Mordor

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kasutaja:Neptuunium/Mordor)

Mordor on piirkond J. R. R. Tolkieni väljamõeldud Keskmaal ja figureerib prominentselt tema triloogias "Sõrmuste isand".

Geograafiline asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Mordori asub keskmaa idaosas suurest Anduini jõest ja Gondorist ida pool.

Mordorit piiravad pea igalt küljelt järsud mäeahelikud Ered lithui (tuhamäed) põhjas ning Ephel duath (varju mäed) läänes ja lõunas. Ainus sissepääs mis oli armee jaoks piisavalt suur läbi pääsemiseks oli Uduni väli (languse väli) mis viis Dagorladi tühermaale. Kui oldi Morannonist (must värav) läbi mindud tuli teine kindlus nimega Carach angren (raudlõug). Sauron hoidis enda kindlust Barad-dûri (tume torn) Ered lithui jalamil, kuid tema kõige kallim vara oli keskmaa ainus vulkaan Orodruin (turmamägi) kuna ta sai kasutada selle tuld ja kuumust otse maa südamest oma loitsimiseks ja sepistamisel. Oma armeed hoidis ta varustatuna Gorgorothi platoo (õuduste väli) väljadel kus ta orjad töötasid kaevates vulkaanilist tuhka. Suurem osa orje kasutati, aga lõunas alal nimega Nurn (kurb) ja elasid Nurni mere (kurbuse meri) ääres. Ida pool asus Lithlad (tuhaväli) ja kaugemal Rhûn, Khand ja Harad kus Sauronil oli tugev võim nende rahvaste üle saades neilt relvi, sõdalasi ja teisi ressursse sõja jaoks.

Kuid Sauron polnud ainus kes Mordoris elas mõnda aega enne teda asus Ephel duathi mägedesse elama Shelob hiidämblik viimane Ungoliant laps. Sauron lasi tal jääda sinna kuna Ephel duathi mägedes oli koopa käik mis viis Mordori ja Shelob oli parim kaitsja sellele kohale. Vahel saatis Sauron ka oma orje kellest mingit edasist kasu polnud talle elusast peast söömiseks.

Barad-dûr oli ilmselgelt kõige tähtsam hoone Mordoris kuna Sauron juhtis sealt kõike teine kindlus oli Minas morgul (musta maagia torn) nazgulite kodu selle kohal Cirith ungil (Ämbliku lõhe) mis oli kunagi Gondori vaate punkt kuid hüljati. kolmas oli Must värav.

Kuigi Mordori piirkond on vulkaaniline, on muld seal üldiselt viljatu rohelist loodust on sel maal üldiselt väga vähe või puudus üldse enamus taimeliike on tumeda alatooniga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teisel ajastul (TA) samal ajal kui Mordoris valmisid kindlused maskeeris Sauron end Annatariks kingituste isandaks ja hakkas koostööd tegema Eregioni haldjatega saades eriti heaks sõbraks nende kuninga Celebrimboriga. Koos nad sepistasid 16 võimusõrmused kus Sauron ka oma musta kunsti kasutas. Kuid teadmata talle sepistas Celebrimbor veel kolm haldjate sõrmust kus Sauron oma musta kunsti ei saanud kasutada. Hiljem läksid need sõrmused välja Kolmele haldaja isandatele, seitse päkapikutele ja üheksa inimestele, kuid salaja sepistas Sauron veel ühe võimusõrmuse, mis kontrollis teisi. Pannes ühe võimusõrmuse sõrme oli tema tõeline pale nähtavale toodud haldjad eemaldasid oma sõrmused kuna tundsid Sauroni võimu nende taga, päkapikud muutusid ahnemaks kaevates tohututes kogustes kulda ja muid vääriskive, kuid need tõmbasid tihti ligi lohesid kes rüüstasid nende saale ja ajasid nad eemale purustades nii mitmeid päkapiku kuningriike, kuid inimestel oli karmim saatus, nad said küll jõukust, pika eluea ja väge, et oma maade rahva seast järgijaid ja kuulsust saada kuid üle aja nad muutusid nazguliditeks ja allusid Sauronile laskes tumedal isandal nende rahvast sõja käikudel kasutada. Teised võimusõrmused hoidsid haldjad, aga endale keeldudes need Sauronile andmast ja need peideti kolme haldja lordide vahel ära.

