Kasutaja:Neptuunium/Teha

Allikas: Vikipeedia

Pealkirja tekst[muuda | muuda lähteteksti]

Vietnami sõda oli 1. novembrist 1955 kuni 30. aprillini 1975 toimunud kodusõda Põhja-Vietnami ja Lõuna-Vietnami vahel. See oli teine Indohiina sõdadest ja üks suurimaid relvakonflikte Külmas sõja vältel. Et Põhja-Vietnami toetasid Nõukogude Liit, Hiina ja mitmed teised kommunistlikud riigid ning Lõuna-Vietnami poolel olid Ameerika Ühendriigid ja mitmed teised antikommunistlikud riigid, on sõda mõtestatud varisõjana Ühendriikide ja Nõukogude Liidu vahel. Pea 30 aastat kestnud sõjategevus toimus peamiselt Vietnamis, kuid kaldus ka naaberriikidesse, süvendades Laose ja Kambodža kodusõdasid. Sõda lõppes kommunistlike jõudude võiduga, misjärel ühendati põhja- ja lõunaprovintsid ühtseks Vietnami Sotsialistlikuks Vabariigiks. Kommunistlikud režiimid kehtestati ka Laoses ja Kambodžas.

1946. aastani oli piirkond kuulunud Prantsuse Indohiina ülemvõimu alla, kuid Esimese Indohiina sõja (1946–1954) käigus said prantslased kommunistlikult Việt Minhi liikumiselt lüüa. 1954. aasta Genfi konverentsi anti Vietnamile iseseisvus, kuid vastne riik jaotati kaheks: põhjas kommunistlik Vietnami Demokraatlik Vabariik ja lõunas Vietnami Riik (hiljem Vietnami Vabariik). 1956. aasta detsembris alustas Lõuna-Vietnamis tegutsev kommunistlike fraktsioonide ühisrinne Việt Cộng Põhja-Vietnami loal sissisõda.[1]

Kuningliku Mereväe HMS Dreadnought, mis oli ühtlasi maailma esimene drednoot.
USS Texas, maailma ainus säilinud drednoot.
"Dreadnought" suunab siia. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Dreadnought (täpsustus).

Drednoot (inglise keeles dreadnought) oli 20. sajandi algul levinud peamine lahingulaeva tüüp. Esimene seda tüüpi lahingulaev, Kuningliku Mereväe HMS Dreadnought, jättis inimestele nii võimsa mulje, et kõiki hilisemaid analoogseid lahingulaevu hakati kutsuma drednootideks ja varasemaid drednootide eelseteks.

Pooleli[muuda | muuda lähteteksti]


Tolkien[muuda | muuda lähteteksti]

Yhe noore Tolkieni-entusiasti loodud artiklid, mis enne avaldamist vajavad täiendavat toimetamist:

Teha[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Olson, James S.; Roberts, Randy (2008). Where the Domino Fell: America and Vietnam 1945–1995 (5th ed.). Malden, MA: Blackwell Publishing. Lk 67. ISBN 978-1-4051-8222-5.