Apteeker Melchior (film)

Allikas: Vikipeedia
"Apteeker Melchior"
Žanr draama, kriminaalfilm
Režissöör Elmo Nüganen
Stsenarist Indrek Hargla
Elmo Nüganen
Olle Mirme
Operaator Mihkel Soe
Helilooja Liina Sumera
Peaosades Märten Metsaviir
Alo Kõrve
Maarja Johanna Mägi
Monteerija Marion Koppel
Kunstnik Matis Mäesalu
Produtsent Kristian Taska
Esko Rips
Veiko Esken
Tanel Tatter
Armin Karu
Tootja Taska Film
Nafta Films
Apollo Film Productions
Hansafilm
Esilinastus 11. aprill 2022[1]
Riik Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa
Keel eesti
Järgnev "Apteeker Melchior. Viirastus"
IMDb profiil
Sissekanne Eesti filmi andmebaasis

"Apteeker Melchior" on 2021. aastal valminud ja 2022. aasta aprillis esilinastunud Eesti film, mis põhineb Indrek Hargla romaanisarja "Apteeker Melchior" esimesel osal "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus". Film on esimene osa samanimelisest mängufilmide sarjast.[2] Filmisarja järgnevate osadena linastusid 2022. aasta augustis "Apteeker Melchior. Viirastus" ja 2023. aasta aprillis "Apteeker Melchior. Timuka tütar".

"Apteeker Melchior" valmis Eesti-Saksa-Läti-Leedu koostöös, kaastootjad on Maze Productions Saksamaalt, Film Angels Productions Lätist ja InScript Leedust.[3]

Sisu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi tegevus toimub Tallinnas 15. sajandi algul. Tallinnas tapetakse tuntud ordurüütel Clingenstein – teda peetakse kangelaseks, kuna ta vabastas Läänemere piraatidest. Ta pea on maha raiutud, seinale tõstetud ja suu münte täis topitud. Tapetu kaelast on kadunud on kuldkett, mille ta alles samal päeval ostis. Kohtuhärra Wenzel Dorn võtab mõrvapaigale kaasa noore apteekri Melchior Wakenstede. Noormehel olevat erilised võimed, ta oskavat ka surnutega rääkida. Melchiori taibukas ja Dorni oskamatu tegevus tapmise uurimisel viivad aga olukorrani, et lisaks linnarahvale arstimite müümisele võtab apteeker oma kohuseks mõrva ja sellega kaasnenud segaduste lahendamise. Selgub, et tapetud rüütel tuli Tallinnasse eriülesandega. Nutikas noormees avastab, et tapetu otsis müstilist „Tallinna vangi“ ja jäljed viivad Dominiiklaste kloostrisse. Järgneb veretööde rida – surmaohus on igaüks, kes selle saladusega kokku on puutunud. Samal ajal tärkavad apteekris kahtlused oma õpipoisi osas, kes näib midagi varjavat...

Filmivõtted[muuda | muuda lähteteksti]

"Apteeker Melchiori" filmitriloogia võtted toimusid 2020. aasta teises pooles, kokku 80 võttepäeval.[4]

Võtteid tehti Tallinna vanalinnas, Pirita kloostri varemetes, Ida-Virumaal Narva linnuses (filmiti Toompea sündmusi) ja Purtse vasallilinnuses, Lääne-Virumaal Haljala kiriku juures, Rakvere linnuses ja Vao tornlinnuses, Harjumaal Jõelähtme vallas Saha kabelis (filmis palvemaja) ning Jüri alevikus Lehmja tammikus.[5] Kaks nädalat filmiti septembris Lätis Tukumsi piirkonnas Cinevilla filmilinnakus, kuhu ehitati võtteperioodi suurim võtteplats keskaegsete tänavate ja sisehoovidega.[6] Saaremaal olid 2020. aasta oktoobris filmimispaikadeks Kuressaare loss (raevangla võtted) ja Keskaja Elamuskeskus Archebald.[7] Haabneemes asuvasse Black Box Studiosse ehitati võtete jaoks kaks Tallinna linna ajaloolise tähtsusega esindusruumi: Mustpeade Maja saal ja Tallinna Raekoja saal. Seal toimusid ka filmi viimased võtted.[4]

Kristian Taska: "Uus-Meremaal toodeti "Sõrmuste Isanda" triloogia filme koos ja sealt tuli mõte niimoodi Eestis kah teha. Kui ajaloolise filmi suured dekoratsioonid vaid ühe filmi jaoks üles ehitada, läheks tegemine ikka väga kalliks. Aga kolme koos tootes saab mitmeid võtteid samades kohtades teha."

