Haabneeme

Allikas: Vikipeedia
Haabneeme
Viimsi Kool Haabneemes
Pindala 3,47 km² (2020)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 7265 (31.12.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

EHAK-i kood 1675[3] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 59° 31′ N, 24° 49′ E
Haabneeme (Eesti)
Haabneeme
Kaart

Haabneeme on alevik Harju maakonnas Viimsi vallas, u 9 km Tallinna kesklinnast, Tallinna lahe idakaldal.

Haabneeme on elanike arvult (5634 elanikku 2011. aasta rahvaloenduse andmetel) Viimsi valla suurim asula. 2020. aasta alguse seisuga elas seal 6570 inimest, millega see on suurima elanike arvuga alevik Eestis[4].

Haabneemet on esmamainitud 1271. aastal nimega Apones. XVII sajandi algusest pärinevad esimesed andmed Haabneeme (saksa Habbinem) mõisa kohta. 1763. aastal müüs Fabian von Tiesenhausen Haabneeme mõisa koos Lubja mõisaga krahv Karl Magnus von Stenbockile, kes oli ka naabruses asuva Viimsi mõisa omanik. Sellest ajast alates olid Haabneeme, Lubja ja Viimsi mõisal samad omanikud, mistõttu mõisasüdamena kasutati ainult Viimsit, Haabneeme ja Lubja jäid kõrvalmõisateks.

Asulast jäävad lõunasse Miiduranna ja Viimsi, itta Lubja ja põhja Pringi.

Asulat läbib põhja–lõunasuunaliselt Viimsi–Rohuneeme tee ja selle edelanurka läbib Viimsi–Randvere tee. Haabneeme aedlinn, mis paikneb mõlemal pool Rohuneeme maanteed, tekkis 1960. aastatel. Aedlinnast idas paiknes S. Kirovi nimelise näidiskalurikolhoosi keskus. Aedlinna territooriumile jääb Viimsi alumine tulepaak.

Haabneemes asuvad Viimsi Kool ja Viimsi Raamatukogu. Seal tegutsevad veel näiteks Viimsi haigla ja SPA Viimsi Tervis. Asula lõunaosas paikneb Viimsi staadion.

Asulani ulatub Haabneeme klindiastangu maastikukaitseala ja mere ääres asub kaitsealune Viimsi sanglepik.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]