1697.a kui sõrmused anti välja saatis Celebrimbor sõna Gil galadile, et vajavad abivägesid. Gil-galad koos Elrondiga tulid kuid jäid liiga hiljaks Celebrimbor oli langenud ja Eregion põles nad pagesid põhja asutades Rivendeli. Sellega algas Haldjate ja Sauroni sõda (1693-1701 TA) Sauroni orkid rüvetasid ja levitasid kaost kogu lääne maadel. Sõna jõudis numenoorlastele, kes seilasid oma liitlastele appi Gil-galad kaitses Halle Sadamaid. Koos numeoorlased ja haldjad lükkasid Sauroni väed tagasi ja hävitasid suurem osa neist Gwathlo lahingus (1700 TA). Vihase ja alandatuna taganes tume meister Mordori hakates oma väge uuesti üles ehitama kuid ta ei kaotanud täielikult kuna oli suurt hävitustööd teinud haldjate ja inimeste maadele ja kui numenoorlased tagasi läksid jäid lääne maad haavatavaks.

Järgmise tuhande aasta jooksul oli suurem osa Sauroni väge taastunud ja ta laienes taas kord läände. Jällegi jõudis sõna numenoorlastele ja, et seekord ründas ta rannikuäärseid linnu võttes endale tiitli Inimeste kuningas lubades, et hävitab Numenoor i Numenoorlaste kuningas Ar-Pharazon vihastus selle peale ja seilas sõtta maabudes marsis ta kohe tumeda isanda järele. Mordori orkid polnud talle mingid vastased ja pimeduse isand alistus talle kohe, Pharazon võttis ta vangi ja lasi ta Numenoori viia. Teadmata kuningale oli see kõik Sauroni plaan, et kogu nende saar hävitada olles numenooril veetis Sauron vähe aega kongis kuna tuli välja, et ta on kasulik nõu andja ja lasti vabaks kuid salaja pööras ta rahvast oma isanda Melkori kurjadele teedele. Lõpuks palus ta Ar-pharazonil seilata Valinorile, et saada endale surematuse kink. Kui Pharazoni väed jõudsid kohale hävitati kogu ta vägi ja ka numenor karistuseks.

Pärast numenoori hukku surid kõik kes saarel olid kaasa arvatud Sauron kuid ainult ta füüsiline keha ta hing naasis Mordori ja tänu võimusõrmusele taastus ta jõud ruttu, kuid selle käigus kaotas ta võime kuju muuta jäädes igaveseks tumeda isanda õudsesse vormi. Kohe hakkas ta oma väge üles ehitama ja 3429. aastal ründas ta uuesti, käsuga võtta endale Minas Ithil (kuu torn) ja põletada sealne valge puu. Kuninga poeg Isildur läks oma isa juurde abivägesid tooma kuni ta vend Anarion kaitse Osgiliathi. Viimaks Gil-Galad ja Elendil lõid Viimse liidu, et hävitada Sauron igaveseks, nii algas Viimse liidu sõda (3430-3441 TA). Koos haldjad, inimesed ja päkapikud võitlesi tumeda isanda vägedega Dagorladi lahingus (3434 TA) lõpuks ajades ta väed tagasi Barad-duri ja algas seitsme aastane Barad-duri piiramine (3434-3441 TA). Kuni ta tuli isiklikult välja ning võitles ja ka tappis liidu mõlemad juhid põletades Gil-galadi ja vasara hoobiga tappes Elendili saades, aga ise tugevalt haavata Gil-galadi oda Aeglos ja Elendili mõõga Narsili läbi, mis purunes kildudeks. Isilduri kes võttis oma isa mõõga lõikas sõrmuse tal käest hävitades taaskord ta keha mitte hinge. nii algas ka kolmas ajastu (KA).

