bulsara (Freddie Mercury) sündis 5. septembril 1946 kell 5.10 parsidest vanemate Bomi (14. detsember 1908 – 25. detsember 2003) ja Jer Bulsara (16. oktoober 1922 – 13. november 2016) esiklapsena väikesel Sansibari saarel. 1952. aastal sündis ta õde Kashmira. Farrokhi koolitee algas 5-aastaselt briti nunnade juhitud Sansibari misjonikoolis. Kolm aastat hiljem hakkas ta õppima St. Peteri nimelises internaatkoolis. Kooliajal hakkasid kaasõpilased Farrokhi kutsuma Freddieks, nimi jäi kasutusele ka pereringis.

Kooliajal tekkisid Freddiel mitmed huvid, eriti lummas teda aga muusika ja kunst. Koolijuhatus tegi tema vanematele ettepaneku maksta lisa kooliraha muusikahariduse andmiseks. Pärast seda sai Freddie klaverimängu õppida. Kooliajal moodustas Freddie oma esimese bändi The Hectics, mis esines koolipidudel. Tänapäeval ei ole Freddie Mercury sünnikodu eriti tunnustatud. Maja on jäetud lagunema ja kusagil pole konkreetset märget, et see on muusiku lapsepõlvekodu. Freddiega seotu on Sansibaril peaaegu nagu avalik saladus: temast ei räägita, kuid kõik teavad teda. Eelkõige taunitakse seda teemat Mercury seksuaalse sättumuse pärast – Sansibari elanikud on väga konservatiivsed ega tunnista geisid.

Kolimine Inglismaale[muuda | muuda lähteteksti]

1964. aastal toimusid Sansibaris poliitilised muutused, mistõttu kolis perekond Bulsara 1964. aasta alguses Inglismaale. 1964. aasta sügisel astus Freddie Isleworthi polütehnikumi, et sooritada kunstiõpetuses edasijõudnute eksam. Aastal 1966 asus ta Ealingi kunstikolledžisse graafikat õppima.

1960. aastate lõpul sai Freddie iidoliks Jimi Hendrix, keda ta püüdis igati jäljendada.

Kolledžis tutvus Freddie Tim Staffelliga, kes mängis basskitarri ansamblis Smile. Sõprussidemete paranemisel sai Freddie külastada Smile'i proove, kus ta tutvus Brian May ja Roger Tayloriga. Kuigi muusika paelus Freddiet, otsustas ta enne kutseliseks muusikuks hakkamist kooli lõpetada. Pingutused kandsid vilja ning 1969. aastal lõpetas Freddie Ealingi kunstikolledži graafiku ja kujundaja diplomiga.

Lavakarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1969. aastal tutvus Freddie ansambliga Ibex ja ta võeti bändi laulma. Ibexis sai ta esimesed suure lava kogemused. Samal aastal otsustasid Freddie ja Roger avada müügilaua Kensingtoni turul. Algul katsetati kunstiga, kuid see oli edutu. Hiljem jätkati stiilsete kasutatud riiete müügiga, mis oli edukam. Müük lõpetati 18. septembril 1970, kui suri Jimi Hendrix, kelle mälestuseks müügilaud suletigi. 1969. aasta septembris läksid Ibexi ja Freddie teed lahku, aga Freddie ei suutnud olla ilma esinemiseta ja aasta lõpuks sai temast Sour Milk Sea solist. Kuid seegi ansambel ei kestnud kaua. Pärast seda otsustas Freddie ise ansambli kokku panna – nimeks sai Wreckage. Kuna ka selle ansambliga kuulsust ei tulnud, otsustas Freddie märtsis 1970 ansambli hüljata.

1970. aasta aprillis lahkus Tim Staffell Smile'ist ja Freddie võttis tema koha ansamblis üle. Bändis olid varasemast ajast liikmed Brian May ja Roger Taylor. Freddie leidis, et nimi Smile ei ole piisavalt ambitsioonikas ning pärast mõningaid vaidlusi pandi ansamblile nimeks Queen. Queeni esimene kontsert oli 27. juunil 1970, kuigi kavalehtedel oli bändi nimi veel Smile. Samal ajal oli Freddie jõudnud arusaamale, et nimi Bulsara ei sobi mehele, keda ootab ees suur tulevik. Nõnda muutis ta perekonnanime Mercuryks, mis pidi viitama muistsete jumalate müütilisele käskjalale. Edasine on juba paljuski seotud Queeni kuulsuse ja ajalooga.

1970. aastal tutvus Freddie Mary Austiniga. Nad elasid koos seitse aastat ja jäid headeks sõpradeks ka hiljem.

Mercury esimene sooloprojekt, kus ta kasutas pseudonüümi Larry Lurex, jäi aastasse 1972.

1975. aastal oli Queen Jaapani turneel. Freddie kiindus Jaapanisse täielikult ning sealt sai alguse tema kirg jaapani kunsti ja antiigi vastu.

Aastatel 1970–1976 oli Mercuryl kombeks värvida musta küünelakiga oma vasaku käe, Mayl aga valge küünelakiga parema käe küüned.

