NSYNC

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt *NSYNC)
Bändi logo (1998)

NSYNC (stiliseeritult NSYNC) oli Ameerika vokaalansambel, mis asutati 1995. aastal Florida osariigis Orlandos. Ansambli liikmed olid Justin Timberlake, JC Chasez, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone ja Lance Bass. NSYNC on albumite läbimüügilt maailma muusikaajaloo kaheksas poistebänd, nende albumeid on ostetud üle 50 miljoni.

1995. aastal soovis ansamblist Backstreet Boys välja jäänud Chris Kirkpatrick teha teise poistebändi koos Backstreet Boysi mänedžer Lou Pearlmaniga. Pearlman nõustus gruppi rahastama, kui Kirkpatrick leiab bändile lauljad. Kohe helistas Kirkpatrick Joey Fatone'le, kellega ta oli tutvunud, kui nad töötasid Universal Studios'es. Nad otsisid soovitusi veel Pearlmanilt. Pearlmanile oli jätnud sügava mulje 14-aastane Justin Timberlake telesarjast "The Mickey Mouse Club". Timberlake võetigi bändi, ning tema soovitusel toodi bändi ka tema sarjakaaslane, JC Chasez. Bassilauljaks võeti Jason Galasso.

Bänd sai nime Justin Timberlake'i emalt Lynn Harlessilt, kui ta kommenteeris, et bändi liikmete hääled klappisid omavahel hästi (in sync), lisaks oli bändi nimi ka kombineeritud liikmete eesnimede viimastest tähtedest (JustiN, ChriS, JoeY, JasoN ja JC).

Pärast mitu nädalat kestnud proove plaanisid nad lüüa käed Pearlmani Trans Continentali plaadifirmaga. Viimasel hetkel aga Jason Galasso lahkus, kuna talle ei meeldinud bändi muusikastiil ja ta ei plaaninud saada teismeliste iidoliks. Bassihääle puudumise tõttu vajati ruttu asendajat. Timberlake'i muusikaõpetaja soovitas neile 16-aastast Lance Bassi Mississippist. Bass tuli Orlandosse prooviesinemisele ja kiideti bändi liikmete poolt ruttu heaks. Et bänd saaks edasi kasutada oma nime, võttis Lance endale hüüdnimeks Lansten.

Bändiliikmed jätkasid proove Pearlmani Orlando majas. Nende esimene avalik esinemine toimus 22. oktoobril 1995 Disney Worldis Pleasure Islandil. Pearlman palkas bändi mänedžeriks Backstreet Boysi mänedžeri Johnny Wrighti. Bänd liitus BMG Ariola Munichi plaadifirmaga.

Pärast seda saadeti ansambel Rootsi, kus nad hakkasid salvestama oma debüütalbumit. Nende esimene singel, "I Want You Back", avaldati Saksamaal 7. oktoobril 1996, kus see jõudis edetabeli esikümnesse 18. oktoobril. Bändi debüütalbum "NSYNC" avaldati Saksamaal 26. mail 1997, ja jõudis järgmisel nädalal seal edetabelite tippu.

Bänd pälvis ruttu RCA Records plaadifirma esindaja Vincent DeGiorgio tähelepanu. Pärast bändi esinemist Budapestis liitusidki nad RCAga 1998. aastal. Nende debüütsingel "I Want You Back" anti USAs välja 20. jaanuaril 1998 ning see jõudis edetabelis Billboard Hot 100 13. kohale. Nende debüütalbum "NSYNC" jõudis USAs müügile 24. märtsil. Kuigi alguses album ei müünud hästi, jõudes edetabelis Billboard 200 82. kohale, siis aitas seda müüa bändi Disney Channeli kontsert 18. juulil 1998. Kontserdil oleks algselt pidanud esinema Backstreet Boys, kuid kuna Brian Littrellil oli parasjagu südameoperatsioon, oli BSB sunnitud sellest loobuma. Kolm nädalat enne kontserti oli NSYNC album 85. kohal, kolm nädalat pärast kontserti aga juba 9. kohal. Osalemine Janet Jacksoni turneel "The Velvet Rope Tour" ning esinemine telesarjas "Sabrina, teismeline nõid" aitas albumit veel rohkem müüa, lõpuks jõudes 10 miljonini.

