Luis Fonsi

Allikas: Vikipeedia
Luis Fonsi
Sünninimi Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero
Sündinud 15. aprill 1978
San Juan, Puerto Rico
Stiilid reggaeton, latin pop
Elukutse laulja, laulukirjutaja, näitleja
Pill klaver, kitarr
Tegev 1998–praeguseni
Plaadifirma Universal Latin
Veebileht http://www.luisfonsi.com/

Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero (sündinud 15. aprillil 1978), esinejanimega Luis Fonsi, on Puerto Rico laulja ja laulukirjutaja. Üks tema esitatud populaarsemaid lugusid on 2017. aasta singlil ilmunud "Despacito".

Lapsepõlv ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Luis sündis 15. aprillil 1978 Puerto Ricos San Juanis. Ta on Alfonso Rodrígueze ja Delia "Tata" López-Cepero vanim laps. Tal on vend Jean Rodríguez, kes on samuti laulja, ja õde Tatiana Rodríguez.

Tema karjäär algas juba lapsepõlves bändiga Menudo, kus ta imiteeris paljusid staare. Lisaks käis Fonsi ka San Juani lastekooris. Pärast ühte kuud Ameerika Ühendriikide sisemaal elamist suutis Luis rääkida inglise keelt ilma aktsendita. Ta õppis Dr. Phillipsi keskkoolis Orlandos Florida osariigis. Luis tegi sel ajal kaasa ansamblis Big Guys, mis esines koolipidudel ja kohalikel üritustel. Üks liikmetest, Joey Fatone, liitus hiljem bändiga *NSYNC.

Aastal 1995 asus Fonsi Florida ülikooli muusikat õppima. Kuna muusika oli nii oluline osa tema elust, siis käis Luis Florida osariigi ülikooli muusikakoolis täisstipendiumil, spetsialiseerudes laulutehnikale. Ta liitus ka selle kooli kooriga, mis andis võimaluse tuuritada mööda Ameerikat ja Inglismaad, esineda koos Birminghami sümfooniaorkestriga (City of Birmingham Symphony Orchestra) ning salvestada ka demolindid Miamis. Muusikukarjäär hakkas aga õppetööd segama ning Fonsi kukkus ülikoolist välja. Varsti pärast seda pakuti talle plaadilepingut Universal Music Latiniga, mille Luis vastu võttis.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1998 salvestas Luis oma debüütstuudioalbumi "Comenzaré". Album jõudis 11. kohale Billboardi parimate ladinaameerika albumite edetabelis. Sellelt plaadilt ilmus neli singlit: "Si Tú Quisieras", "Perdóname", "Dime Como" ja "Me Iré". "Comenzaré" sai kiiresti hitiks Puerto Ricos ja Ladina-Ameerika maades, sealhulgas Colombias, Dominikaani Vabariigis, El Salvadoris, Mehhikos ja Venezuelas.

Tema 2000. aasta album "Eterno" saavutas esimesest albumist veel suurema edu. Umbes sellel ajal salvestas Luis ka dueti Christina Aguileraga tema samuti 2000. aastal ilmunud hispaaniakeelse albumi "Mi Reflejo" jaoks. Fonsi esines 1. mail 2000 Great Jubilee vabaõhukontserdil Roomal, mida külastas ka Johannes Paulus II. Sel aastal võitis Ednita Nazario ladinaameerika muusika Grammy auhinna laulu eest, mille üks autoreid on Luis.

Fonsi esines 2001. aastal Valges Majas 11. septembri terrorirünnakute ohvrite auks. 2002. aastal oli ta avaartistiks Britney Spearsi maailmaturneel "Dream Within a Dream Tour" Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos. Samal aastal ilmus tema kolmas stuudioalbum "Amor Secreto" ning üsna pea andis ta välja ka oma esimese ingliskeelse albumi "Fight the feeling". Ainsaks singliks sellelt plaadilt sai "Secret". Laulu videos osales ka tema endine kaasliige Joey Fatone.

Tema viiendat albumit "Abrazar la vida" saatis müügiedu ja see avas talle Euroopa turu. "¿Quién Te Dijo Eso?" jõudis esikohale Billboardi ladinaameerika muusika edetabelis. Oma järgmise albumi salvestamise perioodil jõudis Fonsi teha ka dueti "Amazing" Spice Girlsi liikme Emma Buntoniga tema 2004. aasta albumi "Free Me" jaoks.

Fonsi kuues album "Paso a Paso", mis jõudis samuti edetabeli esikohale, avas tema jaoks lõpuks ülemaailmse turu. Selle edukas singel "Nada Es Para Siempre" oli nomineeritud ladinaameerika muusika Grammyle. Aastal 2006 salvestas Luis kaveri Víctor Yturbe auks klassikalisest boolerost "Historia de un Amor".

Tema seitsmes stuudioalbum "Palabras del Silencio" jõudis kohe edetabelites esikohale ja püsis seal mitu nädalat. Luis Fonsi jõudis USA edetabelisse Billboard Hot 100 esmakordselt 2008. aasta septembris lauluga "No Me Doy por Vencido", mis alustas 98. kohalt ja lõpetas 92. kohal. See sai esikohale Billboardi edetabelis Hot Latin Tracks ja oli tema suurimaks hitiks kuni singlini "Despacito". "No Me Doy por Vencido" tunnustas Billboard kümnendi parimaks ladinaameerika poplauluks ning veetis 21 nädalat esikohal edetabelis Hot Latin Songs. Novembris 2009 võitis Luis Fonsi ladinaameerika muusika Grammy kategoorias aasta laulu tiitli oma looga "Aquí Estoy Yo". 11. detsember 2009 esines Luis Nobeli rahuauhindade kontserdil Oslos võitja Barack Obama auks.

2011. aastal andis ta välja albumi "Tierra Firme", mille reklaamiks korraldas kohe Ladina-Ameerikas turnee. 9. juuli 2011 sai Fonsi Billboardilt ladinaameerika muusika uue põlvkonna liidri tiitli. 2014 ilmus album "8", mis nagu nimigi ütleb, on tema kaheksas album. Seda albumit reklaamis ta turneega "Somos Uno", mis kestis 20142015. Luis märkis, et tahab edaspidi tegelda ka näitlemisega ning tal ei oleks midagi Mehhiko näitlejatega koos töötamise vastu.

Jaanuaris 2017 ilmus tal koos Daddy Yankeega singel "Despacito". 14. oktoobril 2017 jõudis laulu muusikavideo nelja miljardi vaatamiseni YouTube'is. "Despacito" jõudis esikohale peaaegu igas Billboardi ladinaameerika muusika edetabelis ja sai vaadatuimaks videoks maailmas. 2017. aasta aprillis anti välja laulu ingliskeelne remiks koos Kanada laulja Justin Bieberiga. Remiks jõudis 27. mail 2017 esikohale USA edetabelis Billboard Hot 100. Sellest sai Fonsi ja Yankee esimene esikohahitt selles edetabelis, mis küll Bieberi jaoks oli juba viies kord. Bieber reklaamis seda remiksi ühel oma Puerto Ricos toimunud kontserdil, kus nad ainsa korrana laulsid Luisiga duetti. Singel püsis esikohal järgmised 16 nädalat, mis ületas eelmise kõige kauem edetabelis püsinud laulu ajaloos "One Sweet Day", mille esitajateks olid Mariah Carey ja Boyz II Men.