Baieri valitsejate loend

Allikas: Vikipeedia

Järgnev on valitsejate loend läbi Baieri ajaloo. Baierit valitsesid mitmed hertsogid ja kuningad, see jagunes ja taasühines mitme dünastia all. Aastast 1949 on Baieri demokraatlik liidumaa Saksamaa Liitvabariigis.

Dünastiline ülevaade[muuda | redigeeri lähteteksti]

Agilolfingi dünastia, 548–788[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Agilolfingi dünastia

Umbes aastal 548 panid frangi kuningad Baieri piiriala hertsogi haldusse — võibolla frankide hulgast või võibolla kohalike juhtivate perekondade seast valitud — kes pidi tegutsema kohaliku kubernerina Frangi kuninga heaks. Esimene teadaolev hertsog ja tõenäoliselt esimene oli Gariwald või Garibald I, võimsa Agilolfingi perekonna liige. See oli algus Agilolfingi hertsogite seeriale, mis kestis aastani 788.

Karolingide dünastia, 788–911[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Karolingide dünastia

Frangi kuningad (hiljem keisrid) võtsid nüüd täieliku kontrolli, pannes Baieri mittepärilike kuberneride ja tsiviilametnike valitsemise alla. Nad ei olnud hertsogid, vaid hoopis Baieri kuningad. Keiser Ludwig Vaga jagas keisririigi kontrolli oma poegade vahel ja jaod muutusid jäävateks tema surmale aastal 840 järgnenud kümnentitel. Frangi valitsejad kontrollisid Baierit oma valduste osana.

Luitpoldingi dünastia, 911–947[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Luitpoldingi dünastia

Luitpold, Luitpoldingi dünastia asutaja, ei olnud Baieri hertsog, vaid Ludwig III Lapse võimualuse Kärnteni markkrahv. Frangi võim kahanes piirkonnas ungarlaste rünnakute tõttu, võimaldades kohalikele valitsejatele suuremat iseseisvust. Luitpoldi poeg Arnulf nõudis hertsogitiitlit (mis tähendas täielikku sõltumatust) aastal 911 ja tunnistati sellena Saksa kuninga Heinrich I Linnupüüdja poolt aastal 920.

Saksa kuningad, 947–1070[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Saksi dünastia ██ Saali dünastia

Aastast 947 kuni 11. sajandini andsid Saksamaa kuningad Baierit korduvalt erinevatesse kätesse (sealhulgas nende endi käed), takistades mistahes ühte perekonda ennast kehtestamast. Baierit valitses seeria lühiealisi, enamasti sõltumatuid dünastiaid.

Welfi ja Babenbergi dünastiad, 1070–1180[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Welfi ja Babenbergi dünastiad

Aastal 1070 kukutas keiser Heinrich IV hertsog Otto, andes hertsogkonna Welf I-le, kes oli Itaalia-Baieri Este perekonna liige. Welf I läks seejärel kuningas Heinrichiga tülli ja jäeti hertsogkonnast 19 aastaks ilma, sel ajal haldas seda Saksa kroon otse. Welf I taastas hertsogkonna aastal 1096, ja tema järglased olid tema pojad Welf II ja Heinrich IX — viimase järglane oli tema poeg Heinrich X, kellest sai ka Saksimaa hertsog.

Wittelsbachi dünastia, 1180–1918[muuda | redigeeri lähteteksti]

Baieri kuningriigi vapp.
██ Wittelsbachi dünastia

Aastal 1180 läksid Heinrich III Lõvi ja keiser Friedrich I tülli ning Friedrich tagandas hertsogi ja andis tema territooriumi Wittelsbachi dünastiast Otto I-le. Baieri jäi perekonna erinevate harude valdusse kuni Esimese maailmasõjani.

Esimene jagunemine, 1253–1340[muuda | redigeeri lähteteksti]

Aastal 1253 jagati Baieri seoses Otto II surmaga tema poegade vahel. Heinrich sai Alam-Baieri ja Ludwig Ülem-Baieri hertsogiks. Siit alates kuni 16. sajandi alguseni jagati territooriume sageli vendade vahel, mis tegi hertsogite loendamise raskeks.

Alam-Baieris järgnesid Heinrich XIII-le tema kolm poega Otto III, Ludwig III ja Stephan I, kes valitsesid ühiselt. Otto III järglane ühises hertsogkonnas oli tema poeg Heinrich XV. Stephani järglased olid tema pojad Otto IV ja Heinrich XIV. Heinrich XIV poeg oli Johann I.

