Helena Tulve

Allikas: Vikipeedia
Helena Tulve

Helena Tulve (sündinud 28. aprillil 1972 Tartus[1]) on eesti helilooja.

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1990 lõpetas ta Tallinna Muusikakeskkooli kompositsiooni erialal, juhendajaks Alo Põldmäe. 1990–1992 õppis Erkki-Sven Tüüri klassis heliloomingut, hiljem täiendas end Pariisi Rahvuslikus Regionaalkonservatooriumis, õppides Jacques Charpentier' kompositsiooniklassis, mille lõpetas 1994. Aastatel 19931996 täiendas Pariisi Rahvuslikus Kõrgemas Muusika ja Tantsu Konservatooriumis, kus õppis gregooriuse laulu. Osalenud György Ligeti ja Marco Stroppa suvekursustel ning IRCAMi elektronmuusika kursustel Pariisis (2001).

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Aastast 2000 on ta Eesti Muusikaakadeemia kompositsiooniõppejõud.

2006. aasta märtsis toimunud festivalil "Eesti muusika päevad" oli Helena Tulve peahelilooja, festivali raames toimus ka helilooja rahvusvaheline meistrikursus.

2008. aastal oli ta Tartu Ülikooli vabade kunstide professor.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Tulve varasemas loomingus domineerib meloodiline materjal, hilisemas on suur rõhk kammermuusikal. Tema heliloomingus leiab tihti prantsuse spektraalmuusikat, Gregoriuse koraali, IRCAMi eksperimente ja idamaise muusika jooni. Enam kui traditsioonilised väljendusvahendid nagu meloodia, rütm, harmoonia, huvitab teda toorheli, selle tekkimine, muundumine ja kadumine (mikrointervallika). Kirjutanud ka suurvorme.

Helena Tulve on olnud helilooja Sulev Keeduse filmidele "Somnambuul" (2003) ning "Kirjad Inglile" (2011).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jaan-Eik Tulve on tema abikaasa. Neil on kaks poega ja tütar, muusik Eliann Tulve.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]