Veel samal aastal tekkis bändil tüli nende mänedžeri Lou Pearlmaniga, kui tuli avalikuks Pearlmani pettus - kuigi ta oleks pidanud saama kuuendiku bändi tuludest (samasugune leping oli tal ka Backstreet Boysiga), oli ta tegelikult bändilt välja petnud rohkem kui poole nende tuludest. NSYNC kaebas Pearlmani ja Trans Continental plaadifirma kohtusse. Bänd ähvardas lahkuda ja siduda end Jive Recordsiga, mispeale Pearlman ja RCA kaebasid bändi kohtusse, nõudes 150 miljonit dollarit ja bändi nime. Pearlman kaotas kohtus, ning NSYNC seotigi Jivega.

Kui kohtuvaidlused oli lõppenud, sai bänd uuesti keskenduda järgmise albumi salvestamisele. 2000. aasta alguses anti välja "Bye Bye Bye", mis jõudis USA, Saksa ja Hollandi edetabelites 4., Briti, Rootsi ja Norra edetabelites 3. kohale ning Austraalia, Kanada ja Uus-Meremaa edetabelites esikohale. Seda laulu on peetud bändi tuntuimaks lauluks. Laul sisaldus albumil "No String Attached", mis anti välja 21. märtsil 2000 ja mida müüdi esimese päevaga 1 miljon, esimese nädalaga 2,42 miljonit ning aasta lõpuks 10 miljonit eksemplari, mis oli rekord kuni Adele'i albumini "25" 2015. aastal. Praeguseks[viide?] on albumit "No Strings Attached" müüdud 11,1 miljon eksemplari. Albumi teine singel, "It's Gonna Be Me", sai bändi esimeseks Billboard Hot 100 tippu jõudnud lauluks.

24. juulil 2001 anti välja album "Celebrity", mille tegemises olid bändi liikmed palju loovamalt osalenud: Chasez ja Timberlake kirjutasid ja produtseerisid mitmed laulud sellelt albumilt. Seda albumit müüdi esimesel nädalal ligikaudu 1,88 miljon eksemplari. Albumi promomiseks toimus neljakuune turnee "PopOdyssey Tour", mis teenis kokku 90 miljonit dollarit. 3. märtsist 28. aprillini 2002 toimunud "Celebrity Tour" aitas ka albumit reklaamida, teenides kokku 30 miljonit dollarit. Vahetult enne "Celebrity Touri" esines bänd Salt Lake Citys 2002. aasta taliolümpiamängudel.

Pärast NSYNCi viimast kontserti 28. aprillil 2002 Orlandos, mis toimus turnee "Celebrity Tour" raames, läks bänd ajutiselt vaheajale, plaanis oli lindistada uus album, mis pidi välja tulema 2003. aasta sügisel, kuid need plaanid ei saanud teoks. Bändi kõige viimane esinemine toimus 25. juulil 2004 "Challenge For the Children" korvpallimängu raames, kus nad laulsid USA riigihümni "The Star-Spangled Banner". Justin Timberlake alustas kohe pärast lahkuminekut oma soolokarjääri ning juba 4. novembril 2002, 6 kuud pärast "Celebrity Touri" lõppu, valmis koostöös Timbalandiga tema debüütalbum "Justified", mis jõudis USA edetabelites teisele ja Briti edetabelites esikohale. Selle albumi jaoks oli tal juba tekkinud täiskasvanulikum, R&B laulja imago, võrrelduna senisele NSYNCi poistebändi popmuusika imagole. 2007. aastal kirjutas Lance Bass oma memuaarides "Out of Sync", et suvel 2004 kohtusid bändi liikmed uuesti, et arutada bändi tulevikku, kus Timberlake otsustas bändist lahkuda ja tegeleda oma soolokarjääriga.

Pärast bändi laialiminekut on Justin Timberlake olnud väga edukas, teised liikmed vähem.[viide?]

Korraks tuldi uuesti kokku 25. augustil 2013 MTV muusikaauhindade galal, kus Justin Timberlake võitis auhinna "Michael Jackson Video Vanguard Award".

30. aprillil 2018 sai NSYNC tähe Hollywoodi kuulsuste alleel.