Andres Paas (muusik)

Allikas: Vikipeedia

Andres Paas (sündinud 10. veebruaril 1968 Kingissepas) on pianist, pedagoog, produtsent ja muusikategelane.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Paas õppis klaverit Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis (Tiiu Loopere õpilasena) ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Ada Kuuseoksa ja Ivari Ilja klaveriklassis. 1993–1996 täiendas ta end EMTA magistrantuuris prof. Vilma Mallese juures ning õppis samal ajal (1992–1995) ka orelit Ines Maidre ja professor Hugo Lepnurme juhendamisel. Ta on osalenud meistrikursustel ning 1998. aastal täiendanud end kammermuusika alal F. Liszti nimelises Budapesti Muusikaakadeemias prof. Gulyàs Màrta, Istvàn Csurgay ja Devich Jànosi juhendamisel.

Andres Paas on tegutsev kammermuusik, kuid on esinenud ka sümfooniaorkestrisolisti ja soolopianistina ning on andnud kontserte ka organistina (sh suurtes katedraalides Budapestis, Moskvas, Hamburgis, Jeruusalemmas jm). Ta on esinenud Leedu ühe vanema ja tuntuma ansambli Vilniuse Keelpillikvarteti solistina, samuti Ryazani Filharmoonia Sümfooniaorkestri (Venemaa) solistina, ansamblite Klaaspärlimäng Sinfonietta (Eesti) ja New Russian Quartet (Venemaa) solistina, teinud koostööd ühe hinnatuma prantsuse keelpillikvartetiga Quatuor Varèse, osalenud Ungari ja Eesti muusikute koostööansamblina loodud HonEst Quintette’i töös, millega on esinetud Eestis, Ungaris ja Prantsusmaal. Lisaks Baltimaade muusikuid ühendavas New Baltic Trios koos leedu tšellisti Vytautas Sondeckise ja läti klarnetisti Marcis Kulisega, millega on esinetud festivalidel Baltimaades, Ungaris (sh mainekal Budapesti Kevadfestivalil), Saksamaal (festivalil Begegnungen am Baltischen Meer), Prantsusmaal (kultuurifestivalil Balti nädalad Pariisis) jm ning klaveritriodes ja klaverikvartettides Venemaal ja Kuressaare kammermuusika päevadel koos vene muusikute Rustam Komatškovi, Julia Igonina, Aleksander Trostjanski, Ilja Hoffmani, Sergei Poltavski ja Stepan Jakovitšiga.

Andres Paas on ka tunnustatud lied-pianist ja andnud kontserte paljude tuntud eesti lauljate ansamblipartnerina; tema erilises fookuses on olnud vene, saksa ja prantsuse vokaalmuusikakavad. Ta on teinud pikka aega koostööd viiuldaja Leho Ugandi ja tšellist Vahur Luhtsaluga.

Andres Paas oli ka Eesti Rahvusmeeskoori (RAM) kontsertmeister (pianist ja organist) aastatel 1995-2003.

1995. aastal pani ta aluse[viide?] rahvusvahelisele kammermuusikafestivalile – Kuressaare kammermuusika päevadele, olles tänaseni selle ürituse eestvedaja ja kunstiline juht. Eri muusikakollektiivides on ta seal üles astunud 23 suvel. Ta on ka välja andnud duubel-CD ”Kuressaare Kammermuusika Päevad – 10” ja koostanud fotonäituse "Kõrghetked – Kuressaare Kammermuusika Päevad 20".

Andres Paas on töötanud Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis kammeransambli ja saateklassi pedagoogina (1997-2022) ja kontsertmeistrina (1993-1997), aastatel 1997–2016 juhatas samas koolis ka kammeransambliosakonda. 2022. aasta sügisest jätkab ta pedagoogitööd Tallinna Muusika- ja Balletikoolis (MUBA).

Andres Paas on esinenud Baltimaades, Venemaal, Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, Ungaris, Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Iisraelis, Ameerika Ühendriikides, Kanadas jm.

Repertuaar[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Paasi repertuaar ulatub barokkmuusikast nüüdismuusikani. New Baltic Trio koosseisus kandnud ette mitu uudisteost, sh Läti helilooja Ruta Paidere “...Vergessenes Wasser...” (2004) ja Helena Tulve “lumineux / opaque” (2004), kes kirjutasid oma triod spetsiaalselt sellele koosseisule. Läbi aastate on ta erinevates rahvusvahelistes kammerkoosseisudes kontserdilavadel ettekandele toonud märkimisväärse osa kammermuusika kaalukatest teostest – duosonaatidest (viiul, tšello, klarnet, flööt jt) klaverikvintettideni, sh Beethoveni Kolmik solistide kontsert, Schuberti, Bartoki, Dohnànyi, Šostakovitši, Dvořáki, Francki, Räätsa jt klaverikvintetid; Brahmsi kõik kolm klaverikvartetti ja Faure esimene klaverikvartett; Haydni, Mozarti, Beethoveni, Schuberti, Brahmsi (sh Trio a-moll op 114 ja kõik kolm klaveritriot), Mendelssohni, Rahmaninovi (mõlemad eleegilised triod), Arenski, Tšaikovski, Šostakovitši, Smetana ja Debussy klaveritriod.

Paas on salvestanud muusikat ERR-i arhiivi, osalenud pianisti ja organistina mitmel Eesti Rahvusmeeskoori plaadistusel ning andnud välja duubel-CD ”Kuressaare Kammermuusika Päevad – 10”, kus sisaldub ka mitu tema osalusega ansamblite salvestist.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eesti muusika biograafiline leksikon. 2. köide: N–Y. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2008, lk. 62.
  • Enn Oja "Otsa kooli ajaraamat" lk 80-81, 136, 149, 177
  • Ludmilla Toon "Kammermuusikapäevade hing Andres Paas". Meie Maa, 11. oktoober 1997
  • "Braavo, Andres Paas" Meie Maa, 2001

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]