Ülem-Baieris järgnesid Ludwig II-le tema pojad Rudolf I ja Ludwig IV. Viimane valiti aastal 1314 Saksamaa kuningaks. Pärast Johann I surma aastal 1340 ühendas Ludwig IV Baieri hertsogkonna.

Ülem-Baieri hertsogid olid ka Reini pfaltskrahvid. Aastal 1329 vabastas Ludwig IV Reini Pfalzi, sealhulgas Baieri Ülem-Pfalzi Rudolf I poegadele. Ülem-Pfalz taasühendati Baieriga aastal 1623, Alam-Pfalz aastal 1777.

Teine jagunemine, 1349–1503[muuda | redigeeri lähteteksti]

Aastast 1349 aastani 1503 leidis aset Baieri teine jagunemine. Aastal 1349 jagasid Ludwig IV kuus poega Baieri taas Ülem- ja Alam-Baieriks. Aastal 1353 jagati Alam-Baieri Baieri-Landshutiks ja Baieri-Straubingiks. Ülem-Baieri jagati Baieri-Straubingi ja Baieri-Landshuti vahel aastal 1363. Pärast Stephan II surma aastal 1392 jagati Baieri-Landshut kolmeks hertsogkonnaks, Johann II sai Baieri-Müncheni, Friedrich sai väiksema Baieri-Landshuti ja Baieri-Ingolstadtis valitses Stephan III.

1349–1363
Alam-Baieri hertsogkond
Aastal 1353 jagunes Alam-Baieri Baieri-Landshutiks ja Baieri-Straubingiks.
Ülem-Baieri hertsogkond
Aastal 1363 annekteeriti Ülem-Baieri Baieri-Landshuti poolt.
Baieri-Landshuti hertsogkond Baieri-Straubingi hertsogkond
Ka Hollandi, Zeelandi ja Hainaut krahv.
Baieri-Landshuti hertsogkond Baieri-Straubingi hertsogkond
1363–1425/29
Baieri-Landshuti hertsogkond
Aastal 1392 jagati Baieri-Landshut kolmeks hertsogkonnaks: Baieri-München, väiksem Baieri-Landshut ja Baieri-Ingolstadt.
Baieri-Straubingi hertsogkond
Aastal 1429 jagati Baieri-Straubing teiste Baieri hertsogkondade vahel.
Baieri-Müncheni hertsogkond Baieri-Landshuti hertsogkond Baieri-Ingolstadti hertsogkond
Baieri-Müncheni hertsogkond Baieri-Landshuti hertsogkond Baieri-Ingolstadti hertsogkond
1429–1503
Baieri-Müncheni hertsogkond
Baieri-München jagati aastal 1467 väiksemaks Baieri-Müncheniks ja Baieri-Dachauks.
Baieri-Landshuti hertsogkond Baieri-Ingolstadti hertsogkond
Baieri-Ingolstadt annekteeriti Baieri-Landshuti poolt aastal 1447.
Baieri-Müncheni hertsogkond Baieri-Dachaui hertsogkond
Baieri-Dachau taasühendati Baieri-Müncheniga aastal 1501.
Baieri-Landshuti hertsogkond
Baieri-Landshut annekteeriti Baieri-Müncheni poolt aastal 1503.
Baieri-Müncheni hertsogkond

Pärast Landshuti sõda (1503–1505) sai Baieri-Müncheni hertsog Albrecht IV Baieri valitsejaks. Aastal 1506 kuulutas Albrecht, et hertsogkonda päritakse esmasünniõiguse reeglite kohaselt.

Aastal 1623 sai Maximilian I tiitli Reini Pfalzi kuurvürst (saksa: Kurfürst).

Baieri kuningad, 1806–1918[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Baieri kuningas

Aastal 1805 ülendati Napoleoni Prantsusmaa ja Saksa-Rooma riigi vahelise Pressburgi rahu kohaselt mitu hertsogkonda kuningriikideks. Baieri Wittelsbachidest valitsejad kandsid aastast 1806 aastani 1918 tiitlit Baieri kuningas. Baieri kuurvürst Maximilian IV Joseph võttis ametlikult tiitli Baieri kuningas Maximilian I 1. jaanuaril 1806. Hästi tuntud niinimetatud Märchenkönig (muinasjutukuningas) Ludwig II ehitas oma valitsemise ajal (1864–1886) Neuschwansteini lossi, Herrenchiemsee lossi või Linderhofi lossi. Aastal 1918 kaotas Ludwig III oma trooni Novembrirevolutsioonis.

