Teise maailmasõja sõjaväeliste auastmete võrdlev tabel

Allikas: Vikipeedia

Järgnev tabel näitab võrdlevalt ohvitseride auastmeid peamistes Teises maailmasõjas osalenud riikides.

VÕTI:

Merevägi
Maavägi
Õhuvägi[1]
Relva-SS/Allgemeine SS
Üldised auastmed, mis ei ole seoses ühegi väeliigiga
NATO kood Eesti lipp Saksamaa lipp Soome lipp NSVL lipp Ühendkuningriigi lipp USA lipp Poola lipp Kreeka lipp Itaalia lipp Jaapani lipp Vaba Prantsusmaa lipp Hiina lipp Jugoslaavia lipp
Eesti Saksamaa Soome Nõukogude Liit[2] Briti Rahvaste Ühendus[3] Ameerika Ühendriigid Poola Kreeka Itaalia Jaapan Prantsusmaa Hiina Jugoslaavia[4]
- - Reichsmarschall des Großdeutschen Reiches "Suursaksa Riigi Riigimarssal" - Генерали́ссимус Сове́тского Сою́за (Nõukogude Liidu generalissimus)[5] - - - - Primo Maresciallo dell'Impero Dai-Gensui[6] - - - -
- - Großadmiral
Generalfeldmarschall
Reichsführer-SS
Suomen marsalkka[7] Ма́ршал Сове́тского Сою́за (Nõukogude Liidu marssal) - Admiral of the Navy
General of the Armies
Marszałek Polski - - - Maréchal de France[8]


Amiral de France[9]

- Maršal Jugoslavije (Маршал Југославије)[10]
OF-10 - Generaladmiral
Generaloberst
Oberstgruppenführer
Sotamarsalkka Главный маршал (peamarssal) Admiral of the Fleet
Field Marshal
Marshal of the Air Force[11]
Fleet Admiral
General of the Army
- Αρχιναύαρχος (laevastikuadmiral)[12]
Στρατάρχης (välimarssal)[12]
Grand'Ammiraglio
Maresciallo d'Italia
Maresciallo dell'Aria
Gensui[13] Amiral de la flotte T'e-chi Shang-chiang (välimarssal) General armije (Генерал армије)
Адмирал флота (laevastikuadmiral)
Генерал армии(armeekindral)
Маршал (marssal)
I-chi Shang-chiang (1. järgu kindral)
OF-9 Admiral
Kindral
Admiral
General[14]
Obergruppenführer
Amiraali
Kenraali
Адмира́л (admiral)
Генера́л-полко́вник (kindralpolkovnik)
Admiral
General
Air Chief Marshal
Admiral
General
Admirał
Generał broni
Ναύαρχος (admiral)[15]
Στρατηγός (kindral)[15]
Πτέραρχος (õhujõudude peamarssal)[15]
Ammiraglio di Armata
Generale d'Armata
Taishō Général d'armée
Amiral
Général d'armée aérienne
Ehr-chi Shang-chiang (2. järgu kindral) General-pukovnik (Генерал-пуковник)
OF-8 Viitseadmiral
Kindralleitnant
Vizeadmiral
Generalleutnant
Gruppenführer
Vara-amiraali
Kenraaliluutnantti
Ви́це-адмира́л (viitseadmiral)
Генера́л-лейтена́нт (kindralleitnant)
Vice-Admiral
Lieutenant-General
Air Marshal
Vice Admiral
Lieutenant General
Wiceadmirał
Generał dywizji
Αντιναύαρχος (viitseadmiral)
Αντιστράτηγος (kindralleitnant)
Αντιπτέραρχος (õhujõudude marssal)
Ammiraglio di Squadra
Generale di Corpo d'Armata
Chūjō Général de corps d'armée
Vice-amiral d'escadre
Général de corps d'armée aérienne
Chung-chiang (kindralleitnant) General-lajtnant (Генерал-лајтнант)
Vice-amiral
OF-7 Kontradmiral
Kindralmajor
Konteradmiral
Generalmajor
Brigadeführer
Kontra-amiraali
Kenraalimajuri
Ко́нтр-адмира́л (kontradmiral)
Генера́л-майо́р (kindralmajor)
Rear-Admiral
Major-General
Air Vice-Marshal
Rear Admiral
Major General
Kontradmirał
Generał brygady
Υποναύαρχος
Υποστράτηγος (kindralmajor)
Υποπτέραρχος (õhujõudude viitsemarssal)
Contrammiraglio
Generale di Divisione
Shōshō Général de division
Contre-amiral
Général de division aérienne
Shao-chiang (kindralmajor) General-major (Генерал-мајор)
OF-6 - Kommodore
Oberführer
- - Commodore
Brigadier
Air Commodore
Commodore
Brigadier General
- Αρχιπλοίαρχος (kommodoor)
Ταξίαρχος (Brigadier)
Ταξίαρχος Αεροπορίας (õhujõudude kommodoor)
Generale di Brigata - Général de brigade
capitaine de vaisseau chef de division
Général de brigade aérienne
- -
OF-5 Mereväekapten
Kolonel
Kapitän zur See
Oberst
Standartenführer
Kommodori
Eversti
Капита́н 1-го ра́нга (1. järgu kapten)
Полко́вник
(polkovnik)
Captain
Colonel
Group Captain
Captain
Colonel
Komandor
Pułkownik
Πλοίαρχος (kapten)
Συνταγματάρχης (kolonel)
Σμήναρχος
Capitano di Vascello
Colonnello
Taisa Colonel
capitaine de vaisseau
Colonel
Shang-hsiao (kolonel) Pukovnik (Пуковник)
OF-4 Kaptenleitnant
Kolonelleitnant
Fregattenkapitän
Oberstleutnant
Obersturmbannführer
Komentaja
Everstiluutnantti
Капита́н 2-го ра́нга (2. järgu kapten)
Подполко́вник (podpolkovnik)
Commander
Lieutenant-Colonel
Wing Commander
Commander
Lieutenant Colonel
Komandor porucznik
Podpułkownik
Αντιπλοίαρχος (kaptenleitnant)
Αντισυνταγματάρχης (kolonelleitnant)
Αντισμήναρχος
Capitano di Fregata
Tenente Colonnello
Chūsa Lieutenant-colonel
capitaine de frégate
Lieutenant-colonel
Chung-hsiao (kolonelleitnant) Potpukovnik (Потпуковник)
OF-3 Kaptenmajor
Major
Korvettenkapitän
Major
Sturmbannführer
Komentajakapteeni
Majuri
Капита́н 3-го ра́нга (3. järgu kapten)
Майо́р (major)
Lieutenant-Commander
Major
Squadron Leader
Lieutenant Commander
Major
Komandor podporucznik
Major
Πλωτάρχης
Ταγματάρχης (major)
Επισμηναγός (eskadronijuht)
Capitano di Corvetta
Maggiore
Shōsa Commandant
capitaine de corvette
Commandant
Shao-hsiao (major) Major (Maјор)
OF-2 Vanemleitnant
Kapten
Kapitänleutnant
Hauptmann[16]
Hauptsturmführer
Kapteeniluutnantti
Kapteeni
Капита́н-лейтена́нт (kaptenleitnant)
Капита́н (kapten)
Lieutenant
Captain
Flight Lieutenant
Lieutenant
Captain
Kapitan marynarki
Kapitan
Υποπλοίαρχος (leitnant)
Λοχαγός (kapten)
Σμηναγός
Primo Capitano Taii Capitaine
Lieutenant de vaisseau
Capitaine
Shang-wei (kapten) Kapetan (Капетaн)
Tenente di Vascello
Capitano
OF-1 Leitnant Oberleutnant zur See
Oberleutnant
Obersturmführer
Luutnantti Ста́рший лейтена́нт (vanemleitnant)
Ста́рший лейтена́нт (vanemleitnant)
Sub-Lieutenant
Lieutenant
Flying Officer
Lieutenant Junior Grade
First Lieutenant
Porucznik marynarki
Porucznik
Ανθυποπλοίαρχος (alamleitnant)
Υπολοχαγός (leitnant)
Υποσμηναγός (lendav ohvitser)
Sottotenente di Vascello
Primo Tenente
Chūi Lieutenant
Enseigne de vaisseau de 1re classe
Lieutenant
Chung-wei (leitnant) Poručnik (Пοручник)
Nooremleitnant Leutnant zur See
Leutnant
Untersturmführer
Aliluutnantti
Vänrikki
Лейтена́нт (leitnant)
Лейтена́нт (leitnant)
Commissioned Warrant Officer
Second Lieutenant
Pilot Officer
Ensign
Second Lieutenant
Podporucznik marynarki
Podporucznik
Σημαιοφόρος
Ανθυπολοχαγός (teine leitnant)
Ανθυποσμηναγός
Guardiamarina
Tenente
Shōi Sous-lieutenant
Enseigne de vaisseau de 2nde classe
Sous-lieutenant
Shao-wei (teine leitnant) Potporučnik (Потпоручник)
Lipnik Мла́дший лейтена́нт (nooremleitnant)
Мла́дший лейтена́нт (nooremleitnant)
Chorąży marynarki
Chorąży
Sottotenente Aspirant Chun-wei

