Mine sisu juurde

Martin Algus

Allikas: Vikipeedia
Eesti tõlkijad Adam Cullen ja Martin Algus (paremal) 10. veebruaril 2014 esinemas üritusel "teater/keel" Eesti Draamateatri maalisaalis

Martin Algus (sündinud 25. detsembril 1973) on eesti näitleja ja näitekirjanik.

Ta lõpetas 1992. aastal Jõgeva 1. Keskkooli ja 1997. aastal Viljandi Kultuurikolledži.[1]

Ta töötas aastatel 1997–2005 Ugalas näitlejana, alates 2005 tegutseb reklaami alal ja tõlkijana.

Ta näitles alates 2010 telesarjas "Ühikarotid" ning 2012 telesarjas "Ment"

Ta on filmide "Suvitajad", "Soo", "Tähtsad ninad" ning "Elu ja armastus" stsenarist.[2][3]

Filmograafia

[muuda | muuda lähteteksti]
Aasta Pealkiri Stsenarist Osatäitja
1995 Ma olen väsinud vihkamast Ei Jah
2004 Sigade revolutsioon Ei Jah
2008 Soovide Puu Jah Jah
2012 Vasaku jala reede Jah Jah
2016 Luuraja ja luuletaja Ei Jah
2016 Klassikokkutulek Jah Jah
2017 Sangarid Jah Jah
2018 Klassikokkutulek 2: Pulmad ja matused Jah Jah
2019 Klassikokkutulek 3: Ristiisad Jah Jah
2020 Talve Jah Ei
2021 Jahihooaeg Jah Ei
2022 Soo Jah Ei
2022 Kalev Jah Ei
2023 Suvitajad Jah Ei
2023 Tähtsad ninad Jah Ei
2024 Elu ja armastus Jah Ei
Aasta Pealkiri Stsenarist Produtsent Osatäitja
2010 Ühikarotid Jah Ei Jah (8 osa)
2010 Kelgukoerad Ei Ei Jah (1 osa)
2012 Ment Jah Jah Jah
2012 Nurjatud tüdrukud Ei Ei Jah (8 osa)
2014–2018 Padjaklubi Ei Jah (4 osa) Ei
2015 Varjudemaa Jah Jah Jah
2016 Papad mammad Ei Jah Ei
2017 Lillepood Jah Jah Jah
2017 Nukumaja Ei Jah (12 osa) Ei
2018 Miks mitte?! Jah Jah (5 osa) Jah (5 osa)
2019 Lahutus Eesti moodi Jah Jah Ei
2019–2020 Reetur Jah Jah (6 osa) Jah (1 osa)
2020 Valguses ja varjus Jah Jah Jah (5 osa)
2023 Legend Eluajal Jah Ei Ei

Rollid Ugalas

[muuda | muuda lähteteksti]

1996–2000

[muuda | muuda lähteteksti]
  • Justin (David Williamsoni "Sõbrad ja raha", 1999)[18]
  • Juha (Jalmari Finne "Naiste naljad, meeste mängud", 1999)[19]
  • Rex Greene (Havard Zolli "Greene'i testament", 2000)[20]

2001–2004

[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus näitekirjanikuna

[muuda | muuda lähteteksti]

2004 pälvis Martin Algus Aleksander Kurtna nimelise auhinna (12 000 Eesti krooni) algatusvõime eest maailma uudisdramaturgia jälgimisel ja vahendamisel, samuti mitmest keelest tõlkimise ning ladusate ja teatritundlike näidenditõlgete eest. 2004. aastal lavastati Vladimir ja Oleg Presnjakovi "Terrorism", Brian Frieli "Jalta mäng" (Ugala) ning Frantz Xavier Kroetzi "Inimene Meie" ("Tavalised inimesed", Rakvere teater).

Eesti Näitemänguagentuuri 2007. aasta näidendivõistlusel võitis Martin Algus I preemia näidendiga "Janu". Martin Alguse teine näidend "Ise oled" võitis samal võistlusel II preemia. Žürii esimehe Andrus Kivirähki sõnul ühendas kõiki esile tõstetud töid soov rääkida elust meie ümber. Tema sõnul olid need kõik piisavalt head selleks, et need kas või kohe lavale tuua.[39]

Martin Algus on telesarja "Ment" stsenarist ja kaasprodutsent. Sarja idee olevat tekkinud soovist teha inimlikku sarja põnevatel teemadel, näidata inimest, kes peab lahendama korraga nii enda kui ka paljude teiste probleeme. „Patrullpolitseinik peab tihti sekkuma väga erinevatel põhjustel olukordadesse, mis on "üle kuumenenud". See annab võimaluse näidata meie elu kogu oma jaburuses, eheduses ja koomilisuses. Lisaks võimalus keskenduda ka peategelase, patrullpolitseiniku enda pürgimustele, rääkides pikema loo ühe tõsise eesti mehe pingutustest oma igapäevase eluga hakkama saamisel,“ kirjeldab Algus.

  1. Tänavuse Oskar Lutsu huumoripreemia saab Martin Algus. Vooremaa, 1.03.2016
  2. "TREILER | Kummardus kultuskomöödiale „Siin me oleme"! Film „Suvitajad" esilinastub veebruaris". Kroonika. 27. jaanuar 2023. Originaali arhiivikoopia seisuga 27. jaanuar 2023. Vaadatud 27. jaanuaril 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 "Martin Algus - IMDb". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  4. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Küpressimägi". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  5. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Tõde ja õigus I". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  6. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Loojang". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  7. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Maria Stuart". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  8. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Haldjate vallatused". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  9. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Peeter Paan". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  10. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Laul Sipirja lastest". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  11. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Üks mees roheline". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  12. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Elav laip". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  13. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Ainult unistus". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  14. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Appi, korupid!". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  15. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Õnne, Leena!". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  16. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Meremaa võlur. Päeva kaldad". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  17. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Härra Huu". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  18. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Sõbrad ja raha". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  19. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Naiste naljad, meeste mängud". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  20. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Greene'i testament". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  21. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Harold ja Maude". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  22. Keian, Allan (1. november 2001). "Ugala mängib viimaseid kordi «Pygmalioni»". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  23. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Tom Sawyeri seiklused". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  24. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Varasta veel võõraid karusid". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  25. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Vabaduse rist". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  26. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Abielu itaalia moodi". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  27. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Unistus Mallorcast". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  28. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Kevade". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  29. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Shopping & Fucking". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  30. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Deemon ja ingel". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  31. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Minu pere ja muud loomad". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  32. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Niskamäe kired". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  33. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Ullike Ootamatuste Saarelt". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  34. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Toomas Nipernaadi". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  35. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Dekameron". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  36. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. 80 päevaga ümber maailma". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  37. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Terrorism". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  38. "Eesti teatri lavastuste andmebaas. Aarete saar". Vaadatud 22. veebruar 2024.
  39. "Kes? Mis? Kus?" 2008, lk. 362
  40. "Kes? Mis? Kus?" 2006, lk. 368–369