Pärast monarhiat[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Baieri ministerpresident

Aastal 1918 — Esimese maailmasõja lõppedes Novembrirevolutsiooniga — muutus Baieri demokraatlikuks vabariigiks Weimari vabariigis (Saksamaa nimetus aastatel 1919 kuni 1933). Sealt alates on Baieri valitsejad ministerpresidendid.

Valitsejate tabel[muuda | redigeeri lähteteksti]

██ Agilolfingi dünastia ██ Karolingide dünastia ██ Luitpoldingi dünastia ██ Saksi dünastia ██ Saali dünastia ██ Welfi ja Babenbergi dünastiad ██ Wittelsbachi dünastia

Baieri hertsogid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Pilt Tiitel Algus Lõpp Dünastia Osa Märkus
Garibald I Baieri hertsog 555 (u.) 591 Agilolfingid Mõned allikad kutsuvad teda "baierlaste kuningas".
Tassilo I Baieri hertsog 591 (u.) 610 Agilolfingid Nimetus rex (kuningas) tema ülestõusmisel.
Garibald II Baieri hertsog 610 (u.) 630 Agilolfingid
Theodo Baieri hertsog 680 (u.) 716 (?) Agilolfingid Theodo ajaks, kes suri aastal 716 või 717, oli Baieri hertsogkond saavutanud täieliku sõltumatuse Frangi kuningatest. Theodo pojad jagasid hertsogkonna, kuid aastaks 719 koondus võim Grimoaldi kätte.
Theudebert hertsog 702 (u.) 719 Agilolfingid Salzburg Theodo poeg.
Theudebald hertsog 711 (u.) 719 Agilolfingid Baieri osad Theodo poeg.
Tassilo II hertsog 716 (u.) 719 Agilolfingid Passau Theodo poeg.
Grimoald hertsog 716 (u.) 725 Agilolfingid Freising Theodo poeg, hiljem valitses kogu Baierit.
Hugbert hertsog 725 737 Agilolfingid Theudeberti poeg. Aastal 725(?) taastas Karl Martell, tegelik valitseja, kuigi mitte Frangi riigi nimel, kuninga võimu Baieri üle, alistades ja tappes Grimoaldi ja annekteerides Baieri osi Hugberti valitsemise ajal.
Odilo 737 748 Agilolfingid Gotfridi poeg.
Grifo 748 748 Agilolfingid Anastaja
Tassilo III Baieri hertsog 748 788 Agilolfingid Aastal 757 tunnistas Tassilo III Frangi kuninga Pippin Lühikese ülemvõimu ja kummardus Karl Suure ees aastal 781, ja taas aastal 787, samas jätkates iseseisvat poliitikat. Aastal 788 mõistis Karl Suur Tassilo surma riigireetmise eest. Tassilo, armu saanuna, läks kloostrisse ja loobus ametlikult oma hertsogkonnast Frankfurt am Mainis aastal 794.
Karl Suur Karl Suur keiser 788 794 Karolingid
Gerold von Anglachgau Baieri prefekt 794 799 Udalriching Karl Suure poolt nimetatud Baioariæ præfectus. Suri lahingus.
Karl Suur Karl Suur keiser 794 814 Karolingid
Lothar I Lothar I.jpg keiser 814 817 Karolingid
Ludwig I Vaga Ludwig Vaga keiser 817 829 Karolingid Aastal 817 andis Ludwig Baieri oma noorimale pojale, Ludwig Sakslasele.
Ludwig II Sakslane Ludwig Sakslane Baieri kuningas 817 865 Karolingid Ludwig valitses kui Baieri kuningas oma isa alluvuses kuni viimase surmani aastal 840. Aastal 843 liideti Baieri Ludwig Sakslase Ida-Frangi kuningriiki. Astal 864 andis Ludwig Sakslane kontrolli Baieri üle oma pojale Karlmannile ja suri aastal 876. Ludwigi kaks nooremat poega, Ludwig ja Karl — kellest viimane sai korraks tagasi kontrolli kõigi Frangi valduste üle — valitsesid Baierit järgemööda pärast Karlmanni.
Karlmann Baieri Karlmann Baieri kuningas 864 880 Karolingid Ludwig Sakslase vanem poeg.
Ludwig III Noorem Ludwig Noorem Baieri kuningas 880 882 Karolingid Ludwig Sakslase poeg.
Karl Paks Karl III Baieri kuningas 882 887 Karolingid Ludwig Sakslase noorem poeg.

