Gurktali Alpid

Allikas: Vikipeedia
Wöllaner Nock
Gurktali Alpid (Austria)
Gurktali Alpid
Asukoht Austrias

Gurktali Alpid (saksa: Gurktaler Alpen, sloveeni: Krške Alpe) on Kesk-Ida-Alpide mäestik Austrias, nimetatud Gurki oru järgi.

Karjamaad Nockalmi teel

Mäestik asub Muri oru (põhjas, eraldab selle Madal-Tauernist) ja Drava (lõunas, külgneb seal Lõuna-Lubjakivialpide Gailtali Alpide ja Karawankide mäestikega) vahel. Läänes ulatuvad Gurktali Alpid Kõrg-Tauerni mäestiku Katschbergi kuru ja Ankogeli rühmani. Idas eraldab Neumarkti kuru Ülem-Steiermargis selle Lavanttali Alpidest.

Gurktali Alpid võib jagada viieks alamrühmks:

Gurktali Alpide lõunaosas on Klagenfurti nõgu. Seal on veel seitse väiksemat mäeahelikku:

  • Magdalensberg (Lippekogel, 1079 m)
  • Ossiachi Tauern (Taubenbühel, 1069 m)
  • Glantali mägismaa (Ulrichsberg, 1022 m)
  • Sattnitz (Tanzboden, 929 m)
  • Feldkirchen-Moosburgi kõrgustik (Freudenberg, 817 m)
  • Sankt Veiti kõrgustik (Buchberg, 808 m)
  • Maria Saali kõrgustik (Maria Saaler Berg, 746 m)

Mõnikord liigitatakse Gurktali Alpid koos Lavanttali Alpidega idas Noriki Alpide osaks, kuid see pole geoloogiliselt põhjendatud.

Kõrgeimad tipud asuvad Nocki mägede (Nockberge, Nock tähendab "ümardatud mäetipp", vrd. Nockerl) alamrühmas Flattnitzi kurust läänes, sealhulgas Eisenhuti mägi (2441 m) Steiermargi liidumaal. Nationalpark Nockberge maalilise Nockalmi maantee ääres Kärnteni liidumaal on 1987. aastast maastikukaitseala (IUCN V). Nocki mäed ulatuvad ka suurte Kärnteni järvedeni, nagu Millstätter See ja Ossiacher See.

Teised tipud on:

Majandus ja turism[muuda | muuda lähteteksti]

Matkarada Bad Kleinkirchheimi lähedal

Lauge maastik oma arvukate mägikarjamaadega on iidsetest aegadest olnud rändkarjatamise paik. Gurktali Alpid olid ka raua ja hõbeda kaevandamise piirkond, Radentheini juures kasutatakse endiselt magnesiidimaardlaid.

Täna on turism kõige olulisem majandussektor. Gurktali Alpide orud rahuldavad turiste suvel ja kiirel talvehooajal. Juhtiv turismipiirkond on Bad Kleinkirchheim, siis Turracher Höhe (Predlitz-Turrach ja Reichenau), Falkert (Reichenau) ja Innerkrems (Krems in Kärnten), Flattnitzi kuru, Afritz ja Katschberg (Rennweg am Katschberg). Suuremad suusapiirkonnad on Katschberg-Aineck, Innerkrems-Schönfeld-Karneralm, Turracher Höhe ja Gerlitzen Nocki mägedes ning Kreischberg Metnitzi mägedes.

Nocki mägede piirkond on tuntud ka oma tervendavate spaade poolest. Karlbad Nockalmstraße ääres on vanim talunike tervisevesi Austrias. Kümbluse tegemise viis (allikavee ja kuumade kividega) on jäänud 17. sajandist muutumatuks. Nende kauge asukoht tähendab, et ka elektrit pole. Spaa nimi on tuletatud väikesest tsirkusorust (Karl tuleb Karist, tsirkusorust).