Kui kolmas ajastu algas kesti tuhat aastat rahu ning Gondori mehed patrullisid Mordori piirates orki vägede liikumist läände, salaja aga veetis Sauron aega idas kui ka lõuna Sünklaane metsas Dol Gulduris surnumanaja nime all kosudes oma väge. samal ajal tema parem käsi nazgulite lord Angmari nõidkunungas asutas oma tumeda kuningriigi kaugel põhjas nimega Angmari kuningriik. Sealt alustas ta oma sõda inimeste põhja kuningriigi Arnori kuningriigiga mis oli kodusõja tõttu kolmeks jagatud, üle tuhande aasta hävines Arnor kuni Gondori ja haldjate armee hävitasid Angmari armee jättes külma maa selle järel tühjana seisma. Nõidkuninga missioon oli edukalt täidetud ning ta saabus 2000.a Mordori, et täita oma tumeda isanda järgmist osa tema plaanis. 2002.a ajas Nõidkuningas teised sõrmusevaimud kokku ja koos nad võtsid Minas ithili (Kuutorn) ja nimetasid selle ümber Minas Morguliks (Musta maagia torniks).

2941.a sai valge nõukogu aru, et surnumanaja pole musta maagiaga tegelev lihtsurelik vaid Sauron. Rünnaku käigus pages tume isand, et oma jõudu järgmiseks korraks hoida. 3017.a olid Nazgulid valmistanud tema tumeda kuningriigi uueks sõjaks ehitades suured orki armeed ja kindlustades võtme positsioonide kaitsed mis oleks valmis lahingut pidama. Ka lääne rahvas kindlustas mitmeid tugi punkte, et kaitsta end Sauroni suurenevate armeede eest teades, et nad on numbrites vähemuses.

3018.a KA alanud Sõrmuse sõda (3018-3019 KA) nägi mitmeid lahinguid Pelennori väljade lahing, Oru lahing, Üksildase mäe lahing, Raudlinna lahing, Metsakuningriigi lahing, Lorieni lahing ja Hornburgi lahing kuid üks kõik kui tähtsad need ka olid sõltus võit sellest kumma poole käte jääb üks võimusõrmus. Musta värava lahingu ajal sõrmus hävitati kahe kääbiku läbi. Sel hetkel algas neljas ajastu, Pimeduse Isand Sauron kaotas kogu oma jõu kuid olles surematu ingellik olend ei surnud ta täielikult vaid kaotas oma väe füüsilist kuju võtta, must värav ja tume torn Barad-dur kust kurjus alguse sai varisesid kokku, nazgulid kadusid sõrmuse tõttu viis kotkaste ja kolm lendavate turmamäe laava kivide tõttu.

Mordor vabanes ka kogu pimedusest mis oldi loodud, orjad lasti vabaks ja maa jäeti nende asustada, suurem osa orke surid lahingus vähesed allesjäänud pagesid mägedesse kus aja jooksul hääbusid. Ka Sauroni Rhuni, Khandi ja Haradi liitlased hülgasid Mordori kuna nad hakkasid kaitsma oma riike Arnori ja Gondori ühendkuningriigi eest nemad olid ka viimased kes veel jõudsid veel paar aastat edasi sõdida isegi pärast oma isanda surma, kuni neil said kas varud edasi sõdimiseks otsa, sõlmisid rahu või hävitati täielukult, et nad ohtu ei näitaks.

Liidrid[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmete Mordori liidrite seas olid küll nazgulid tuntuimad kuid oli ka teisi kes täitsid tumeda isanda käske Sauroni suu tume Numenoorlane ja Mordori sõnumitooja, Gothmog Minas morguli leitnant ja Crishnakh Barad-duri kapten.