Eesti sõjalaevade loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Eesti sõjalaevade loend on Eesti merejõudude, Eesti mereväe ja Kaitseliidu sõjalaevade loetelu.

Liik Klass Nimi Valmistajariik Valmimisaasta Pikkus Teenistuses alates Teenistuses kuni Pilt Märkused
Hävitaja Izjaslav-klassi hävitaja Lennuk Venemaa keisririik 1914 107 m 1919 1933 Lennuk1919-1933.jpg Vangistati Briti eskaadri poolt ja anti Eestile. Müüdi hiljem Peruule.
Hävitaja Leitnant Iljin-klassi hävitaja Vambola Venemaa keisririik 1917 96 m 1919 1933 Wambola1924.jpg Vangistati Briti eskaadri poolt ja anti Eestile. Müüdi hiljem Peruule.
Suurtükilaev Giljak-klassi suurtükilaev Lembit Venemaa keisririik 1907 66 m 1918 1927 Lembit1918-1927.jpg Esimene Eesti lahinguotstarbeline sõjalaev.
Allveelaev Kalev-klassi allveelaev Kalev Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik 1937 60 m 1937 1940 Kalev class submarine Estonia.png Uppus 1941 Balti laevastiku koosseisus lahinguülesandel.
Allveelaev Kalev-klassi allveelaev Lembit Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik 1937 60 m 1937 1940 Lembit (allveelaev).jpg Muuseumlaev Lennusadamas. Kandis Eesti mereväe lippu nr. 1 ka 1994-2011.
Valvelaev Sputnik-klassi toetuslaev Laine Venemaa keisririik 1915 37 m 1918 1940 Laine.jpg Esimene Eesti sõjalaev. Kasutati ka allveelaevade toetuslaevana.
Torpeedokaater A-klassi torpeedokaater Sulev Saksamaa keisririik 1916 50 m 1924 1940 Sulev1923-1940.jpg Tõsteti 1923 Väinamerest ja remonditi.
Valvelaev Pikker-klassi valvelaev Pikker Eesti 1940 58 m 1940 1940 Pikker model.jpg Suurim iseseisvas Eestis ehitatud sõjalaev. Hiljem NSVL juhtkonna jahtlaev.
Staabi- ja toetuslaev Beskytteren-klassi valvelaev Admiral Pitka A230 Taani 1976 75 m 2000 2013 A230 Admiral Pitka at Quay 6 in Miinisadam Tallinn 12 July 2013.jpg Veeväljasurvelt suurim Eesti sõjalaev.
Miinilaev Kondor-klassi luurelaev Sulev M412 Saksa Demokraatlik Vabariik 1972 52 m 1994 2000 - Miinitõrjevõime puudumise tõttu praktiliselt valvelaev.
Miinilaev Kondor-klassi luurelaev Vambola M411 Saksa Demokraatlik Vabariik 1972 52 m 1994 2000 - Teada olevalt jäeti varuosadeks seisma.
Abilaev Maagen-klassi valvelaev Ahti A431 Taani 1960 27 m 1994 2009 - Annetati Eestile.
Abilaev Jaroslavets Erika KL-101 Nõukogude Liit ? 21 m 1992 1994 - Kaitseliidu kasutuses. Jäi seisma, uppus, tõsteti üles, lõigati mereväes vanarauaks.
Toetuslaev Kalatraaler projekt ? Laine A432 Nõukogude Liit 1984 - 1994 2000 - Konfiskeeriti inimsmuugeldajatelt ja anti 1993 Kaitsejõududele.
Abilaev Kostromitš Ahti Nõukogude Liit ? 18 m 1995 2000 - Kaitseliidu Tartu maleva Sisevete divisjonis. Jäi seisma ja lõigati vanarauaks.
Reidikaater ? Mardus A433 Taani 1959 9 m 1994 1998 - Uppus tormi ajal kai ääres. Tõsteti välja, kuid enam kasutusele ei võetud.
Patrullkaater Zhuk klassi patrullkaater Grif P401 Nõukogude Liit 1981 24 m 1992 2001 P401 Grif Tallinn Lennusadam 2015 1.jpg Kaitseliitlaste hõivatud. Mereväes 1994. Muuseumlaev Lennusadamas.
Patrullkaater Zhuk klassi patrullkaater Leopard P402 Nõukogude Liit 1981 24 m 1992 2001 - Kaitseliitlaste hõivatud. Mereväes 1994. Teada olevalt jäeti varuosadeks seisma.
Patrull-laev R-klassi patrull-laev Suurop P421 Soome 1957 31 m 1999 2005 032 - Seaplane Museum, Tallin (37694806115).jpg Muuseumlaev Lennusadamas.
Patrull-laev R-klassi patrull-laev Ristna P422 Soome 1957 31 m 1999 2005 P422 Ristna at Pier A1 in Lennusadam Tallinn 19 August 2015.JPG 2010-2015 veelkord kasutuses õppelaevana.
Miinitraaler Frauenlob-klassi miinitraaler Kalev M414 Saksamaa Liitvabariik 1966 38 m 1997 2003 M414 Kalev ashore in Lennusadam Tallinn 2 July 2016.jpg Muuseumlaev Lennusadamas.
Miinitraaler Frauenlob-klassi miinitraaler Olev M415 Saksamaa Liitvabariik 1967 38 m 1997 2005 -
Miinitraaler Frauenlob-klassi miinitraaler Vaindlo M416 Saksamaa Liitvabariik 1967 38 m 2003 2005 -
Miinijahtija Lindau-klassi miinijahtija Wambola M311 Saksamaa Liitvabariik 1959 47 m 2000 2009 M311 Wambola Port Side Tallinn 12 July 2013.JPG Müüdud erakätesse.
Miinijahtija Lindau-klassi miinijahtija Sulev M312 Saksamaa Liitvabariik 1958 47 m 2000 2009 M312 Sulev Port Side Lennusadam Tallinn 14 July 2013.JPG 2010-2016 muuseumlaev Lennusadamas.
Tuukrikaater ? Lood A530 Eesti 1999 15 m 2012 2019 - Endine sisevete hüdrograafialaev. Anti üle meremuuseumile