Slaavi vürstiriikide loend

Allikas: Vikipeedia

Slaavi vürstiriikide loend on loetelu tänapäeva Venemaa, Ukraina, Valgevene ja Poola territooriumitel kuni Moskva suurvürstiriigi tekkimiseni 15. sajandil eksisteerinud vürsti- ja suurvürstiriike.

Idaslaavi hõimude asualad 8.–9. sajandil
Pihkva vürstiriik, 1466. aastal

Pihkva vürstiriik (862–1612)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Pihkva vürstiriik

Novgorodi vürstiriik ja vabariik[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Novgorodi vabariik (9. sajand–1478)

Kiievi suurvürstiriik (882–12. sajand)[muuda | muuda lähteteksti]

Kiievi suurvürstiriigi koosseisu kuulusid maa-alad tänapäeva Ukrainas, Kiievi ümbruses ja Tšerkassõst loodes, Žõtomõrist lõunas. Pealinn Kiiev.

Next.svg Pikemalt artiklis Kiievi suurvürstiriik
Kiievi suurvürstiriik, 1237. aastal

Połacki vürstiriik (960–1307/1399)[muuda | muuda lähteteksti]

Połacki vürstiriigi koosseisu kuulusid maa-alad tänapäeva Valgevenes, Viciebski, Minski ja Hrodna piirkonnad. Pealinn Połack.

Next.svg Pikemalt artiklis Połacki vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Koknese vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Jersika vürstiriik

Turovi-Pinski vürstiriik (ca 998–1168)[muuda | muuda lähteteksti]

Turovi-Pinski vürstiriigi koosseisu kuulusid maa-alad tänapäeva Valgevenes, Gomelist lõunas ja Brestist idapool; tänapäeva Ukraina Žõtomõrist ja Rivnest põhjapool. Pealinn Turov.

Next.svg Pikemalt artiklis Turovi-Pinski vürstiriik

Smolenski vürstiriik (ca 990—1404)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Smolenski vürstiriik
Idaslaavi vürstiriigid, aastatel 1015–1113

Tšernigovi vürstiriik (1024–1330)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Tšernigovi vürstiriik

Perejaslavli vürstiriik (1054–1239)[muuda | muuda lähteteksti]

Perejaslavli vürstiriigi koosseisu kuulusid maa-alad tänapäeva Ukrainas, Tšernigivist lõunas, Donetskist põhjapool, Kiievist idapool, Tšerkassõst idapool ja Dniprost, Poltavast ja Harkivist ida pool.

Next.svg Pikemalt artiklis Perejaslavli vürstiriik (1054–1239)

Novgorod-Severski vürstiriik (ca 1096–1494)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Novgorod-Severski vürstiriik

Muromi-Rjazani vürstiriik[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Muromi-Rjazani vürstiriik, keskus Murom
Next.svg Pikemalt artiklis Rjazani vürstiriik, keskus Rjazan

Kiievi vürstiriik (1132–1471)[muuda | muuda lähteteksti]

Kiievi vürstiriigi koosseisu kuulusid tänapäeva Ukrainas, Lääne-Kiievimaa, Loode-Tšerkassõ, Ida-Žitomiri maa-aladel, riigi pealinnaks oli Kiievi linn.

Vürstiriik oli iseseisev kuni 1362. aastani, mil liitus Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriigiga ning moodustas 2/3 Leedu suurvürstiriigi territooriumist oma lääneslaavi päritolu elanikkonnaga; aastatel 14711654, kuulus ta Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriigi koosseisu ning suurvürstiriigi liitumisel personaaluniooniga Rzeczpospolitaga oli Rzeczpospolita koosseisus; 1654. aastal pärast Moskva tsaaririigi ja Rzeczpospolita sõda liideti tänapäeva Ukraina territoorium lõplikult Moskva tsaaririigiga.

Next.svg Pikemalt artiklis Kiievi vürstiriik

Vladimir-Suzdali vürstiriik (1168–1389)[muuda | muuda lähteteksti]

Põhja-Venemaa ja endise Kiievi-Vene alad, 13. sajandi keskel
Next.svg Pikemalt artiklis Vladimiri-Suzdali vürstiriik, keskus Tver
Next.svg Pikemalt artiklis Nižni-Novgorodi ja Suzdali vürstiriik (ru) (1341–1392, 1395 ja 1411–1414, 1425)
Next.svg Pikemalt artiklis Pereslavl-Zalesski vürstiriik (1175–1302), keskus Pereslavl-Zalesski
Next.svg Pikemalt artiklis Rostovi vürstiriik (ca 989 – 1474), keskus Rostov
Next.svg Pikemalt artiklis Jaroslavli vürstiriik (1218–1463), keskus Jaroslavl
Next.svg Pikemalt artiklis Uglitš vürstiriik (1216–1591), keskus Uglitš
Next.svg Pikemalt artiklis Belozerski vürstiriik (1238–1486), keskus Belozersk
Next.svg Pikemalt artiklis Starodubski vürstiriik (1238–1460), keskus Starodub
Next.svg Pikemalt artiklis Galitši vürstiriik (1246–1453), keskus Galitš
Next.svg Pikemalt artiklis Jurjevi vürstiriik (ca 1212–1345), keskus Jurjev-Polski, 1344. aastal liideti Moskva vürstiriigiga
Next.svg Pikemalt artiklis Kostroma vürstiriik (1246–1303), keskus Kostroma
Next.svg Pikemalt artiklis Dmitrovi vürstiriik (1238–1569), keskus Dmitrov
Next.svg Pikemalt artiklis Tveri vürstiriik (1247–1490), keskus Tver
Next.svg Pikemalt artiklis Moskva vürstiriik (1276–1340), keskus Moskva

Vjatkamaa (1181–1489)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Vjatka veetševabariik, keskus Vjatka
Galiitsia-Volõõnia vürstiriik 13.–14. sajandil

Galiitsia-Volõõnia vürstiriik (1199–1349)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Galiitsia-Volõõnia vürstiriik

Suurpermi vürstiriik (1323–1505)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Suurpermi vürstiriik
Moskva suurvürstiriik, 1389. aastal

Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriik, (1236–1795)[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriik

Moskva suurvürstiriik[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Moskva suurvürstiriik

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]