Märkused[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Õhuväe auastmeid, mis langevad kokku maaväe auastmetega, ei ole näidatud.
  2. Loetud on ainult Teise maailmasõja aegsed auastmed.
  3. Nimi "Briti Rahvaste Ühendus" võeti kasutusele 1926. aastal "Briti Impeeriumi" asemel.
  4. Näidatud on auastmed perioodist 1943-46; partisanid kasutasid kuni 1943. aastani väheste muudatustega positsioonilisi auastmeid (sarnaselt Punaarmeele Venemaa kodusõda ajal).
  5. 27. juunil 1945 sai Stalin Ülemnõukogult selle auastme.
  6. Kõrgeim võimalik Jaapani auaste, mille sai ainult keiser
  7. Soome marssal, aunimetus, mis anti Carl Gustaf Emil Mannerheimile tema 75. sünnipäeval 1942. aastal.
  8. Tegemist ei olnud auastmega.
  9. Tegemist ei olnud auastmega.
  10. See auaste oli ainult Titol.
  11. Näiteks oli kuningas George VI 1939-45 Austraaila õhujõudude marssal.
  12. 12,0 12,1 Auaste oli ainult kuningas Geórgios II-l
  13. Gensui oli tegelikult aunimetus, mida andis keiser, ja mitte auaste kui selline.
  14. Täiskindralitel oli tavaliselt nende väeliigi auaste, näiteks "General der Infanterie või General der Artillerie. Täiskindraleid lennuväes kutsuti General der Flieger.
  15. 15,0 15,1 15,2 Ühelegi ohvitserile ei antud sõja ajal seda auastet
  16. Ratsaväe kapteni auaste oli Rittmeister.