Ülo Mälgand

Allikas: Vikipeedia

Ülo Mälgand (sündinud 14. septembril 1963 Tartus) on eesti muusik, helilooja ja pedagoog.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus muusikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Ülo Mälgand töötas aastatel 1985–1988 kutselise puhkpilliorkestri Tallinn metsasarverühma kontsertmeistrina, aastatel 1988–1990 Eesti Riikliku Filharmoonia kutselise artistina. 2003. aastast on ta Tallinna politseiorkestri (aastani 2009 Politseiorkester, 2010–2021 Politsei- ja Piirivalveorkester, alates 2021 Tallinna politseiorkester) ja selle bigbändi klahv- ning löökpillimängija.[1] On olnud ansamblite Modern Fox ja New Murphy Band asutajaliige[viide?], arranžeerija ja pianist.

Aastatel 1998–2002 oli Estonian Dream Big Bandi klahvpillimängija. Teinud kollektiiviga koostööd ka mõnes hilisemas projektis. Kuulunud 2003. aastast klahvpillimängija ja arranžeerijana ansamblitesse Dave Benton Latin-Caribbean Show & Dance Band ning Dave Benton Perfect Band.

Teinud nii klahvpillimängija kui arranžeerijana koostööd paljude Eesti tippvokalistide ja -instrumentalistidega. 2024. aasta alguse seisuga ansamblite Horoskoop, Anna Curly Swingband, Esonian Dixieland Band liige.

Tegevus salongipianistina[muuda | muuda lähteteksti]

Ülo Mälgand on salongipianistina esinenud paljudel Eestit külastavate riigitegelaste ja teiste nimekate isikute pidulikel riiklikel ja eravastuvõttudel.[viide?]

Tegevus heliloojana[muuda | muuda lähteteksti]

Võitis 1986. ja 1988. aastal esikoha Uno Naissoo nimelisel noorte heliloomingu konkursil, neist teisel korral bigbändikompositsiooniga "Aine kolm olekut".

Ta on kirjutanud teose "Vapper vaskhiiglane" soolotuubale ja vaskpillisekstetile. Esiettekanne toimus Leningradi Konservatooriumi suures saalis 1988. aastal, solistiks Eesti tuubavirtuoos Urmas Kõiv. 1995. aastal valmis Viljandi linnavalitsuse tellimusel rapsoodia "Viljantrio" ühele klaverile ja kolmele esitajale. Teos oli kirjutatud Viljandi Muusikakooli 50. juubeliks ning kujutas endast nelja tuntud Viljandi- ja Mulgimaa-teemalise poplaulu töötlust klassikaliste arendusvõtetega. Ülo Mälgand on kirjutanud Urmas Kõivule ja ansamblile Modern Fox tuuba soolopala "Karupoja ragtime".

Tegevus arranžeerijana[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese orkestriseade kirjutas Ülo Mälgand 15-aastaselt Rakvere Metsamajandi puhkpilliorkestrile. Ansamblites Modern Fox ja New Murphy Band oli ta peamine arranžeerija. Tema seade Raimond Valgre laulust "Helmi" (valminud 1986) on jõudnud eri keeltes esitatuna vähemalt kümnele helikandjale.[viide?] Lisaks rida muid Valgre lauluvaramu stiliseeritud seadeid ansamblile Modern Fox:

  • "See, keda armastasin, kuulub teisele" (esitaja Liisi Koikson),
  • "Sving mind ikka lohutab" (esitaja Mart Sander),
  • "Mul meeles veel" (esitajad Erich Krieger ja Airi Allvee),
  • "Suudle mind" (esitajad Mart Sander ja Airi Allvee).

Kirjutanud arvukalt orkestri- ja bigbändiseadeid Politseiorkestrile, Politsei- ja Piirivalveorkestrile, Kaitseväeorkestrile ning paljudele teistele kollektiividele. 2002. aastal ilmus Politseiorkestri Big Bandil koostöös solistide trioga Hedvig Hanson, Kaire Vilgats ja Tanel Padar Ülo Mälgandi arranžeeritud ja produtseeritud plaat "Disco Grande", milles ühe tervikliku popurriina kõlasid paljude bigbändiliku olemusega pophittide töötlused. Tema seadeid leiab ka teistelt Eesti Politsei- ja Piirivalveorkestri plaatidelt, näiteks 2006. aastal ilmunud Arne Oidi laulude uusversioonide kogumikult "Kaks kuukiirt" ning 2008. aastal salvestatud Tõnis Mäe juubeliplaadilt "Kiik & kirik". 2013. aastal osales Ülo Mälgand nii arranžeerija kui ka klahvpillimängijana Estonian Dream Big Bandi, vokaalansambli Estonian Voices ja Tatevik Hovanesjani kontserditurneel "Valgrest Voorandini", millega tähistati helilooja Raimond Valgre 100. sünniaastapäeva.

Ülo Mälgand on kirjutanud orkestri- või bigbändiseadeid veel järgmistele artistidele: Airi Allvee, Mart Sander, Liisi Koikson, Ivo Linna, Riho Sibul & Ultima Thule, Karl Madis, Tanja Mihhailova, Andrus Albrecht alias Bonzo, Kõrsikud, vokaalansambel Söörömöö, Ott Lepland, Mare Väljataga, Dave Benton, Lenna Kuurmaa, Gerli Padar, Uku Suviste, James Werts, Denise Fontoura, Maarja-Liis Ilus, Koit Toome, Reet Linna jpt.

Tegevus pedagoogina[muuda | muuda lähteteksti]

Ülo Mälgand on töötanud aastatel 1992–2022 Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ning 2022. aastast alates Tallinna Muusika- ja Balletikooli rütmimuusika suuna teoreetiliste ainete õpetaja ja rütmimuusika lauluosakonna kontsertmeistrina.[viide?]

Periooditi on ta töötanud pedagoogina ka Viljandi Kultuuriakadeemias ja Tallinna Ülikoolis ning kontsertmeistrina Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ja Saue muusikakoolis.[viide?]

Oli koostöös haridusministeeriumiga initsiaator arvutimuusika ning arvutinoodistuse õppekava käivitamisel Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis aastal 1993. Samuti avaldas erialases ajakirjanduses mitmeid arvutimuusika teemalisi artikleid, millest kõige põhjalikum ilmus 1994. aastal ajakirja Arvutimaailm muusikateemalises erinumbris.

Raudteehobi[muuda | muuda lähteteksti]

Vedurijuhi pojapojana (isapoolses suguvõsas oli teisigi raudteel töötanud inimesi) huvitub Ülo Mälgand raudteetehnoloogiatest ning -ajaloost. 2003. aastal valmis põhjalikuma uurimistöö tulemusena veebileht kunagisest kitsarööpmelisest Viljandi–Mõisaküla raudteeliinist.[viide?] Eriliseks huviobjektiks on kujunenud raudtee signalisatsioonisüsteemid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinna politseiorkester. Tallinna linna veebisait.