Karlmanni vallaspoeg Arnulf Kärntenist mässas Karli vastu ja võttis Ida-Frangi riigis võimu veidi enne Karli surma.

Arnulf Kärntenist Die deutschen Kaiser Arnulph.jpg Baieri kuningas 887 899 Karolingid Karlmanni poeg.
Ludwig IV Laps Die deutschen Kaiser Ludwig das Kind.jpg Baieri kuningas 899 911 Karolingid Arnulfi Kärntenist poeg.
Engeldeo Baieri markkrahv 890 895 Temalt võeti tiitel marchio Baioariorum ja ta asendati Luitpoldiga.
Luitpold Baieri markkrahv 895 907 Luitpoldingid
Arnulf Halb Arnulf Bavor.jpg Baieri hertsog 907 937 Luitpoldingid Luitpoldi poeg.

Arnulf Halb nõudles hertsogitiitlit — mis tähendas täielikku sõltumatust — aastal 911 ja tunnistati sellisena Saksa kuninga Heinrich I Linnupüüdja poolt aastal 920.

Eberhard Baieri hertsog 937 938 Luitpoldingid
Berthold Baieri hertsog 938 947 Luitpoldingid Luitpoldi noorem poeg.

Saksa kuningas Otto I taastas keskvõimu, pagendades Arnulfi poja Eberhardi ja andes tiitli Luitpoldi nooremale pojale Bertholdile.

Heinrich I Heinrich II Baieri hertsog 947 955 Saksi dünastia Heinrich I Linnupüüdja poeg.

Bertholdi surres andis keiser Otto I hertsogkonna oma vennale Heinrichile (I), kes oli ka Arnulf Halva väimees.

Heinrich II Riiakas Heinrich II Baieri hertsog 955 976 Saksi dünastia Heinrich II sõdis oma nõbu, keiser Otto II vastu ja jäeti oma hertsogkonnast ilma aastal 976 oma nõbu Otto, Švaabimaa hertsogi kasuks (kes nüüd omas kahte hertsogkonda).
Otto I Otto I Baieri hertsog 976 982 Saksi dünastia
Heinrich III Noorem Baieri hertsog 983 985 Luitpoldingid Baieri anti Bertholdi pojale Heinrich III-le, kes taastas lühikeseks ajaks Luitpoldingi dünastia. Heinrich III vahetas Baieri Kärnteni vastu ja Heinrich II sai Baieri tagasi.
Heinrich II Riiakas Heinrich II Baieri hertsog 985 995 Saksi dünastia Taastatud
Heinrich IV Heinrich IV Baieri hertsog 995 1004 Saksi dünastia Heinrich II Riiaka poeg.

Heinrich IV valiti Saksa-Rooma keisriks Heinrich II, kes andis Baieri aastal 1004 oma õemehele Heinrich V-le, Luksemburgi krahvile.

Heinrich V Baieri hertsog 1004 1009 Luksemburgi dünastia Siegfried I poeg.
Heinrich IV Kronung Heinrich II.jpg Baieri hertsog 1009 1017 Saksi dünastia Heinrich IV taastas otsese kontrolli.
Heinrich V Baieri hertsog 1017 1026 Luksemburgi dünastia Siegfried I poeg.

Saksamaa kuningas Konrad II andis Baieri oma pojale Heinrich VI-le pärast Heinrich V surma aastal 1026.

Heinrich VI Must Heinrich Must Baieri hertsog 1026 1042 Saali dünastia Konrad II poeg.

Hiljem valiti Heinrich Saksa-Rooma keisriks Heinrich III ja sai Saksamaa kuningaks aastal 1039.

Heinrich VII Heinrich VII Baieri hertsog 1042 1047 Luksemburgi dünastia Friedrichi poeg.

Aastal 1042 andis Heinrich III hertsogkonna Luksemburgi krahvile, Heinrich V vennapojale Heinrich VII-le.

Konrad I (Kuno) Baieri hertsog 1049 1053 Ezzonid Liudolfi poeg.

Pärast Heinrich VII surma oli hertsogkond mitu aastat vaba. Heinrich III andis siis aastal 1049 hertsogkonna Zütpheni krahv Kunole. Kuno tõugati troonilt aastal 1053.

Heinrich VIII Heinrich IV Baieri hertsog 1053 1054 Saali dünastia Heinrich III poeg.

