Reichenau (Kärnten)

Allikas: Vikipeedia
Reichenau
Ebene Reichenau koos Püha Martini kirikuga
Vapp

Pindala 114 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1822 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 51′ N, 13° 54′ E
Reichenau (Kärnten) (Austria)
Reichenau (Kärnten)

Reichenau (sloveeni: Rajnava) on vald Austrias Kärnteni liidumaal Feldkircheni ringkonnas.

Vaade Reichenaule

Vald asub Gurki jõe ülemises orus Nocki mägedes (Gurktali Alpide osa). Põhjas viib maantee Feldkirchenist Turracher Höhe kurule ja Turracher Seeni kõrgusel 1763 m merepinnast Predlitz-Turrachi piiril Steiermargi liidumaal ja edasi alla Muri orgu. Veel üks väike mägijärv on Falkertsee (1872 m) läänes. Reichenau on Nockalmstraße maalilise marsruudi idapoolne ots läbi Nocki mägede Kremsini.

Reichenau valla osad on Ebene Reichenau, Sankt Lorenzen, Sankt Margarethen, Wiedweg ja Winkl.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Talud Gurki orus

Ülemise Gurki oru kauget ja tihedalt metsaga kaetud ala asustasid keldi kolonistid, kui piirkond oli Noricumi kuningriigi osa, mis 15. aastal eKr provintsina Rooma riiki liidendati. Umbes 590. aastast rändasid oru madalamasse otsa alpislaavlased, neile järgnesid 10. sajandil Baieri asunikud.

Kõrgkeskajal, kui ala oli Kärnteni hertsogkonna osa, kuulus org Millstatti kloostri valdusse. Umbes 1300. aastast puhastasid benediktiini mungad suure osa metsamaast. Reichenau küla (võimalik saksa keelest tuletatud: Rauch, "suits" viitab alepõllundusele) on esmamainitud 1332. aasta dokumendis. Kabel naaberkülas Sankt Lorenzenis kõrgusel 1477 m (täna kõrgeimal asuv kihelkonnakirik Kärntenis) dokumenteeriti juba 1216. aastal.

Wiedwegi protestantlikku palvelat (Toleranzbethaus) on esmamainitud 1787. aastal. Ligikaudu 16% kohalikust elanikkonnast tunnistab protestantlikku kirikut.

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]