Jõelähtme Püha Neitsi Maarja kogudus

Allikas: Vikipeedia

EELK Jõelähtme Püha Neitsi Maarja kogudus on luterlik kogudus Jõelähtmel.

Jõelähtme kirik

Kogudus kuulub Ida-Harju praostkonda.

Koguduse õpetaja on Margus Kirja, organistid Mare Peterson. Juhatuse esimees on Mart Johanson.

Jumalateenistused on igal pühapäeval algusega kell 11.00 Jõelähtme kirikus.

Koguduse varasemad vaimulikud[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed kogudust teeninud vaimulikud olid Tallinna piiskopi poolt ametisse määratud Taani preestrid. Esimesed isikulised andmed vaimulike kohta pärinevad alles reformatsioonijärgsest ajast.

Aastatel 1714–1734 oli Jõelähtme pastor Heinrich Christopher Wrede, kelle peetud kirikuraamatud on olulised ajalooallikad. Muuhulgas sisaldavad need informatsiooni koolihariduse edenemisest, kohalikest rahvapärimustest ja juhtumistest ning loodusnähtuste kirjeldusi.

Eesti kultuuriloo jaoks kõige olulisem Jõelähtme vaimulik on olnud Gustav Heinrich Schüdlöffel. Teda peetakse üheks esimeseks, kes hakkas koguma Kalevipojaga seotud pärimusi ja avaldas need ajakirjas Das Inland 1836. aastal. Schüdlöffel julges esimesena kasutusele võtta nn. uue kirjakeele ja avaldas Eduard Ahrensi uuele grammatikale tuginedes tõlkeraamatu "Thomas Westen, Lapo rahwa uso ärataja Norra maal" (1844).

Jõelähtme kihelkonna kultuuriloo kontekstis väärib märkimist ka Paul Loppenowe. Jõelähtmesse tuli ta 1863. aastal ja juba järgmisel aastal avas seal köstrikooli. Pisut hiljem avas ta kooli Maardus, Randveres ja Jägalas, siis Kostiveres (1867) ja Sahal (1868). Loppenowe sulest ilmus 1884. aastal õpperaamat "Rehkendamine küla koolis".

Viimaseks saksa soost vaimulikuks oli Oskar Ernst Emil Tomberg, kes teenis kogudust 1896. aastast kuni 15. oktoobrini 1932.

Jõelähtme koguduse pastorid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Oskar Tomberg: Tagasivaade Jõelehtme koguduse möödaläinud aegade peale. Kokkuseatud Jõelehtme kiriku uue torni ja uue kella õnnistamise päevaks 4. novembril 1912 a. Tallinn, 1912. Lk 32