Sofía (Hispaania kuninganna)

Allikas: Vikipeedia

Tema Majesteet Hispaania kuninganna Sofía (sünninimi Sofía Margaríta Viktoría Frederíki (hispaania keeles Su Majestad la Reina Sofía de España; kreeka keeles Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη Γλύκσμπουργκ) (sündinud 2. novembril 1938 Ateenas) on kuningas Juan Carlose abikaasa, Hispaania kuninganna 1975–2014.

Lapsepõlv, vanemad ja õed-vennad[muuda | muuda lähteteksti]

Kreeka ja Taani printsess Sofia sündis Ateenas Hellenite kuninga Pavlos I (19011964) ja kuninganna Frederica (19171981) vanima lapsena. Sünnijärgselt kuulub ta Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgi dünastiasse. Tema vend oli endine Kreeka kuningas Konstantin II ja tema õde on endine Kreeka ja Taani printsess Irene.

Lapsepõlve veetis kuninganna Sofia Egiptuses ja Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus ta vanemad olid Teise maailmasõja ajal eksiilis. Perekond naasis Kreekasse 1946. aastal.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Üldhariduse omandas ta lõplikult Lõuna-Saksamaal Schloss Salemi internaatkoolis ning seejärel õppis Ateenas pediaatriat, muusikat ja arheoloogiat.

Sofia valdab vabalt kreeka, hispaania, saksa, prantsuse ja inglise keelt.

Abielu ja lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

14. mail 1962 abiellus printsess Sophia tulevase Hispaania kuninga Juan Carlos I-ga, kellega ta oli tutvunud 1954. aastal kruiisil Kreeka saartele. Abielludes loobu ta õigustest Kreeka troonile ja astus Rooma katoliku kiriku liikmeks. Lisaks muudeti ta kreekapärane nimi Sophia hispaaniapäraseks Sofiaks.

Sofiast sai Hispaania kuninganna 1975. aastal, kui Juan Carlos I troonile asus.

Kuningapaari lapsed:

Ametlikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

Kuninganna Sofia saadab kuningas Juan Carlos I visiitidel Hispaanias ja välismaal. Lisaks on ta Kuninganna Sofia Sihtkapitali vastutav president, Kuningliku Puuetega Inimeste Haridus- ja Hoolekandekomitee aupresident ning Narkomaanide Abistamise sihtkapitali president. Tema peamiseks huvivaldkonnaks ongi narkomaania vastu võitlemise edendamine.

Ta on teinud koostööd Muhammed Yunusega, kelle pank pakub naistele väikelaenu üle maailma. Selle toetamiseks on Sofia reisinud Mehhikos, Tšiilis, Bangladeshis, Colombias ja El Salvadoris.

Sofia on San Fernando Kaunite Kunstide Kuningliku Akadeemia ja Kuningliku Ajalooakadeemia auliige. Lisaks on ta audoktor Rosario, Valladolidi, Cambridge'i, Oxfordi, Georgetowni, Evora, St. Mary Ülikoolis.

Esivanemad[muuda | muuda lähteteksti]

Sofia on nii isa kui ka ema poolt Suurbritannia ja Iirimaa kuninganna Victoria järeltulija ning oma abikaasa kolmas nõbu. Ta on Hannoveri printsi Ernst Augusti esimene nõbu ja oma vanavanaisa, Kreeka kuninga Georgios I, kaudu prints Charlesi teine nõbu. Christian IX ja kuninganna Victoria kaudu on ta Elizabeth II kolmas nõbu. Lisaks on ta prints Philipi esimene nõbu.

Tiitlid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tema Kuninglik Kõrgus Kreeka ja Taani printsess Sophia (1938–1962)
  • Tema Kuninglik Kõrgus Hispaania printsess Sofia (1962–1969)
  • Tema Kuninglik Kõrgus Hispaania printsess (1969–1975)
  • Tema Majesteet Hispaania kuninganna Sofia (1975–2014)

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]