Oma valitsemise ajal Baieris oli Heinrich VIII alaealine (sündis 1050). Aastal 1056 sai ta Saksamaa kuningaks ja aastal 1084 Saksa-Rooma keisriks Heinrich IV.

Konrad II Baieri hertsog 1054 1055 Saali dünastia (alaealine, sündis 1052, suri 1055) Heinrich III poeg.
Heinrich VIII Heinrich IV Baieri hertsog 1055 1061 Saali dünastia (alaealine: sündis 1050) Heinrich III poeg. Heinrich VIII sai Saksamaa kuningaks (1056) ja aastal 1084 keisriks Heinrich IV.
Otto II Baieri hertsog 1061 1070 Northeim Aastal 1061 usaldas keisrinna Agnes — 11. aastase kuninga Heinrich IV ema ja regent — hertsogkonna Otto von Northeimile.
Welf I Welf I Baieri hertsog 1070 1077 Welfid Welf I tülitses seejärel keiser Heinrich IV-ga ja jäeti oma hertsogkonnast 19 aastaks ilma, sel ajal haldas seda Saksa kroon otse.
Heinrich VIII Heinrich IV Baieri hertsog 1077 1096 Saali dünastia (alaealine: sündis 1050) Heinrich III poeg. Heinrich VIII sai Saksamaa kuningaks (1056) ja aastal 1084 keisriks Heinrich IV.
Welf I Welf I Baieri hertsog 1096 1101 Welfid Welf I sai hertsogkonna tagasi aastal 1096.
Welf II Welf II Baieri hertsog 1101 1120 Welfid Welf I poeg.
Heinrich IX Must Heinrich IX Baieri hertsog 1120 1126 Welfid Welf I poeg.

Troonilt tõugatud.

Heinrich X Uhke Heinrich IX Baieri hertsog 1126 1138 Welfid Heinrich IX poeg.

Võimuvõitluses Saksamaa kuninga Konrad III-ga kaotas Heinrich X oma hertsogkonna kuningale, kes andis selle oma jüngrile, Austria markkrahv Leopoldile.

Leopold I Leopold IV Baieri hertsog 1139 1141 Babenbergid Kui Leopold suri, jätkas Konrad III hertsogkonda ja andis selle Leopoldi vennale Heinrich XI-le.
Heinrich XI Jasomirgott Heinrich XI Baieri hertsog 1143 1156 Babenbergid Leopoldi vend.
Heinrich XII Lõvi Heinrich XII Baieri hertsog 1156 1180 Welfid Kui Friedrich I Barbarossa sai Saksamaa kuningaks, taastas ta Baieri Welfidele Heinrich X poja, Saksimaa hertsogi Heinrich XII Lõvi isikus.
Otto III Otton I Wittelsbach.jpg Baieri hertsog 1180 1183 Wittelsbachi dünastia Aastal 1180 andis Friedrich I Barbarossa Baieri Otto III-le Wittelsbachi dünastiast.
Ludwig I Baieri hertsog 1183 1231 Wittelsbachi dünastia Otto III poeg.

Ludwig omandas Reini Pfalzi aastal 1214. Nii teenis Ludwig I ka Reini pfaltskrahvina. Ta mõrvati aastal 1231.

Otto IV Otto II Wittelsbach.jpg Baieri hertsog 1231 1253 Wittelsbachi dünastia Otto II teenis ka Reini pfaltskrahvina. Pärast Otto II surma jagati Baieri tema poegade vahel. Heinrich sai Alam-Baieri ja Ludwig Ülem-Baieri hertsogiks. Siit alates kuni 16. sajandi alguseni jagati territooriume sageli vendade vahel.
Heinrich XIII Baieri hertsog 1253 1290 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Otto II poeg (kaasvalitseja).
Ludwig II Fürstenfeldbruck-Klosterkirche 8.jpg Baieri hertsog 1253 1294 Wittelsbachi dünastia Ülem-Baieri Otto IV poeg (kaasvalitseja).
Ludwig III Baieri hertsog 1290 1296 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Heinrich XIII poeg (kaasvalitseja).
Stephan I Baieri hertsog 1290 1309 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Heinrich XIII poeg (kaasvalitseja).
Otto V Ota3 Thurocsi.jpg Baieri hertsog 1290 1312 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Heinrich XIII poeg (kaasvalitseja). Ungari kuningas 1306–08
Rudolf I Ausschnitt Codex Balduini Trevi.jpg Baieri hertsog 1294 1317 Wittelsbachi dünastia Ülem-Baieri Ludwig II poeg (kaasvalitseja).
Ludwig IV Ludovico il Bavaro.jpeg Baieri hertsog 1294 1347 Wittelsbachi dünastia Ülem-Baieri
Baieri (1340–1347)
Ludwig II poeg.

