Kindral

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kindrali auastmest üldse; Läti auastme kohta vaata artiklit Kindral (Läti); filmide kohta vaata artikleid Kindral (film 1926) ning Kindral (film 1998).

USA kindrali õlak

Kindral ehk täiskindral on paljude riikide sõjaväeline auaste, mis on reeglina kõrgem kindralleitnandist ja madalam marssalist või sellele vastavast auastmest. Mereväes vastab sellele admiral. Mõistet "kindral" kasutatakse ka üldistavalt nende sõjaväelaste kohta, kellel on mõni kindrali auaste. Samuti on kindral vaimuliku ordu juht.

Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Kindral (Eesti)

Kindral on Eesti kaitseväe kõrgeim auaste, millest madalam on kindralleitnant. Mereväes vastab sellele admiral.

Eesti kaitseväe kindrali õlak

1918−1940[muuda | muuda lähteteksti]

Kindrali ja sellega võrdsele admirali auastmele võis ülendada sõjaväelasi, kes teenisid Sõjavägede Juhataja ametikohal. Kuni 1940. aastani teenis Eesti sõjaväes üks kindral.

Nr Aasta Kuupäev Nimi
1
1939
24. veebruar Johan Laidoner (1884–1953)

Alates 1991[muuda | muuda lähteteksti]

Nr Aasta Kuupäev Nimi
1
1995
3. detsember Aleksander Einseln (1931–2017)
2
2011
21. juuni Ants Laaneots (sündinud 1948)
3
2017
20. veebruar Riho Terras (sündinud 1967)
4
2023
24. jaanuar Martin Herem (sündinud 1973)

Ameerika Ühendriigid[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Kindral (Ameerika Ühendriigid)

Ameerika Ühendriikide maa-, merejala-, õhu- ja kosmoseväes on kindral (General – neljatärnikindral, NATO OF-9) kõrgeim sõjaväeline auaste ja neljast kindralite auastmest kõrgeim. Armees ja õhuväes on küll ka veel viietärnilised auastmed (armeekindral (General of the Army) ja õhuväekindral (General of the Air Force)), kuid neid antakse ainult sõja ajal. Merejalaväes viietärnilist auastet ei ole. Seega on kindral kõrgeim auaste, mida saab ohvitserile rahuajal anda.

Kokku on USA sõjaväes aktiivteenistuses kindraleid (kokku ühe-, kahe-, kolme- ja neljatärnikindraleid) lubatud olla jalaväes 231, õhuväes 198 ja merejalaväes 62; ainult kuni 25% tohivad olla kolme- või neljatärnikindralid. Ka neljatärnikindralite arv on rangelt piiratud: jalaväes 7, õhuväes 8, merejalaväes 2 ja kosmoseväes 1.

Sarnaselt eelneva, kindralleitnandi (kolmetärnikindral) auastmega on (neljatärni)kindrali auaste ajutine ja seotud vastava ametiga, auaste antakse ainult ohvitseri nimetamisel ametisse, mis auastet eeldab, ning kestab kuni ohvitseri ametist vabastamiseni, kuid ohvitser võib erru minna sellessamas auastmes. Kindralid nimetab ametisse ja auastmesse president, kandidaadid peavad olema vähemalt brigaadikindralid, presidenti nõustavad kaitseminister, väeliikide ministrid ja staabiülemad. Ohvitserid kinnitab ametisse senat. Enamus kindralite ameteid kestavad kolm aastat.

Kindral peab erru minema kõige hiljem pärast 40 aastat teenistust, kui tema teenistusaega ei pikendata, või kuu pärast oma 64. sünnipäeva, kuid kaitseminister saab seda pikendada kuni ohvitseri 66. ja president kuni 68. sünnipäevani. Et erru minna neljatärnikindrali auastmes, peab ohvitser auastmes olles sooritama vähemalt kolm aastat rahuldavat teenistust aktiivteenistuses.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]