Kasutaja:Neptuunium/Númenor

Allikas: Vikipeedia

Yhe noore Tolkieni-entusiasti loodud artiklid, mis enne avaldamist vajavad täiendavat toimetamist:


Numenoor oli märkimisväärne koht J.R.R Tolkieni Silmarillioni raamatus.

Üldvaade[muuda | muuda lähteteksti]

Numenoor oli inimeste saar mis tekkis pärast Melkori alistamist ja Beleriandi uppumist Esimese ajastu lõpul kus suurem osa inimeste austusi oli see saar oli kingitus Valarite tasu, et inimesed aitasid neil morgothi võits.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Teisel ajastul pärast Morgothi alistamist ja Beleriandi uppumist jäid inimesed kodutuks ja üle maa laiali autasuna Morgothi võitluse eest tõstsid valarid keset Belegieri merd saare, et inimesd saaksid omale jalad alla ning Earendili tähe laev juhatas nad nende uude kodu. Numenoor nimetati ka Elennaks saare kuju oli viie otsaga täht mille keskel asus Meneltarma mägi selge ilmaga võis isegi Valinorialgus punkti näha mägi ise oli püha paik inimestele ja seda külastasid ainult kuningad, et Erut austada.

Saar oli jagatud kuueks provintsiks Forostar (põhjamaad) olid põhjas 300 miili jahetat lamedat pinnast ja mitte eriti elamis paik, kaks asulat mis seal olid on Ondosto kaevanduslinn ja Soronyili torn ehitatud saare kõige põhja poolsemasse otsa, et kuningas Tar-Meneldur tähtede uurimiseks.

Läänes olid Andustar (läänemaad) see oli normaalne veidi jahe stepi ala Andunie väina juures tunti kahte sadama linna Andunie ja Almaida linnad mille asutas Valandil kuningas Tar-Elendili lapse laps see pere jäi saare hukuga kelle ja lõid järglasi Arnori ja Gondori kuningriigile.Neid sadama linnu külastasid tihti ka Valinori haldjad toodes hinnalise esemeid kingitustena nende saarelt.

Lõunas oli Hyarnustari (edelamaad) provints mis oli täielikult mõeldud farmi pidamisele olles soe koht kasvatati seal mitmeid tera vilju ja puuvilju kõige tuntumad on viinamarja istandused vein jaoks.

Kagus Hyarrostar (kagumaad) oli tiheda metsaga kaetud ja kust saadi kogu puit mida kasutati nende laevastiku impeeriumi ehitamiseks. Suurim küla oli Nindamos mis oli suurim kalastus küla.

Idas Orrostar (idamaad) ainus tuntuim koht oli selle ida poolsed künkad.

Keskel Mittalmas (sisemaa) saare kõige asustataim koht kus asus Meneltarma mägi, pealinn Armenelos, sadamalinn Romenna, kuninga maad Arandor ja kodu saare kahele jõele Nunduine ja Siril. Romenna oli kõige asustatuim linn kuna seal käis kogu kaubandus keskmaaga ja ehitati suurem osa nende laevastikust, linnas elas kuningas Tar-elendili kuningliku laevastiku kapten Veanur. Armenelose linna tunti kui kuningate linna kuna seal elasid kõik kuningad nii nimetatud kuningate majas võimas palee mille ehitamise kasutati maiari abi.

Elros Elrondi vend ja Earendili poeg kes valis sureliku elu selle asemel, et olla surelik nagu ta vend oli esimene Numenoori kuningas pärast ida rahva vähenemist võttes nime Tar-minyatur ning rajades Elrose koja kelle järeltulijad valitsesid saart kuni selle languseni.

Elrose koja juhtimise all said Numenoor õitses ja selle rahvast said oskustega käsitöölisteks ehitades laevu see lasi neil saada võimsaks merede valitsejaks uurides suurem osa maailma külastades isegi tumedaid maid ja päikese maad. Sammuti ehitasid nad häid relvi ja raudrüüsid, kuid nad polnud sõjakas rahvas neil olid ka oma moodi hobused mida kuskil mujal ei leidnud üle aja hakkasid nad oma keelt rääkima Andunaic ja kuningate tiitlid muutusid quenya või haldjate keeles "tar" andunaici keelde "ar".

