Jimi Hendrix

Allikas: Vikipeedia
Jimi Hendrix
Jimi Hendrix esinemas Hollandi televisiooni saates "Hoepla" 1967. aastal
Jimi Hendrix esinemas Hollandi televisiooni
saates "Hoepla" 1967. aastal
Sünninimi Johnny Allen Hendrix
Sündinud 27. november 1942
Seattle, Ameerika Ühendriigid
Surnud 18. september 1970 (27-aastaselt) London, Suurbritannia
Stiilid psühhedeelne rokk, hard rock, blues rock, acid rock,
Elukutse laulja, helilooja, kitarrist, muusikaprodutsent, stuudioomanik, laulusõnade autor
Pill kitarr, vokaal, basskitarr, klaver
Tegev 1963–1970
Plaadifirma Vee-Jay, RSVP, Track, Barclay, Polydor, Reprise, Capitol, MCA
Seotud esitajad The Jimi Hendrix Experience, Gypsy Sun and Rainbows, Band of Gypsys, The Isley Brothers, Little Richard, Curtis Knight and the Squires
Mõjud B.B. King, Muddy Waters, Albert King, Elmore James, Curtis Mayfield, Steve Cropper
Veebileht www.jimihendrix.com
Tähelepanuväärsed pillid
Fender Stratocaster
Gibson Flying V

Jimi Hendrix (sünninimi Johnny Allen Hendrix, hiljem James Marshall Hendrix; 27. november 1942 Seattle, USA18. september 1970 London, Suurbritannia) oli USA kitarrist, laulja ja helilooja, kes oli tuntud oma fantaasiarikka ja psühhedeelse kitarrikäsitluse poolest. Teda peetakse üheks mõjukaimaks kitarristiks rokkmuusika ajaloos.

Juba oma eluajal võitis Jimi Hendrix mitmeid rokkmuusika auhindu; postuumselt, The Jimi Hendrix Experience'i koosseisus, arvati ta 1992. aastal USA Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks ning 2005. aastal Suurbritannia Muusika Kuulsuste Halli liikmeks. 2006. aastal arvati Jimi Hendrixi debüütalbum "Are You Experienced" United States National Recording Registrysse. Mõjukas levimuusikaajakiri Rolling Stone on Jimi Hendrixi korduvalt (viimati 2011. aastal) valinud läbi aegade parimaks kitarrimängijaks (hääletus "Top 100 Guitar Players of All Time"), tema kolm stuudioalbumit "Are You Experienced", "Axis: Bold as Love" ja "Electric Ladyland" aga arvanud kõigi aegade 100 parima albumi hulka.

Tehnilised uuendused[muuda | muuda lähteteksti]

Jimi Hendrix viis kontrollitud tagasiside- ehk feedback-tehnikad, ületüüritud lampvõimendi, samuti kitarri kui müratekitamise vahendi, wah-wah ja phaser-efekti ning tremolokangi kasutamise kitarrimängus uuele tasemele. Oma muusika produtsendina oli ta teerajajaid salvestusstuudio võimaluste kasutamisel muusikaliste ideede väljendamisel – ta oli üks esimesi (sarnaselt Pink Floydi ja mitmete kaasaegsete heliloojatega nagu Karlheinz Stockhausen, John Cage, Steve Reich jt) strereofooniliste faasinihke- (phaser) ja ruumiefektidega eksperimenteerijaid – stuudiotehnikat ja -efekte kasutas Hendrix (koostöös helimeistrite Eddie Krameri ja Gary Kellgreniga) muusikavahenditena. Näiteks 1968. aastal ilmunud albumil "Electric Ladyland" on loovalt kasutatud stuudio-lintmagnetofoni tehnilisi võimalusi (näiteks salvestiste tagurpidimängimist ja kiiruse muutmist), mitmekihiliselt salvestatud kitarre, faasinihet, stereoefekte jne, mis tol ajal polnud rokkmuusikas veel laialdaselt levinud.

