Ludwig von Mises

Allikas: Vikipeedia
Ludwig von Mises

Ludwig von Mises (29. september 1881 Lemberg10. oktoober 1973 New York) oli juudi rahvusest Austria majandusteadlane ja sotsiaalfilosoof.

Mises oli 20. sajandi majandusteadusele olulist mõju avaldanud Austria koolkonna üks rajajaid ja juhte. Tema ideed kujundasid ka klassikalise liberalismi ja libertarismi arengut 20. sajandil.

Eesti keelde on Misese arvukatest teostest tõlgitud vaid "Liberalism" (saksa keeles 1927, eesti keeles 2007).

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

"Liberalism" on ainuke von Misese raamat, mis on tõlgitud eesti keelde

Noorus ja haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Ludwig von Mises sündis Lembergis Austria-Ungaris (praegu Lviv, Ukraina). Tema isa oli raudteeinsener Arthur von Mises ning ema Adele von Mises, neiupõlvenimega Adele Landau, töötas riigiametis. Ta oli pere esimene laps, tema noorem vend Richard von Mises oli tuntud rakendusfüüsik. Ludwig oli veel üsna väike, kui ta perekond kolis Viini. 1892 astus ta Akadeemilisse Gümnaasiumi, kus ta sõbrunes ka Hans Kelseniga. Juba päris noorena tundis ta huvi ajaloo ja poliitika vastu. 1900. aastal läks ta õppima Viini Ülikooli õiguse ja avaliku halduse osakonda.

Ülikoolis õpetati niinimetatud klassikalist lähenemist avalikule haldusele. See tähendab, et oluline osa oli faktidel ja teoreetilisel analüüsil. Von Mises luges 1903. aastal Carl Mengeri "Principles of Economics" – teksti, mis rajas Austria koolkonna. See raamat pani aluse Misese uuele nägemusele riigist ja majandusest.

Töö ja eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Von Mises lõpetas ülikooli veebruaris 1906 ning läks tööle Austria riigiametnikuks, kuid ta tüdines bürokraatiast mõne kuuga. Järgmised kaks aastat töötas ta Viini advokaadibüroodes ja hakkas andma majandusloenguid.

"Raha ja valuuta teooria" ingliskeelse väljaande kaas

Ta liitus 1909. aastal Viini Kommerts- ja Tööstuskojaga, kus ta töötas järgmised 25 aastat. Sel ajal oli tööstuskoda pooleldi riiklik ja seeläbi omasid seal avaldatud uurimused ka olulist mõju Austria poliitikale. Samal ajal kirjutas Mises ka teadusliku uurimuse rahast ja pangandusest. "Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel" ("Raha ja valuuta teooria") (1912). Tema kaks olulist panust majandusteooriasse on, et ta näitas, kuidas Carl Mengeri väärtusteooriat saab kasutada ka raha puhul ning näitas ka uut kaubaringlusteooriat, mida andis tulemusi majanduskriisi ja inflatsiooni tingimustes. Ta näitas ka, et raha ei saa olla neutraalne ja rahakoguse tõstmine avaldab mõju vahetusprotsessidele.

Esimeses maailmasõjas teenis von Mises ohvitserina Austria-Ungari suurtükiväes ja majandusnõunikuna Sõja Osakonnas. Pärast sõda oli Mises lühiajaliselt ka vabariiklaste valitsuses Austrias. Tema praktilisemaks saavutuseks loetakse seda, et ta veenis oma ülikooliaegset sõpra ja sotsialistide liidrit Otto Bauerit, et too ei teeks bolševistlikku riigipööret.

Ta avaldas ka raamatu, mis seletas multikultuurse Austria-Ungari kokku varisemist. "In Nation, Staat und Wirtschaft" ("Rahvus, riik ja majandus", 1919).

Oma kuulsaima esse, "Majanduskalkulatsioonid sotsialistlikus liidus", kus ta väidab, et sotsialistlik juhtimine ei tegele arvestusega, kuidas ressursse paremini juhtida ning ainult kapitalistlikus majanduses eksisteeriv raha hind on see, mis võimaldab võrrelda erinevaid investeeringuid, kirjutas von Mises 1919. aastal.

Kaks aastat hiljem avaldab ta uurimuse sotsialismist ("Die Gemeinwirtschaft", 1922), mis avaldas mõju tervele põlvkonnale (Friedrich Hayek, Wilhelm Röpkeka) palju hiljem pärast Teist maailmasõda ja paneb aluse neoliberalistlikule liikumisele.

Von Mises suutis edukalt võidelda inflatsiooniga Austrias 1920. aastatel ning mõjutas tugevalt raha- ja majandusreformi 1922. aastal.

Majanduse epistemoloogilise iseloomu kohta kirjutisi avaldama hakkas ta 1920. aastatel. Von Mises väitis, et majandusteaduses ei saa toetuda ainult erinevate andmete analüüsile. Majandusteadus on esmane teadus, nagu ka matemaatika, geomeetria või loogika. Majandusteadus on ühiskonnateaduse osa.

Ta kutsuti 1934. aastal Genfi Rahvusvahelisse Instituuti juhtima rahvusvahelisi majandussuhteid ning ta töötas seal kuni 1940. aastani, mil avaldas ka uurimuse "Nationalökonomie" (ingliskeelne täiendatud versioon "Human Action", 1949). Von Mises abiellus 1938. aastal Margit Serényiga, kelle tütrest Gitta Serényist sai hiljem tuntud kirjanik. Ühiseid lapsi neil ei olnud.

Von Mises lahkus 1940. aasta juulis Genfist ja siirdus New Yorki, kus alustas uut elu ning sai USA kodanikuks 1946. aastal. Tema esimene töökoht oli USA-s oli Majandusuuringute Rahvusliku Büroo nõunik. Seejärel töötas ta Tööstuse Rahvusliku Ühingu juures ning külalisprofessorina New Yorgi Ülikoolis alates aastast 1945. Ta õpetas New Yorgi Ülikoolis kuni 1969. aastani. Ta suri St. Vincenti haiglas New Yorgis. Neli aastakümmet oli ta tuntud kui Austria koolkonna vaieldamatu juht.

Mälestuse jäädvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lew Rockwell rajas 1982. aastal Ameerika Ühendriikides Ludwig von Misese Instituudi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]