Ülem-Steiermark

Allikas: Vikipeedia
Obersteiermark ringkonnad Steiermargi liidumaal

Ülem-Steiermark (saksa: Obersteiermark) viitab (Austria mõistes) eranditult Austria Steiermargi liidumaa üldiselt mägisele ja hästi metsasele loodeosale. Liidumaa kaguosa pealinna Grazi ümbruses on tuntud kui Kesk-Steiermark (Mittelsteiermark), mis jaguneb edasi Ida- ja Lääne-Steiermargiks (Grazist idas ja läänes).

Ülem-Steiermark on Kesk-Steiermargist eraldatud Lavanttali Alpide Stubalpe ja Gleinalpe mäestikega ning Eel-Alpidega Muri jõest idas. See on üldiselt maapiirkond, mida iseloomustavad põllumajandus ja turism, välja arvatud piirkond Judenburgi ja Mürzzuschlagi linna vahel Muri ja Mürzi jõe moodustatud orus koos ulatuslike tööstusaladega. Ala Altaussee ümbruses kaugemal loodes on osa Austria Salzkammerguti kultuurmaastikust.

Obersteiermark piirkond koosneb viiest ringkonnast:

Kasutamine Sloveenias[muuda | muuda lähteteksti]

Endine Steiermargi hertsogkond tänases Austrias ja Sloveenias

Sloveeni kasutuses viitab mõiste Ülem-Steiermark (Zgornja Štajerska) kogu Austria Steiermargi liidumaale – erinevalt traditsioonilisest piirkonnast, mida nimetatakse Alam-Steiermark (Spodnja Štajerska), Sloveenia Steiermark (Slovenska Štajerska) või lihtsalt Steiermark (Štajerska), lõunapoolne kolmandik endisest Steiermargi hertsogkond, mis anti pärast Esimest maailmasõda 1919. aasta Saint-Germaini rahulepingu järgi Jugoslaavia Kuningriigile ja on täna Sloveenia osa.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]