Schareck

Allikas: Vikipeedia
Schareck
Schareck vaadatuna Hocharni tõusult. Tipust paremal on Wurtenkees. Ees paremal: Hoher Sonnblicki põhjakülg
Schareck vaadatuna Hocharni tõusult. Tipust paremal on Wurtenkees. Ees paremal: Hoher Sonnblicki põhjakülg
Kõrgus 3123 m
Asukoht Kärnteni/Salzburgi piir Austrias
Ahelik, mäestik Kõrg-Tauern, Goldbergi rühm
Suhteline kõrgus 427 m
Koordinaadid 47° 2′ 29″ N, 13° 1′ 4″ E
Schareck (Austria)
Schareck

Schareck on mägi kõrgusega 3123 m, asub Austrias Kõrg-Tauerni Goldbergi rühmas.

Paiknemine ja maastik[muuda | muuda lähteteksti]

Tipp asub Alpide peaahelikus, täpselt Kärnteni ja Salzburgi liidumaade vahelisel piiril, linnulennult u. 4,8 km Hoher Sonnblickist idakagus. Schareck on Hocharni järel kõrguselt teine tipp Goldbergi mäestikus. Tipust edelas on Wurtenkeesi liustik ja Mölltaler Gletscheri suusapiirkond. Mäe all on Fraganti elektrijaamakompleksi Hochwurtenspeicheri veehoidla. Põhjas ulatub Schareckkeesi liustik pea tipuni.

Suusapiirkonna avamise tulemusena koos oma tõstukisüsteemidega ei oma tõus Schareckile lõunast praktiliselt enam ronimisväärtust.

Tõusud[muuda | muuda lähteteksti]

  • Lõunast: kõrgeima toolitõstuki ülemisest jaamast kulub tippu jõudmiseks mõni minut.
  • Märgistatud nn Prölli tee (Pröll-Weg) pakub atraktiivset tipputõusu loodest. See kulgeb Niedersachsenhausist piki ulatuslikku mäeharja tipuni. Seda marsruuti, mis ületab Neuner Kogeli (2827 m) ja Herzog Ernsti (2933 m), on suhteliselt kerge läbida kuivades ja lumevabades tingimustes, ehkki on vaja kindlat jalga ja kõrgusekartmatust. Seal on üks jalavarrastega (Trittstiften) kindlustatud ronimisosa.
  • Schutzhaus Neubaust (Raurisertal / Kolm Saigurn) on otsejoones ronimine Tauerngold Erlebniswegi kaudu Fraganter Schartele ja edasi Herzog Ernst Spitzele (2933 m), võttes u. 2,5 tundi (tee nr. 119). Sealt jõuab Scharecki tippu u. 1 tunniga. Tee on kohati paljas (tee nr. 120).
  • Kirdest: Sportgasteinist Neuwirt-Steig - Aperes Schareck - Schareckkees (liustikulõhed).