Brian May

Allikas: Vikipeedia
Brian May
May 2005. aastal Frankfurdis esinemas
May 2005. aastal Frankfurdis esinemas
Sünninimi Brian Harold May
Sündinud 19. juuli 1947
London, Suurbritannia
Stiilid rokkmuusika
Elukutse muusik, muusikaprodutsent, laulusõnade autor, astrofüüsik
Pill kitarr, bandžo, basskitarr, klahvpillid, laulja
Tegev 1963-
Plaadifirma Hollywood, Parlophone
Seotud esitajad Smile, Queen, Phenomena, Queen + Paul Rodgers
Veebileht brianmay.com
Tähelepanuväärsed pillid
Red Special

OBE Brian Harold May (sündinud 19. juulil 1947) on Briti muusik ja astrofüüsik.

Eeskätt on ta tuntud kui ansambli Queen kitarrist. Kitarristina kasutab ta isetehtud kitarri Red Special. Ta on kirjutanud näiteks sellised hitid nagu "We Will Rock You", "Who Wants to Live Forever", "Tie Your Mother Down", "Now I'm Here", "I Want It All" ja "Too Much Love Will Kill You".

May sai 2007. aastal doktorikraadi astrofüüsikas ning on Liverpool John Moore's University kantsler.

2005. aastal sai ta raadiojaama Planet Rock korraldatud parimate kitarristide hääletusel 7. koha. Ajakirja Rolling Stone edetabelis "100 Greatest Guitarist of All Time" paiknes May 39. kohal.

15. märtsil 2023 andis kuningas Charles III talle teenete eest muusikas ja heategevuses Briti impeeriumi ordu ohvitseri tiitli (Officer of the Order of the British Empire, lühendtähistus: OBE).

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Brian May, Harold ja Ruth May ainus laps, sündis Hamptonis Londonis ning käis Hampton Grammar Schoolis. Sel ajal pani ta kokku oma esimese bändi Nineteen Eighty-Four laulja ja basskitarristi Tim Staffelliga. May lõpetas kooli väga heade tulemustega.

Ta isa Harold töötas joonestajana ning oli pikaajaline suitsetaja. Seetõttu vihkab May suitsetamist ning on isegi oma hiljutistel sisekontsertidel suitsetamise ära keelanud.

1974–1988 oli Brian abielus Chrissie Mulleniga, kellega tal on kolm last: Jimmy (sünd. 15. juuni 1978), Louisa (sünd. 22. mai 1981) ja Emily Ruth (sünd 17. veebruar 1987). Paar lahutas 1988. aastal.

Brian on intervjuudes öelnud, et võitles 1980ndate lõpus sügava depressiooniga ning kaalus isegi enesetappu, pidades põhjusteks abielu purunemist ja enda halva isana tundmist, oma isa Haroldi surma ja Freddie Mercury haigust.

May on praegu abielus endise näitleja Anita Dobsoniga, keda mees kohtas 1986. aastal.

Ajalehe The Sunday Times järgi oli Mayl 2009. aasta seisuga 70 miljoni naelsterlingi väärtuses vara.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]