Kõik läks hästi numenoorlastele ja neist said kõige võimsaim riik idas ja ainult idas, sest valarid olid keelanud neil läände ja surematule maale reisida sellest hoiatusest piisas, et numenoorlased hoiaksid nende saarest eemale, kuid ei saadud siis surematuse kinki mis viis tulevikus mitmete korruptsioonini ja ka saare languseni.


Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Numenoor levis Teisel ajastul üle Keskmaa tegid nad mitmeid sõprus suhteid haldjatega hiljem sõda tuli, sest Sauron endine Morgothi teener oli võtnud tumeda isanda mantli ning alustas vallutust. See sai alguse võimusõrmuste sepistamisega 16 tehti Eregioni haldjate isand Celebrimboli poolt keda veenis neis tegema Annatar Sauron maskeeringus hiljem tegi Sauron oma sõrmuse turmamäe tules üks võimusõrmus mis pidi teisi juhtima, kuid haldjad tundsid tema tumedat tööd selles ja eemaldasid enda omad vihastatuna nõudis Sauron sõrmused endale kuid haldjad keeldusid. Keeldumise tõttu ründas sauron Eregioni pealinna Ost-in-edhil püüdes kinni ja piinates nende kuningat, kuigi haldja lord tundis valu ei paljastanud ta sõrmuste asukoha ja lõpuks suri kannatustes teadmata Sauronile oli Celebrimbol teinud veel kolm haldjate sõrmust mis peideti ära nii suri viimane Feanori (võimsaim haldja sepp kes kunagi elas) poja Curufini laps.

Sel hetkel kui haldjad taastusid suurest hävingust laienesid numenoori kolooniad Keskmaa rannikul rajades lõunasse Umbari linna ida riik oli rikas hakkas neid enam ja enam ihkama idee reisida Valinorile, et näha surematuid maid. Üle aja hakkasid lahked rahvad muutuma diktaatoriteks, sest nende saarest sai kõige võimsaim lriik maailmas Ar-pharazoni valitsuse ajal hakkas Sauron jälle oma vägesid lääne poole viima võttes esmalt ranniku linnad võtte tiitli inimeste kuningas. Nähes kelleks Sauron end pidas ja kui võimsad ta armeed olid läksid Numenoorlased Ar-pharazoni käsul uuesti sõtta tumeda isanda väed polnud talle vastased kuna Sauron tahtis, et ta kinni võetaks mordoris lasi tume meister end vangistada ja Numenoorile viia. Ar-pharazon arvas, et sai võidu kuid tegelikult mängis ta Sauroni käes saare peal manipuleeris Sauron Numenoorllastega lastes isegi neil ehitada tumeda templi, et austada tema isandat Morgothi luues seal tema auks inimeste ohverdusi muutes nii nende rahvast kurjadele teele.

Lõpuks muutis Sauron kuninga meelt, et nende tegelikud vaenlesed on Valarid kuna neil on surematus ja inimestel mitte Valarid tahtsid seda meelega neilt eemal hoida õudsate tagajärgede eest mis võisid tulla selle valega rajas Ar-pharazon massiivse laevastiku ja läks valaritega sõtta. jõues Amanile marssis kuningas Valimari linna suunas sel hetkel Eru iluvitar hävitas karistusena laevastiku, tappis kuninga ja uputas saare tappes kõik kes seal olid seal hulgas ka Sauroni kes kaotas füüsilse vormi (mis lasi tal kuju muuta) ning ta hing naasis Mordori, et taastuda.

Selle katastroofilise teoga murti maailma ja Aman tõsteti maailmast eemale millele sai pääseda ainult läbi kindla raja mida nimetati "otse teeks" ja ainult haldjad teadsid, kuid kõik numenoorlased ei surnud Elendil ja üheksa laeva kes olid Valaritele ja Erule lojaalsed jäeti ellu mälestatuna mis juhtub, kui keelatuid asju tehakse luues nii Arnori ja Gondori pärast saare hukku anti numenoorile haldja nimi Atalante "langenud" ja saar oli tuhandeid aastaid kadunud. Kas Numenoor veel kunagi tõstetakse on teadmata, kuid arvatakse, et Galadrielli lause nägemusest millest ta rääkis Puupardile "Me kohtume kindlalt jälle, kuid mitte Keskmaal vaid lainete all oleva maal mis ülestõstetakse" see võib öelda, et numenoor taastatakse pärast Dagor dagorathi kui maailm on uuesti loodud.