7. oktoobril 1979 esines Freddie koos kuningliku balletitrupiga Royal Ballet. Ta polnud kunagi balletti tantsinud, kuid otsustas etendusest siiski osa võtta. Freddie tantsis koos trupiga laulude "Bohemian Rhapsody" ja "Crazy Little Thing Called Love" järgi. Esinemine oli edukas.

Aastal 1980 otsustas Freddie imidžit muuta: ta lõikas juuksed lühemaks ja kasvatas endale vuntsid. Fännid reageerisid muutusele negatiivselt, kinkides talle žiletiteri ja ka küünelakki.

1982. aasta lõpus otsustasid Queeni liikmed, et järgmisel aastal peavad nad puhkust. Freddie kasutas vaba aega ratsionaalselt ja hakkas oma plaati tegema. Töö käigus tutvus ta Giorgio Moroderiga, kellega koostööst sündis laul "Love Kills".

1983. aasta mais käis Freddie Royal Operas vaatamas Verdi ooperit. See oli esimene kord, mil Freddie nägi katalaani ooperitähte Montserrat Caballéd, kellest ta oli esimesest silmapilgust võlutud.

1985. aasta mais ilmus Freddie esimene sooloalbum "Mr. Bad Guy". Kuna 1987. aasta algus oli Queeni jaoks vaikne, otsustas Freddie alustada uue sooloalbumi lindistamist. Veebruaris 1987 nägi ilmavalgust singel "The Great Pretender" (kaver The Plattersi laulust). Märtsis lendas Freddie Barcelonasse, kus tegi Montserrat Caballéle ettepaneku koos laule lindistada. Aprilli alguses algaski töö ühiste laulude kallal, mais 1987 esinesid nad koos Ibiza festivalil. Ühine album ilmus 10. oktoobril 1988.

Haigus ja karjääri lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Freddie Mercury kuju Montreux's

Freddie viimane avalik kontsert oli 8. oktoobril 1988 suurel La Nit festivalil Barcelonas, kus tähistati olümpialipu saabumist Seoulist. Pärast albumi "The Miracle" ilmumist hakkas Mercury tervis järsult halvenema. Haigena olles püüdis ta seda üldsuse eest varjata, kuid meedias hakkasid levima kuuldused, et Mercury põeb AIDSi. Ta mõistis, et haigus ei lase Queeniga enam tuurile minna ning seetõttu pühendus ta uute laulude loomisele ja videote tegemisele, mis süvendas spekulatsioone tema halveneva tervise kohta veelgi.

Queeni viimaseks videoks jäi "These Are the Days of Our Lives", mis salvestati 30. mail 1991. Mercury halva väljanägemise tõttu (Freddie kaal oli langenud 76 kilolt 57-le) filmiti video must-valgena. Valmis video ilmumine 1991. aasta juunis ei tekitanud enam kahtlustki, et Freddie tervis pole korras. Viimastel elupäevadel ei suutnud Freddie normaalselt süüa ega rääkida ning ta jäi praktiliselt pimedaks. Kolm nädalat enne surma otsustas ta lõpetada arstirohtude võtmise, et surma kiirendada.

23. novembril 1991 otsustas Freddie haiguse avalikustada. Päev hiljem, 24. novembril kell 18.48 (veidi rohkem kui 24 tundi pärast haiguse avalikustamist) suri Freddie oma kodus Londonis. Surma põhjus oli AIDSiga seotud kopsupõletik. Vahetult enne Freddie surma olid tema juures sõbrad laulja Dave Clark, majateenija Peter Freestone ja elukaaslane Jim Hutton. Freddie suri samal ajal, kui Jim Hutton tema voodiriideid vahetas. 27. novembril tuhastati Freddie Kensal Greeni krematooriumis. Tema maiste jäänuste asukohta teab vaid Mary Austin.

22. aprillil 1992 korraldasid Brian May, Roger Taylor ja John Deacon Freddie mälestuseks suure mälestuskontserdi, mille tulud läksid AIDSi-vastasele võitlusele.

Freddie muusikaliseks luigelauluks jäi 1995. aastal postuumselt ilmunud Queeni plaat "Made in Heaven", millel olid viimased enne tema surma salvestatud laulud. "Mother Love" salvestati Montreux's umbes pool aastat enne Mercury surma (13-16 mai 1991), aga loo salvestamine jäi pooleli, sest Freddie käis stuudios ainult siis, kui end hästi tundis. Laulda oli vaja veel viimane salm, kuid Mercury oli öelnud Mayle, et ta hetkel enam ei jaksa ning laulab viimase salmi hiljem. Stuudiosse tagasi ta enam ei jõudnudki ja see oli viimane kord, kui Brian May teda nägi. Freddie suri 45-aastaselt.

Mälestuse jäädvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

2003. aastast korraldatakse septembrikuus Šveitsis Montreux's Freddie mälestuspäeva. Genfi järve kaldapealsel alal asub ka talle püstitatud monument, mille autor on tšehhi skulptor Irena Sedlecká. See kuju on ka plaadi "Made in Heaven" esikaanel.

2018. aastal tehti Mercury elust ja lavakarjäärist film "Bohemian Rhapsody". Filmis kehastab Freddiet näitleja Rami Malek, kes võitis selle rolli eest 2019. aastal Oscari parima meesnäitleja kategoorias.