Talurahvaasjade komissar

Allikas: Vikipeedia

Talurahvaasjade komissar oli Balti kubermangudes aastatel 1889–1917 tegutsenud keskastme riigiametnik[1].

See ametikoht loodi pärast 1889. aasta kohtu- ja talurahvaasutuste reformi[1]. Komissari ülesanne oli muu hulgas kontrollida vallaomavalitsuse tegevust ja maaga tehtud tehingute õiguspärasust[1]. Ühtlasi pidid komissarid ellu viima ka Venemaa keisririigi venestus- ja tsentraliseerimispoliitikat[1].

Eesti alal oli iga maakonna kohta kuni kolm komissari.[1]

Eestimaa kubermangu talurahvaasjade komissarile allusid jaoskonnad Eestimaa kubermangu kreisides: Tallinna kreisis - Tallinna ja Rapla jaoskond, Tallinnas; Haapsalu kreisis - Haapsalu jsk, Haapsalus, Lihula jsk Lihulas ja Hiiumaa jsk Kärdlas; Paide kreisis - Paide jsk Paides ja Rakvere kreisis - Rakvere jsk Rakveres, Jõhvi jsk Jõhvis.

Liivimaa kubermangu talurahvaasjade komissarile allusid sh jaoskonnad Liivimaa kubermangu Lõuna-Eesti kreisides: Tartu kreisis - I ja II jsk Tartus; Võru kreisis - I ja II jsk Võrus; Viljandi kreisis - I ja II jsk Viljandis; Pärnu kreisis - I ja II jsk Pärnus ja Saaremaa jsk Kuresaares[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Eesti entsüklopeedia. 12. köide: Eesti A–Ü. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2003, lk 568.
  2. Lindanisa Adress-kalender 1910 aasta peale, 1910