Wrocław

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Breslau)
Wrocław

[ vr'otsuav ]
poola Wrocław

Pindala 292,8 km²
Elanikke 672 929 (31.03.2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 51° 7′ N, 17° 2′ E
Wrocław (Poola)
Wrocław

Wrocław (saksa Breslau, ladina Vratislavia, tšehhi Vratislav) on linn Poola lääneosas, Alam-Sileesia vojevoodkonna halduskeskus. See on Sileesia ajalooline pealinn. Elanike arv on 2020. aasta seisuga 641 928, millega on see Poola suuruselt neljas linn.

Wrocław asub Odra jõe ääres Sileesia tasandikul Läänemerest 350 km kaugusel lõunas ja Sudeedidest 40 km kaugusel põhjas. Läbi linna voolab viis suuremat jõge. Wrocławis on umbes 220 silda.

2016. aastal oli Wrocław koos Hispaania linna Donostiaga Euroopa kultuuripealinn. 2016. aastal oli Wrocław lisaks ka maailma raamatupealinn.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Wrocławit on kirjalikult esmamainitud 1000. aastal. Oletatakse, et linn on nime saanud Böömimaa hertsogi Vratislav I järgi. 10. sajandil kuulus Wrocław Piastide dünastiale. Piastide linnus asus esialgu kunagisel Toomsaarel (poola keeles Ostrów Tumski). Hiljem laienes linn Odra vasakule kaldale, kus asub keskaegne vanalinn.

Linnaõigused sai Wrocław 1214. aastal. Linn on olnud ajaloo jooksul Poola kuningriigi, Tšehhi kuningriigi, Austria Habsburgide monarhia, Preisi kuningriigi ja Saksamaa valduses. Wrocław (tolleaegse nimega Breslau) kuulus Saksamaa koosseisu kuni 1945. aastani. Potsdami konverentsi otsuse kohaselt anti linn Poolale. Saksa elanikkond asustati ümber Saksamaale ja Wrocław asustati poolakatega.

Elanike arv[muuda | muuda lähteteksti]

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas tegutsevad Wrocławi Ülikool ja Wrocławi Tehnikaülikool.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Wrocławis asub palju ajaloolise tähtsusega maamärke, sealhulgas turuplats, Katedraalisaar (Ostrów Tumski), mis on linna vanim osa, ja UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv Hala Stulecia ("Sajandi saal").

Linna üks sümboleid on Wrocławi katoliku piiskopkonna peakirik, 13.–14. sajandist pärit gooti stiilis Wrocławi katedraal.

Linnas tegutsevad muuhulgas Wrocławi rahvusmuuseum, Wrocławi Ülikooli muuseum, Wrocławi Ülikooli loodusloomuuseum, Wrocławi arhitektuurimuuseum ja Wrocławi linnamuuseum.

1865. aastal asutatud Wrocławi loomaaed on Poola vanim loomaaed.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Wrocławi kesklinnast umbes kümne kilomeetri kaugusel edelas asub Wrocławi Mikołaj Koperniku lennujaam.

2018. aastal läbis Wrocław Główny raudteejaama 21,2 miljonit reisijat, millega oli see Poolas esimesel kohal.[2]

Ühistranspordiliinidest toimivad Wrocławis bussi- ja trammiliinid.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas tegutseb spordiklubi Wrocławi Śląsk. Wrocławi Śląski jalgpallimeeskond on tulnud kaks korda Poola meister. Jalgpallivõistkonna kodustaadion on Wrocławi linnastaadion. Wrocławi Śląski korvpallimeeskond on 17 meistritiitliga Poola edukaim. Wrocławi Śląski käsipallimeeskond on tulnud Poola meistriks 15 korda.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]