Valitses koos oma venna Rudolf I-ga aastani 1317 — siis üksi. Ludwig IV valiti Saksamaa kuningaks aastal 1314. Pavia lepinguga vabastas Ludwig IV Reini Pfalzi, sealhulgas Baieri Ülem-Pfalzi, Rudolf I poegadele. Pärast Johann I Lapse surma aastal 1340 ühendas Ludwig IV Baieri hertsogkonna.

Otto VI Baieri hertsog 1309 1334 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Stephan I poeg (kaasvalitseja).
Heinrich XIV Vanem Baieri hertsog 1309 1339 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Stephan I poeg (kaasvalitseja).
Heinrich XV Natterbergist Baieri hertsog 1312 1333 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Otto III poeg (kaasvalitseja).
Johann I Laps Baieri hertsog 1339 1340 Wittelsbachi dünastia Alam-Baieri Heinrich XIV Vanema poeg (kaasvalitseja). Pärast Johann I surma aastal 1340 ühendas Ludwig IV Baieri hertsogkonna (1340–1349).
Ludwig V Brandenburgist LudwigI Wittelsbach Siegesallee.JPG Baieri hertsog 1347 1361 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Stephan II Stephan II Baieri hertsog 1347 1375 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Ludwig VI Louis VI the Roman.jpg Baieri hertsog 1347 1351 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Wilhelm I Wilhelm I Baieri hertsog 1347 1388 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Albrecht I Albrecht I Baieri hertsog 1347 1404 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Otto VII Baieri hertsog 1347 1351 Wittelsbachi dünastia Baieri ja teine jaotus Ludwig IV poeg.
Meinhard Meinhard III. von Tirol.jpg 1361 1363 Wittelsbachi dünastia Ülem-Baieri Ludwig V Brandenburgist poeg. Tirooli markkrahv. Pärast tema surma aastal 1363 jagati Ülem-Baieri Baieri-Straubingi ja Baieri-Landshuti vahel.
Johann II Baieri hertsog 1375 1397 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut
Baieri-München
Stephan II poeg.
Friedrich Baieri-Landshuti hertsog 1375 1393 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut Stephan II poeg.
Stephan III 1375 1413 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut
Baieri-Ingolstadt
Stephan II poeg.
Albrecht II Albrecht II Baieri-Straubingi hertsog 1389 1397 Wittelsbachi dünastia Baieri-Straubing Albrecht I poeg. Valitses koos Albrecht I-ga.
Heinrich XVI Rikas Heinrich XVI Rikas Baieri-Landshuti hertsog 1392 1450 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut Friedrich poeg, annekteeris Baieri-Ingolstadti aastal 1447.
Wilhelm III Albrecht III ja Wilhelm III Baieri-Müncheni hertsog 1397 1435 Wittelsbachi dünastia Baieri-München Johann II poeg. Valitses koos Ernstiga.
Ernst Jaumann Ernst Rat.jpg Baieri-Müncheni hertsog 1397 1438 Wittelsbachi dünastia Baieri-München Johann II poeg. Valitses koos Wilhelm III-ga (üksi aastast 1435).
Wilhelm II Wilhelm II Baieri-Straubingi hertsog 1404 1417 Wittelsbachi dünastia Baieri-Straubing Albrecht I poeg.
Ludwig VII Habemega Ludwig VII Baieri-Ingolstadti hertsog 1413 1443 Wittelsbachi dünastia Baieri-Ingolstadt Stephan III poeg.
Jacqueline Jacqueline Baieri-Straubingi hertsoginna 1417 1432 Wittelsbachi dünastia Baieri-Straubing Wilhelm II tütar. Aastani 1425 vaidlustati Johann III Armutu poolt. Aastal 1432 jagati Baieri-Straubing teiste Baieri hertsogkondade vahel.
Johann III Armutu Johann III Armutu Baieri-Straubingi hertsog 1418 1425 Wittelsbachi dünastia Baieri-Straubing Albrecht I poeg. Vaidlustas Jacqueline'i kuni tema surmani aastal 1425.
Albrecht III Albrecht III ja Wilhelm III Baieri-Müncheni hertsog 1438 1460 Wittelsbachi dünastia Baieri-München Ernsti poeg.
Ludwig VIII Noorem Baieri-Ingolstadti hertsog 1443 1445 Wittelsbachi dünastia Baieri-Ingolstadt Ludwig VII Habemega poeg. Baieri-Ingolstadt annekteeriti Baieri-Landshuti poolt aastal 1447.
Ludwig IX Rikas Ludwig IX Baieri-Landshuti hertsog 1450 1479 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut Heinrich XVI Rikka poeg.
Johann IV Baieri hertsog 1460 1463 Wittelsbachi dünastia Baieri-München Albrecht III poeg. Valitses koos Sigismundi ja Albrecht IV-ga.
Sigismund Sigismund 1460 1501 Wittelsbachi dünastia Baieri-München
Baieri-Dachau
Albrecht III poeg.
  • Baieri-München (1460–1467): valitses koos Johann IV ja Albrecht IV-ga.
  • Baieri-Dachau (1467–1501)

