Felipe VI

Allikas: Vikipeedia
Felipe VI
Felipe VI
Hispaania kuningas
Ametis
Ametisse asumise aeg
19. juuni 2014
Eelnev Juan Carlos I
Järgnev Leonor
(hetkeseisuga troonipärija)
Isikuandmed
Sünniaeg 30. jaanuar 1968 (56-aastane)
Madrid, Hispaania
Abikaasa Letizia (2004-)
Vanemad Isa - Juan Carlos I
Ema - Sofía
Lapsed Leonor
Sofía
Sugulased Bourbonite dünastia
Autogramm

Felipe VI (ristimisel Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia; sündinud 30. jaanuaril 1968 Madridis) on alates 19. juunist 2014 Hispaania kuningas.

Kuningas Juan Carlos I teatas 2. juunil 2014 troonist loobumisest troonipärija Felipe kasuks ja allkirjastas 18. juunil troonist loobumise seaduse. Felipest sai Hispaania kuningas seaduse jõustumisel keskööl. 19. juuni keskpäeval andis ta parlamendi ülem- ja alamkoja ees ametivande ja pidas troonikõne, milles lubas anda endast parima monarhia ja riigi arengu tagamisel.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Felipe sündis Madridis tulevase Hispaania kuninga Juan Carlose ja tema abikaasa Kreeka ja Taani printsessi Sofía kolmanda lapsena. Tema isast sai 1975. aastal kuningas ja kui tema vanaisa, troonipretendent Juan de Borbón, loobus 14. mail 1977 talle õigusega kuulunud nõudest Hispaania kuninga troonile, sai Felipest Hispaania kroonprints. Kroonprintsina kandis ta tiitlit Astuuria prints.

Hariduse sai ta Madridis Santa Maria de los Rosalese koolis, aastatel 19841985 õppis ta ka Kanadas Lakefield College Schoolis. Seejärel astus ta 1985. aastal kursandina kaitseväeteenistusse, läbides aastatel 1985–1988 kursused nii maa-, mere- kui ka õhuväeakadeemias. Felipel on kõigi kolme väeliigi auastmed: maaväe kolonelleitnant, mereväe fregatikapten ja õhuväe kolonelleitnant (kõik alates 2009. aastast).

Kõrghariduse omandas prints aastatel 19881993 Madridi Autonoomses Ülikoolis, kus tema põhierialaks oli õigusteadus, kuid ta kuulas ka majandusteaduse loenguid. 1995. aastal kaitses ta rahvusvaheliste suhete erialal magistrikraadi Ameerika Ühendriikides Georgetowni Ülikoolis.

Felipe on olnud silmapaistev sportlane, paistes eriti silma purjetamises. 1992. aasta suveolümpiamängudel Barcelonas kuulus ta Hispaania koondisse ja oli avapidustustel koondise lipukandja. Ta võistles Soling-klassis ja tuli meeste üldarvestuses kuuendale kohale.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Felipe oli kaua aega vallaline, olles Hispaania ihaldatumaid poissmehi. 1. novembril 2003 kihlus ta Letizia Ortiz Rocasolanoga ja 22. mail 2004 abiellusid nad Madridi Almudena katedraalis.

Kuninglikus perekonnas on kaks tütart:

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Juan Carlos I
Hispaania kuningas
2014
Järgnev
Eelnev
Juan Carlos I
Jeruusalemma kuningas
2014
Järgnev