Muusikaline karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Jimi Hendrixi Gibson Flying V kitarr, mida ta kutsus "Lendavaks ingliks". Hard Rock Cafe Museum, London

Euroopas edukaks osutunud power-trioga The Jimi Hendrix Experience, kuhu peale Hendrixi kuulusid inglise muusikud: bassist Noel Redding ning džässtaustaga trummar Mitch Mitchell, saavutas ta 1967. aastal tuntuse ja rokiajakirjanduse tunnustuse ka USA-s, andes Monterey Pop Festivalil legendaarse kontserdi, mis lõppes popikooniks saanud kitarri põletamise ja purustamisega.

Jimi Hendrixi tähelennu tipuks jäi tõenäoliselt kahetunnine esinemine rokkmuusika ajalukku läinud Woodstocki muusikafestivalil 18. augustil 1969 pea 180 000 inimese ees ansambliga Gypsy Sun and Rainbows, mis kulmineerus USA hümni "The Star-Spangled Banner" sürrealistlik-psühhedeelse töötlusega, – sooloimprovisatsiooniga, mida praegu peetakse üheks 1960. aastate hipiajastu ja kontrakultuuri sümboliks.

Muusikalised mõjutajad[muuda | muuda lähteteksti]

Jimi Hendrixi mõjutajateks olid bluusimängijad B.B. King, Muddy Waters, Albert King ja Elmore James, rhythm and blues'i ja soulikitarristid Curtis Mayfield, Steve Cropper, samuti mõjutasid teda mitmed modernse džässi esindajad. 1960. aastate lõpuks oli Hendrix rokkmuusika lihtsatest vormidest tüdinenud – ta osales jamsession'itel koos Roland Kirki ja hiljem Tony Williamsiga, unistas bigbändist taustalauljatega ning enne ootamatut surma tegi ettevalmistusi tööks Gil Evansiga.

Surm ja matused[muuda | muuda lähteteksti]

Jimi Hendrix suri 18. septembril 1970 27-aastaselt Londonis siiani segastel asjaoludel.

Ametliku versiooni järgi lämbus ta omaenda oksesse pärast eelmisel õhtul toimunud metsikut pidutsemist ning kodus manustatud üheksat Vesperaxi unerohutabletti, mis ületas näidustatud koguse 18 kordselt.

Radikaalsema vandenõu versiooni järgi mõrvas Hendrixi Luure Keskagentuur, kallates talle jõuga sisse suurtes kogustes veini kuni ohvri lämbumiseni – Jimi Hendrix oli LKA jälgimise all toetuse pärast Mustade Pantrite liikumisele, millele LKA oma operatsiooni "CHAOS" käigus püüdis vahendeid valimata lõppu teha.[1]

29. septembril sõidutati Jimi Hendrixi surnukeha lennukiga Seattle'isse. Pärast matuseteenistust 1. oktoobril Dunlopi baptistlikus kirikus maeti ta Greenwoodi surnuaeda Rentonis Washingtoni osariigis oma ema hauakohta. Matusest võttis osa üle kahesaja inimese: perekond ja sõbrad, paljud tuntud muusikud, nagu Mitch Mitchell ja Noel Redding The Jimi Hendrix Experience'ist, Miles Davis, John Hammond ja Johnny Winter.

Kuna Jimi Hendrix suri 27-aastaselt, siis kuulub ta kurikuulsasse 27 Klubisse.[2]

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Eluajal välja antud albumid:

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Ilmumis-
aasta
Album Koht USA
edetabelis
Koht UK
edetabelis
Märkimisväärsed lood
1967 "Are You Experienced" 5. 2.
1967 "Axis: Bold as Love" 3. 5.
1968 "Electric Ladyland" 1. 5.

Kontsertalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Ilmumis-
aasta
Album Koht USA
edetabelis
Koht UK
edetabelis
Toimumispaik Märkimisväärsed
versioonid
1970 "Band of Gypsys" 5. 5. Bill Graham's
Fillmore East Auditorium
New York

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Allikas: History Channel.
  2. Rockers Who Died at Age 27 ultimateclassicrock.com (vaadatud 1.06.2013)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Toomas Raudam. Tänulikud surnud: lugusid rock'n'rollist. [Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus 2005] (Sisaldab lugusid Brian Jonesist, Elvis Presleyst, John Lennonist, Jimi Hendrixist, Jim Morrisonist ja Janis Joplinist). ISBN 9789985791240, ISBN 998579124X (köites).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]