Baieri-Dachau taasühendati Baieri-Müncheniga aastal 1501.

Georg Rikas Georg Rikas Baieri-Landshuti hertsog 1479 1503 Wittelsbachi dünastia Baieri-Landshut Ludwig IX Rikas poeg.

Baieri-Landshut annekteeriti Baieri-Müncheni poolt.

Baieri hertsogkond[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Baieri hertsogkond
Nimi Pilt Tiitel Algus Lõpp Dünastia Osa Märkus
Albrecht IV Albrecht IV Baieri hertsog 1463 18. märts 1508 Wittelsbachi dünastia Baieri-München Albrecht III poeg, ta sai suurema osa Baieri valitsejaks pärast Landshuti sõda (1503–1505). Aastal 1506 kuulutas Albrecht, et hertsogkonda päritakse vastavalt esmasünniõiguse reeglitele. Hüüdnimi "Tark".

Baieri-München jagati aastal 1467 väiksemaks Baieri-Müncheniks ja Baieri-Dachauks.

Wilhelm IV Wilhelm IV Baieri hertsog 18. märts 1508 6. märts 1550 Wittelsbachi dünastia Albrecht IV poeg. Valitses koos Ludwig X-ga.
Ludwig X Ludwig X Baieri hertsog 1516 22. aprill 1545 Wittelsbachi dünastia Albrecht IV poeg. Valitses koos Wilhelm IV-ga.
Albrecht V Albrecht V Baieri hertsog 6. märts 1550 24. oktoober 1579 Wittelsbachi dünastia Wilhelm IV poeg.
Wilhelm V Wilhelm V Baieri hertsog 24. oktoober 1579 15. oktoober 1597 Wittelsbachi dünastia Albrecht V poeg, yroonilt tõugatud, suri 1626.
Maximilian I Maximilian I Baieri kuurvürst 23. detsember 1597 25. veebruar 1623 Wittelsbachi dünastia Wilhelm V poeg. Maximilian I oli keiser Ferdinand II liitlane Kolmekümneaastases sõjas. Kui Pfalzi kuurvürst Friedrich V, Wittelsbachide vanema haru pea, asus sõtta keisri vastu, vabastati ta keiserlikest ametitest ja kuurvürsti tiitlist. Maximilian I sai Pfalzi kuurvürstkonna aastal 1623.

Baieri kuurvürstkond[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Baieri kuurvürstkond
Nimi Pilt Tiitel Algus Lõpp Dünastia Märkus
Maximilian I Maximilian I Baieri kuurvürst 25. veebruar 1623 27. september 1651 Wittelsbachi dünastia Aastal 1648 taastas Pfalzi pärija Friedrich oma Reini territooriumi — kuid mitte Baierile loovutatud Oberpfalzi — koos uue kuurvürstitiitliga; Maximilian säilitas kuurvürstitiitli, mille oli saanud 1623.
Ferdinand Maria Ferdinand Maria Baieri kuurvürst 27. september 1651 26. mai 1679 Wittelsbachi dünastia Maximilian I poeg. 1651-1654 oma onu Albrecht VI regentluse all.
Maximilian II Emanuel Maximilian II Emanuel Baieri kuurvürst 26. mai 1679 26. veebruar 1726 Wittelsbachi dünastia Ferdinand Maria ja Enrichetta Adelaide poeg.
Maximilian II võttis osa Hispaania pärilussõjast Prantsusmaa poolel, Saksa-Rooma keisri Leopold I vastu. Pärast Blenheimi lahingut sunniti ta Baierist põgenema ja jäeti 29. aprillil 1706 kuurvürsti tiitlist ilma. Ta sai aastal 1714 Badeni rahuga tiitli tagasi ja valitses aastani 1726.
Karl Albrecht Karl Albrecht Baieri kuurvürst 26. veebruar 1726 20. jaanuar 1745 Wittelsbachi dünastia Maximilian II Emanuel poeg.

