Flattach

Allikas: Vikipeedia
Flattach

sl Blato
Kihelkonnakirik
Vapp

Pindala 98,7 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1200 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 56′ N, 13° 8′ E
Asend Spittal an der Drau ringkonnas
Flattach (Austria)
Flattach

Flattach (sloveeni: Blato) on vald Austria Kärnteni liidumaa Spittal an der Drau ringkonnas.

Ragga kuristik

Vald asub Drava vasakpoolse lisajõe Mölli orus Kõrg-Tauerni mäestiku Goldbergi ja Kreuzecki rühmade vahel. Flattach sõltub peamiselt turismist, pakkudes lähedalasuvat Mölltali liustiku suusapiirkonda, mis asub Scharecki mäel ja Wurtenkeesi liustikul, ning Raggaschluchti, kitsast kuristikku Kreuzecki mäestiku lõunaosas kuni 200 m kõrgete seintega ja laudteega vee kohal. See on ka rühma hüdroelektrijaamade asukoht, mis koguvad vett mitmest Põhja-Ankogeli mägede veehoidlast paigaldatud võimsusega 474 MW.

Sinna pääseb mööda B106 Mölltal Straße maanteed, mis kulgeb Lurnfeldist Drava orus Winklerni ja Grossglockneri kõrgalpi maantee suunas. Vana muularada üle Fragrant Tauerni mäekuru põhjas ühendab selle Raurisega Salzburgi liidumaal.

Vallaosad on Flattach ja Fragrant.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asula nimi on tuletatud tõenäoliselt sloveenikeelsest sõnast blato, "soo". Vald tekkis alles 1895. aastal Obervellachi turulinnast idas. Sajandeid oli see põllumajanduslik (alpi rändkarjakasvatus) ja ka kaevanduspiirkond, eriti raua ja vase. Majandusolukord on läbi teinud põhimõttelise muutuse, kuna Fragranti elektrijaamade rühm püstitati alates 1963. aastast ja esimene suusatõstuk ehitati 1987. aastal.

Mölltali liustik

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]