Fookus (veebisaade)

Allikas: Vikipeedia

"Fookus" on veebitelekanali Tudeng TV saade, kus igas saates on külas neli tuntud inimest ja oma ala spetsialisti. Arutletakse Eesti inimeste jaoks olulistel teemadel ja proovitakse leida probleemidele lahendusi. Esimene saade oli eetris 26. märtsil 2014. Saate autor ja saatejuht on Marian Võsumets.

2014. aastal pälvis "Fookuse" saade „Prostitutsiooni reguleerimine“ MTÜ Living for Tomorrow poolt eripreemia inimkaubanduse ja naistevastase vägivalla tõkestamise toetamise eest noortemeedias.

Alates 2014. aasta lõpust kannavad saateid üle Postimees, Delfi ja ERR.

"Fookuse" saated[muuda | muuda lähteteksti]

1. saade – keskendus noortele poliitikas, poliitbroileritele ning eestlaste ja venelaste kaasatuse erinevusele. Külalised: Vladimir Svet, Urmo Kübar, Ingrid Lepik, Sergei Metlev.

2. saade – arutleti Elamisväärse Riigi, atraktiivse Eesti visiooni ja Eesti riigi jätkusuutlikkuse üle. Külalised: Mihkel Lees, Brit Kerbo, Liisa-Ly Pakosta, Siim Tuisk.

3. saade – arutluse all oli Eesti julgeolek Ukrainas toimuva taustal, sellega kaasnev infosõda ja Eesti välispoliitika Venemaa suunal. Stuudios olid David Vseviov, Jevgeni Krištafovitš, Dmitri Moskovtsev, Ivan Lavrentjev.

4. saade – keskendus 2014. aasta mais toimunud Euroopa Parlamendi valimiste valguses Euroopa Liidu tulevikule. Saatekülalised olid Indrek Tarand, Martin Helme, Ahto Lobjakas, Karin-Liis Lahtmäe.

5. saade – käsitles sooneutraalset kooseluseadust, mille olemus tekitas erilist poleemikat just seetõttu, et seadus laieneb ka homoseksuaalsetele paaridele. Kuhu selline vabameelsus Lääne ühiskonna võib viia? Kuidas väljendub antud teemas inimõiguste rikkumine? Kas armastus ei ole kõigile ühesugune? Stuudios esitlesid vastakaid argumente Varro Vooglaid, Kari Käsper, Andrus Kivirähk ja Ruuben Kaalep.

6. saade – tutvustas Eesti ettevõtjate edulugusid. Avaldati armastatud jäätisefirma La Muu edu saladusi ning uuriti, kuidas kulgeb Eesti ühe edukama moedisaineri elu. Kuuendas saates rääkis oma loo 22-aastane inspiratsioonikoolitaja ning Entrumi tegevjuht jagas soovitusi karjääris läbilöömiseks.

7. saade – käsitles prostitutsiooni reguleerimist – uuriti, kas enese müümine peaks olema riiklikult reguleeritud ning millised on sellega kaasnevad ohud ja hüved. Teemas aitasid selgust leida Tallinna Linnavolikogu liige Hanno Matto, Tallinna korrakaitsekomisjoni liige Toomas Viks, Eestis elav hollandlane Jeroen van der Hoeven ning Reformierakonna Noortekogu peasekretär Anti Haugas.

8. saade – keskendus parteivahetajatele ja uutele tulijatele. Küsiti, mis on Eesti poliitmaastiku segi paisanud ning miks meie esindajad keelt hammaste taga hoida ei suuda. Saates otsiti vastust küsimusele, kas neli kuud enne Riigikogu valimisi on just kõige magusam aeg end partei nimekirja lisada. Saates olid Silver Meikar, Andrei Hvostov, Yoko Alender ja Sergei Metlev.

9. saade – keskendus ERR-i loodava vene telekanali võimalustele ja kitsaskohtadele. Arutleti, kas Eesti mängufilm võiks täita kohaliku rahvusluse õhutaja rolli ning vaadeldi loodava kanali eelarvet võrdluses Eesti filmi aasta eelarvega. Ühtlasi arutleti Sputniku Eestisse toomise ja kohalike ajakirjanike värbamise üle. Saates olid Mart Luik, Artur Talvik, Viktoria Ladõnskaja ja Andres Raid.

10. saade – keskenduti märtsis 2015 toimunud Riigikogu valimistele. Küsiti, kas erakondade huvid seisavad riigi omadest kõrgemal ning kuidas saaks debati päevakorda dikteerida valijad ise. Räägiti maksureformi läbiviimise ettepanekutest. Stuudios olid Sven Mikser, Hanno Pevkur, Jüri Ratas ja Urmas Reinsalu.

11. saade – arutleti 2015. aasta veebruaris esietendunud NO99 muusikali "Savisaar" üle. Kultuuri ja meelelahutuse suhestumisest päevapoliitikaga rääkisid saatekülalised Karl Martin Sinijärv, Jaak Urmet, Siim Nurklik ja Tarmo Jüristo.

12. saade – nelja suurema erakonna peaministrikandidaatidelt küsiti nende valimisplatvormides sisalduvate kurioossete ja ebamääraste punktide kohta. Saate lõpetas debatt riigireformi vajalikkusest. Stuudiokülalised olid Taavi Rõivas, Sven Mikser, Juhan Parts ning Edgar Savisaare tabamatuks jäämise tõttu asendas teda Kadri Simson.

13. saade – oli eetris Vabariigi aastapäeva eelõhtul ning selles käsitleti Eesti lähimineviku olulisemaid sündmusi ja pakuti lahendusi inimarengu edendamiseks. Luubi all oli suure narratiivi vajalikkus ja sisu. Stuudios olid Tõnu Viik, Joonas Hellerma, Anneli Ohvril ja Adam Cullen.

14. saade – venekeelne erisaade eestlaste ja venelaste muutunud suhetest. Sellest, kas Eestis on üldse uhke elada venelasena, rääkisid saatekülalised Ivan Lavrentjev, Maria Derlõš, Gustav Kalm ja Mihhail Vladislavlev.

15. saade – "Fookus" tähistas oma esimest tegutsemisaastat. Sel puhul tuli saates juttu uue meedia arengust, tehnoloogiatest ja omaalgatuslike väljaannete rollist uue meedia sisu kujundamisel. Arutlesid Henrik Roonemaa, Madis Kimmel, Helen Tammemäe ja Indrek Ibrus.

16. saade – teemaks oli dopingu tarvitamine tippspordis. Stuudios arutlesid kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tõnu Seil, SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port ning ajakirjanikud Mikk Salu ja Märt Roosna.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]