IV noorte laulu- ja tantsupidu

Allikas: Vikipeedia
IV noorte laulu- ja tantsupidu
Toimumisaeg 1.–3. juuli 1977
Toimumiskoht Lauluväljak
Kalevi keskstaadion
Esinejaid 16 200 lauljat
7000 tantsijat
2000 pillimängijat
Korraldaja Eesti NSV Haridusministeerium
V
 < III

IV noorte laulu- ja tantsupidu (täisnimetusega Eesti NSV koolinoorte IV laulu- ja tantsupidu) oli noorte laulu- ja tantsupidu, mis toimus 1.–3. juulil 1977. aastal. Ametlikult tähistas see pioneeriorganisatsiooni 55. aastapäeva.

Esinejaid oli 25 260 (ilma välisesinejate ja saatjateta).

Toimus üks laulupeokontsert ja kolm tantsupeo etendust (lisaks peaproov-etendus laulupeolistele). Avatseremoonia toimus Tallinna Maarjamäel ning Lenini ausamba juures, kust viidi tuli peoväljakule.

Laulupidu[muuda | muuda lähteteksti]

Laulupeo avasid lastekoorid Eugen Kapi "Lauluga kodumaast" ning Kabalevski "Õnnega". Poistekoorid esitasid "K.O.K" ja "Laulis isa, laulis poega" (juhatas Venno Laul). Mudilaskoorid laulsid rahvaviisi Pilvi Üllaste sõnadega "Maja ehitamas" (juhatas Vilja Toomi). Peo lõpetasid ühendkooride esituses "Mu isamaa on minu arm" ja "Olgu jääv meile päike" (juhatas Heino Kaljuste).

Dirigendidebüüdi tegid Tiia-Ester Loitme, Anneli Mäeots, Venno Laul ja Ants Üleoja.[1]

Tantsupidu[muuda | muuda lähteteksti]

Tantsupeo deviis oli "Me ees on lahti kõik teed". Üldjuhiks oli Alfred Raadik. 5.-6. klasside segarühmad esitasid "Pioneerisüidi" (Vello Ainsalu, koreograafia ja lavastus Lille-Astra Arraste). Mudilasrühmad Tallinna lasteaedadest esitasid "Jänkude tantsu" (Vello Lipand, sõnad U. Buschmann, koreograafia: Niina ja Alfred Raadik). Neiduderühmad tantsisid tantsud "Ringtants" ja "Klopandi". Lisaks neile tantsisid 1.–2. klasside, 3.–4. klasside, 7.–8. klasside, vanema astme ja ühendatud vene rühmad. Külalisrühmad tulid Ungarist ja Armeeniast. Tantsijaid oli kokku 7002.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Noorte laulu- ja tantsupeod. Eesti rahvusbibliograafias.