Kasutaja:Neptuunium/Shelob

Allikas: Vikipeedia

Yhe noore Tolkieni-entusiasti loodud artiklid, mis enne avaldamist vajavad täiendavat toimetamist:


Shelob on kõrval tegelane J,R,R Tolkieni raamatus Sõrmuste isand.

Välimus ja üldvaade[muuda | muuda lähteteksti]

Shelob oli hiiglaslik ämblik kes elas päris pikka aega Keskmaal nagu kõik ämblikud tegi ta sama koos võrke, et oma saaki püüda nägi maailma kaheksa silmaga ning sõi oma saagi pehmeid ja mahlaseid osi ainult. Ta oli ka emane ämblik kuna mainiti, et ta oli loond mitmeid ämblike oma koobastesse ja ulatades nii Ungolianti verd edasi. Huvitav fakt on see, et Shelobi nimi on Tolkien hästi välja mõelnud Shelob on tähendatud She (naissoost ing) ja lob. Lob on vana inglise sõna mis tähendab ämbliku nii, et Tolkien tegi head tööd sellega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Shelob võimas ämblik oli tugevaim ja võimsaim Ungolianti laps tema algus lugu on üldiselt teadmata kuid on selge, et ta sündis Esimesel ajastul. Ta sündis mägedes mida tunti Ered-gorgoroth (õuduste mägi) seal ta lõi ka mitmeid järglasi kui Esimene ajastu lõppes ja Ered-gorgorothi mäed koos Beleriandiga uppusid pages ta itta luues oma uue kodu koobastesse Ephel duathi mägedes (välimine varju värav) mis asus Mordoris.

Need koopad asusid endise Gondori vaate punkti Cirith ungoli ja Minas morguli juures veetes sadu aataid nendes koobastes lõi Shelob mitmeid võrgu ühendusi mis olid tegelikult lõksud saagi jaoks on ka teada, et kui hea saak on lähedal võib ta ka oma kodust lahkuda, et see kätte saada. Shelobil on kaks teadvat nime Varju ämblik ja tema leedlikus kui Shelob süüa tahab sutskab ta saaki oma tuimestava astlaga või purustab ohvri oma keha raskusega on teada, et ta võib hoida oma saaki elus pikka aega pärast nende kinni püüdmist, et neid hiljem süüa.

Ta lõi ka oma järglasi seal koobastes kuid näljast hakkas ta neid sööma need kes pagesid leidsid uue kodu sünklaanes ja on kindlalt teada, et need on need samad ämblikud kes rünndsid Thorin Tammiskilpi ja Bilbo Paunasted nende retkel, et võtta tagasi Üksildane mägi.

Sauron muidugi teadis sellest, et mingi iidne veider olevus elas põhimõtteliselt ta ukselävel, kuid ta oli sellega rahul selleks oli mitut põhjust parim põhjus oli see, et ta on ideaalne kaitse sealsetele koobastele, sest tuli välja, et mitte ainult haldjad ja inimesed ei langed ta söögiks vaid ka ta omad orki sõdurid. See näitas, et ta oli hea kaitse sellele kohale ja sellega hakkas Sauron pidama teda kui oma lemmiklooma saates nii oma orki sõdureid vahel kui ka orje kellest järgnevat kasu polnud talle elusas peast söömiseks. See oli ka just kui mingi huvitav meelelahutus Sauronile teades, et nii jääb Shelob kindlalt sinna elama.

Sõrmuste isanda kuninga tagasituleku raamatus on kindlalt teada, et Gollum juhtis kääbikud tema koobastesse kuna ta teadis neist kohtadest, põhjus miks ta teadis oli lihtne kui ta Barad-duris pärast piinamist, et sõrmuse asukoht teada saada vabaks lasti läks ta Shelobi koopast mööda ja kohtus ämblikuga, kuid kuna ta oli nii kondine lubas ta Shelobile paremat toitu tuua kui vastikuid orke ja ämblik lasi tal minna. Kääbikud olidki ta esimesed ohvrid kes ta tõi kuna ta tahtis saada sõrmust Frodo laibalt leida kui kääbik on surnud see plaan, aga kukkus läbi kuna Frodo tera oli tehtud haldate poolt ja lõikas ta võrgust hästi läbi.

Ta kasutas ka Galadrieli valgust mis pimestas teda kuna aastaid pimedas koopas elamine ja siis järsku ere valgus oli ta silmadele oli valus. Hiljem ründas ta jälle Frodot ja sutskas teda oma astlaga tuimestades ja võrgutades ta. Tema tööd muidugi katkestas Sam Frodo kaaslane hoides Froda haldja mõõka ja valgust suutis ta ämblikuga võidelda selle käigus tuli välja, et ta on päris inteilikentne kuna ta teadis, et valguse pudel tuleb eemale lükata. Lõpuks aga pussitas Sam teda jalga, silma ja hiljem surmavalt kõhtu nuttes valjult valust ja Galadrielli valguse poolt pimestatuna taganes ta koopasse.

Mis Shelobist edasi sai on teadmata kuid võib arvata, et ta nälgis surnuks nagu ka tema järglased, mõned jäid, aga Sünklaanes ellu.