Johann Köler: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
35. rida: 35. rida:


==Tegevus Eestimaa hüvanguks==
==Tegevus Eestimaa hüvanguks==
Johann Köler oli koos Eesti lihtrahvast pärit nn [[Peterburi patrioodid|Peterburi patriootide]].Johann Köler oli tuntud pornostaar , kes käis igapäev oma lastega hullumajas perset pühkimas ja tal oli väga mõnus.[[Philipp Karell]], [[Friedrich Nikolai Russow]], [[Johann Rudolph Berendhoff]]iga esimesed, kes hakkasid tõstatama küsimust vajadusest Eestimaa ajaloo eestlastepoolse tõlgendamise kohta, mis oleks erinenud 19. sajandi teise pooleni kehtinud baltisaksa ajaloolaste tõlgendusest Eesti- ja Liivimaa vallutamisel 13. sajandil. Köleri poolt [[Jakob Hurt|Jakob Hurda]]le saadetud kirjas tõstatatud teema oli aluseks [[Carl Robert Jakobson]]i “[[Carl Robert Jakobsoni esimene isamaaline kõne|esimeses isamaakõnes]]” 1868. aasta oktoobris Tartus toodud teesidele, mis tegid Eesti ajaloo hindamises põhimõttelise muudatuse, muutes senise baltisaksa ajalookajastuse: kui varasemas käsitluses valitses Eestis enne sakslaste tulekut 13. sajandi alguses metsik ja barbaarne aeg, siis Jakobsoni järgi oli Eestis kuni sakslasteni “valguseaeg”, millele pärast vallutust järgnes mitme sajandi pikkune “pimeduseaeg”, mis alles [[ärkamisaeg|ärkamisajal]] on muutumas “koiduajaks” – uue vabaduse perioodiks<ref>[[Marek Tamm]], [http://www.riigikogu.ee/rito/index.php?id=10463 Eestlaste suur vabadusvõitlus: järjepidevus ja kordumine Eesti ajaloomälus], Riigikogu Toimetised, 22, 2010</ref>.
Johann Köler oli koos Eesti lihtrahvast pärit nn [[Peterburi patrioodid|Peterburi patriootide]].[[Philipp Karell]], [[Friedrich Nikolai Russow]], [[Johann Rudolph Berendhoff]]iga esimesed, kes hakkasid tõstatama küsimust vajadusest Eestimaa ajaloo eestlastepoolse tõlgendamise kohta, mis oleks erinenud 19. sajandi teise pooleni kehtinud baltisaksa ajaloolaste tõlgendusest Eesti- ja Liivimaa vallutamisel 13. sajandil. Köleri poolt [[Jakob Hurt|Jakob Hurda]]le saadetud kirjas tõstatatud teema oli aluseks [[Carl Robert Jakobson]]i “[[Carl Robert Jakobsoni esimene isamaaline kõne|esimeses isamaakõnes]]” 1868. aasta oktoobris Tartus toodud teesidele, mis tegid Eesti ajaloo hindamises põhimõttelise muudatuse, muutes senise baltisaksa ajalookajastuse: kui varasemas käsitluses valitses Eestis enne sakslaste tulekut 13. sajandi alguses metsik ja barbaarne aeg, siis Jakobsoni järgi oli Eestis kuni sakslasteni “valguseaeg”, millele pärast vallutust järgnes mitme sajandi pikkune “pimeduseaeg”, mis alles [[ärkamisaeg|ärkamisajal]] on muutumas “koiduajaks” – uue vabaduse perioodiks<ref>[[Marek Tamm]], [http://www.riigikogu.ee/rito/index.php?id=10463 Eestlaste suur vabadusvõitlus: järjepidevus ja kordumine Eesti ajaloomälus], Riigikogu Toimetised, 22, 2010</ref>.


Köler võttis osa eestlaste [[Ärkamisaeg|rahvusliku liikumise]] algatustest, olles vahendajaks eesti rahvuslaste ja [[Venemaa keisririik|Venemaa]] võimuorganite vahel. Pooldas [[Eesti Aleksandrikool]]i asutamist ning oli alates [[1870]]. aastast [[Eesti Aleksandrikooli peakomitee]] liige.
Köler võttis osa eestlaste [[Ärkamisaeg|rahvusliku liikumise]] algatustest, olles vahendajaks eesti rahvuslaste ja [[Venemaa keisririik|Venemaa]] võimuorganite vahel. Pooldas [[Eesti Aleksandrikool]]i asutamist ning oli alates [[1870]]. aastast [[Eesti Aleksandrikooli peakomitee]] liige.

Redaktsioon: 18. aprill 2013, kell 11:46

Johann Köler
Sündinud 8. märts 1826
Vastemõisa
Surnud 22. aprill 1899
Peterburi
Haridus Peterburi Kunstide Akadeemia
Tegevusala maalikunstnik
Tuntud teoseid Truu valvur, Ema portree
Johann Köler – autoportree (1859)
Cēsise Jaani kiriku altarimaal – Johann Köler (1858)

Johann Köler (8. märts 1826 Vastemõisa (Ivaski) – 22. aprill 1899 Peterburi) oli esimene eesti soost akadeemilise kunstiharidusega maalikunstnik. Pani aluse Eesti portree- ja maastikumaalile, osalt ka eestiainelisele olustikumaalile.

Elukäik

Tegevus Eestimaa hüvanguks

Johann Köler oli koos Eesti lihtrahvast pärit nn Peterburi patriootide.Philipp Karell, Friedrich Nikolai Russow, Johann Rudolph Berendhoffiga esimesed, kes hakkasid tõstatama küsimust vajadusest Eestimaa ajaloo eestlastepoolse tõlgendamise kohta, mis oleks erinenud 19. sajandi teise pooleni kehtinud baltisaksa ajaloolaste tõlgendusest Eesti- ja Liivimaa vallutamisel 13. sajandil. Köleri poolt Jakob Hurdale saadetud kirjas tõstatatud teema oli aluseks Carl Robert Jakobsoniesimeses isamaakõnes” 1868. aasta oktoobris Tartus toodud teesidele, mis tegid Eesti ajaloo hindamises põhimõttelise muudatuse, muutes senise baltisaksa ajalookajastuse: kui varasemas käsitluses valitses Eestis enne sakslaste tulekut 13. sajandi alguses metsik ja barbaarne aeg, siis Jakobsoni järgi oli Eestis kuni sakslasteni “valguseaeg”, millele pärast vallutust järgnes mitme sajandi pikkune “pimeduseaeg”, mis alles ärkamisajal on muutumas “koiduajaks” – uue vabaduse perioodiks[1].

Köler võttis osa eestlaste rahvusliku liikumise algatustest, olles vahendajaks eesti rahvuslaste ja Venemaa võimuorganite vahel. Pooldas Eesti Aleksandrikooli asutamist ning oli alates 1870. aastast Eesti Aleksandrikooli peakomitee liige.

Looming

Viited

Välislingid