Karl Albrecht asus taas kord Habsburgide vastu Austria pärilussõjas, taas liidus Prantsusmaaga, jõudes enda valimiseni Saksa-Rooma keisriks aastal 1742 (kui Karl VII). Siiski okupeerisid austerlased Baieri (1742–1744) ja keiser suri varsti pärast Münchenisse naasmist.

Maximilian III Joseph Maximillian III Baieri kuurvürst 20. jaanuar 1745 30. detsember 1777 Wittelsbachi dünastia Karl Albrechti poeg.
Maximilian III, kes ei saanud lapsi, oli viimane otsesest Baieri Wittelsbachide liinist, mis põlvnes Ludwig IV-st. Tema järglaseks sai Pfalzi kuurvürst Karl Theodor, kes seega sai vanemale Wittelsbachi liinile tagasi vanad tiitlid — põlvnes Ludwig IV vanemast vennast Rudolf I-st.
Karl Theodor Karl Theodor Pfalzi kuurvürst 30. detsember 1777 16. veebruar 1799 Wittelsbachi dünastia Johann Christian Josephi ja Marie Anne Henriëtte Leopoldine de La Tour d'Auvergne poeg.
Maximilian III Josephi kauge sugulane; kuurvürst aastast 1743.
Karl Theodor oli samuti lastetu ja tema järglaseks sai kauge sugulane Zweibrückeni pfaltskrahv Maximilian IV Joseph — hilisem kuningas Maximilian I.
Maximilian IV Joseph Maximillian I Pfalzi kuurvürst 16. veebruar 1799 6. august 1806 Wittelsbachi dünastia Friedrich Michaeli poeg.
Karl Theodori kauge sugulane; Zweibrückeni pfaltskrahv aastast 1795.

Prantsuse revolutsioonisõdade kaoses kukkus Saksa-Rooma riigi vana kord kokku. Nende sündmuste jooksul sai Baieri taas kord Prantsusmaa liitlaseks ja Maximilian IV Joseph sai Baieri kuningaks Maximilian I — jäädes samas Saksa-Rooma riigi kuurvürstiks kuni 6. augustini 1806, kui Saksa-Rooma riik lõpetati.

Baieri kuningriik[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Baieri kuningriik
Nimi Pilt Tiitel Algus Lõpp Dünastia Märkus
Maximilian I Maximillian I Baieri kuningas 1. jaanuar 1806 13. oktoober 1825 Wittelsbachi dünastia
Ludwig I Ludwig I Baieri kuningas 13. oktoober 1825 20. märts 1848 Wittelsbachi dünastia Maximilian I poeg.

Tõugati troonilt 1848. aasta revolutsioonis.

Maximilian II Maximillian II Baieri kuningas 20. märts 1848 10. märts 1864 Wittelsbachi dünastia Ludwig I poeg.
Ludwig II Ludwig II Baieri kuningas 10. märts 1864 13. juuni 1886 Wittelsbachi dünastia Maximilian II poeg.

Ludwig II kutsuti Märchenkönig (muinasjutukuningas). Ta nõustus Baieri olemisega Saksa keisririigi osa aastal 1871, ta kuulutati vaimuhaigeks aastal 1886.

Otto I Otto Baieri kuningas 13. juuni 1886 5. november 1913 Wittelsbachi dünastia Maximilian II poeg.

Otto oli oma valitsemise ajal vaimselt haige ja tema funktsioone täitsid järgmised printsregendid:

  • Luitpold 10. juuni 1886–12. detsember 1912.
  • Ludwig 12. detsember 1912–5. november 1913.
Ludwig III Ludwig III Baieri kuningas 5. november 1913 13. november 1918 Wittelsbachi dünastia Luitpoldi poeg.

Printsregent aastast 1912 aastani 1913, siis Baieri kuningas. Ta kaotas trooni Novembrirevolutsioonis 1918–1919 Esimese maailmasõja lõppedes.

Hilisemate valitsejate kohta vaata Baieri ministerpresident.