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi edu kinoekraanil[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi käidi vaatamas ligi 130 000 korda, mis oli 2022. aastal Eesti kinolevis teine tulemus. Ühtlasi oli see aga selle aasta vaadatuim Eesti päritolu film. Eesti Filmi Instituudi andmetel oli esimese filmi kassatulu 879 tuhat eurot. Teist filmi "Apteeker Melchior. Viirastus" käidi samal aastal vaatamas veidi üle 86 000 korra.[8][9]

"Apteeker Melchior" linastus 2022. aastal 10 riigis: Eestis, USAs, Jaapanis, Indoneesias, Saksamaal, Argentinas, Aserbaidžaanis, Soomes, Indias ja Portugalis. 2023. aastal lisandus mitu uut riiki, nagu Kanada, Hispaania, Türgi, Tšehhi.[10] "Apteeker Melchiori" filmitriloogia õiguste müügiga tegeles rahvusvaheline müügiagent Global Screen. Filmitootjad sõlmisid lepingu voogedastusplatvormiga Amazon, kes valmistas triloogia kolme osa põhjal 2024. aastaks seriaali saksakeelsetele turgudele.[11]

Auhinnad, osalemine festivalidel[muuda | muuda lähteteksti]

  • Screamfesti filmifestivalil (Screamfest Horror Film Festival, Ameerika Ühendriigid) pälvisid filmi operaator Mihkel Soe parima operaatoritöö ja montaažirežissöör Marion Koppel parima montaaži auhinna.[12]
  • Fantasporto, Oporto International Film Festival (Portugal), 2023, elutööpreemia – Elmo Nüganen.
  • Osalemine, Indonesia International Fantastic Film Festival (Jakarta, Indoneesia), 2022.
  • Osalemine, Kyoto Historica International Film Festival (Jaapan), 2022.
  • Osalemine, Cottbusi rahvusvaheline filmifestival (FilmFestival Cottbus, Saksamaa), 2022.[13]
  • Osalemine, Palm Springsi filmifestival (California, Ameerika Ühendriigid), 2023.
  • Osalemine, Saint Paul International Film Festival (Minneapolis, Ameerika Ühendriigid), 2023.
  • Osalemine, Bilbao fantaasiafilmide festival (Bilbao Fantasy Film Festival, Hispaania), 2023.[14]

Erinevus romaanist[muuda | muuda lähteteksti]

Filmis on olukord, kus linnavalvurid ei taha Melchiori linnaväravatest sisse lasta ja kohtuhärra Wentzel Dorn käitub nii, nagu ta oleks ülemus (kohtufoogt) ja Melchior, kui apteeker pole tema jaoks mitte keegi. Pärast õnnestub Melchioril salaja linna sisse hiilida, kui linnavalvurid on väravate juurest eemale läinud ja ta võetakse Dorni abiliseks. Romaanis seda olukorda ei olnud ja Dorn selliselt Melchioriga ei käitunud.

Kui ordurüütel Clingenstaini pea leiti seina küljest, siis filmis võttis Melchior Clingenstaini suust vana Gotlandi ööri välja, raamatus aga lobises ordu komtuur selle välja, et Clingenstaini suust leiti münt ja näitas Melchiorile münti.

Samuti saab filmis nähtu põhjal arvata, nagu Dorn näeks Melchiori esimest korda, kuigi Indrek Hargla romaanis "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" tunneb Dorn Melchiori juba ammu ja on teadlik ka sellest, et apteeker mõrvarit otsib.

Melchiori ei tõugatud aknast alla raamatu esimeses osas ja ta ei saanud peahaava. Filmis, aga tõugati ja ta sai peahaava.

Filmis oli stseen, kus keegi tõugati katuselt alla ja ta hukkus. Raamatus seda aga polnud.

Wunbaldi kohta öeldi, et ta oli mereröövel raamatus kõige lõpus, filmis aga kui ta oli leitud mürgitatult.

Prior ei vehkinud filmis musta peakattega vaid pani selle endale kohe pähe kui tundis, et arseen ta kehas hakkab mõjuma. (raamatus aga vehkis ja siis pani pähe).

Freisinck jalutas kohtust vabalt välja filmis, sest tema vastu polnud mõrvas süüdistamiseks tõendeid, aga raamatus pandi ta vangi, kust ta saladuslikult põgenes. Lisaks lasti ta ammust noolega maha filmis kui ta viis raamatu linnast välja. Raamatus aga sellist sündmust üldse polnud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Galerii: esilinastus "Apteeker Melchior"" ERR menu, 11. aprill 2022
  2. ""Apteeker Melchiori" raamatusarjast valmib kolm mängufilmi, võtted algavad juulis". ERR. 10. juuli 2020. Vaadatud 27.03.2021.
  3. Uus kodumaine film tulekul! Filmi "Apteeker Melchior" montaaž sai valmis. Delfi Kinoveeb, 29.07.2021.
  4. 4,0 4,1 .... kuidas lõppesid filmi "Apteeker Melchiori" viimased võtted. Kroonika, 09. detsember 2020.
  5. Narva linnuses algavad mängufilmi "Apteeker Melchior" võtted narvalinnus.ee.
  6. "Apteeker Melchiori" filmivõtete jaoks ehitati Lätti keskaegne filmilinnak. err.ee, 04. september2020.
  7. "Apteeker Melchiori" võtted jõudsid Kuressaare linnusesse. Kroonika, 16. oktoober 2020.
  8. Kui palju on publikurekordeid purustanud „Apteeker Melchiori“ film seni teeninud? Kroonika, 7. aprill 2023.
  9. Kinolevi 2022.
  10. Esilinastus "Apteeker Melchiori" filmitriloogia viimane osa ERR, 11. aprill 2023.
  11. "Apteeker Melchior" jõuab tele-ekraanidele. Ring FM, 10. märts 2023.
  12. ""Apteeker Melchior" võitis USA žanrifilmide festivalil kaks auhinda" ERR kultuur, 4. november 2022.
  13. Apteeker Melchior. Eesti filmi andmebaas.
  14. Edu jätkub! Apteeker Melchiori filmid jõuavad uutesse riikidesse. tv3.ee, 25. aprill 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]