Kannatus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Lulu teisaldas lehekülje Kannatus ümbersuunamise Dukkha asemele: Budistlik mõiste
Märgis: Uus ümbersuunamine
 
Uus sisu
Märgis: Ümbersuunamine eemaldatud
1. rida: 1. rida:
{{Emotsioonid}}
#suuna [[Dukkha]]
'''Kannatus''' on ebameeldiv, piinav või valus [[emotsioon]]
ja [[tundmus]]. Kannatuse põhjused võivad olla nii kehalist ehk füüsilist laadi kui ka vaimsed ehk hingelised, samuti võivad kannatused olla lühiajalised või kauakestvad. Kannatuse vastand on [[rõõm]] või [[nauding]].

Kannatuse aspekte käsitletakse [[psühholoogia]]s ja [[meditsiin]]is, aga ka paljudes [[filosoofia]]tes ja [[religioon]]ides.

== Filosoofia ==

[[Hedonism]] on mõtteviis, mille kohaselt on nauding ainus tõeline hüve ning selle saavutamiseks tuleb vältida kannatusi. [[Stoitsism]]i kohaselt tuleks lähtuda mõistusest ja voorusest ning võtta kannatusi ja naudinguid võrdselt. [[Schopenhauer]] soovitab pigem kannatusi vältida kui naudinguid otsida.

== Budism ==
{{Vaata|Dukkha}}

[[Budism|Budistliku]] käsitluse kohaselt on [[Dukkha|kannatuse]] põhjuseks [[Taṇhā|kiindumine]] [[Skandha|iseendasse]], mida peetakse illusiooniks. Kannatusest vabanemiseks on [[kaheksaosaline tee]].

== Kristlus ==

[[Kristlus]]es on kesksel kohal [[Jeesus]]e kannatused ja märtrisurm [[Ristilöömine|ristil]], millega ta lunastas kogu inimkonna kannatused.

== Viited ==
{{viited}}

[[Kategooria:Psühholoogia]]
[[Kategooria:Emotsioon]]

Redaktsioon: 10. detsember 2019, kell 11:34

Kannatus on ebameeldiv, piinav või valus emotsioon ja tundmus. Kannatuse põhjused võivad olla nii kehalist ehk füüsilist laadi kui ka vaimsed ehk hingelised, samuti võivad kannatused olla lühiajalised või kauakestvad. Kannatuse vastand on rõõm või nauding.

Kannatuse aspekte käsitletakse psühholoogias ja meditsiinis, aga ka paljudes filosoofiates ja religioonides.

Filosoofia

Hedonism on mõtteviis, mille kohaselt on nauding ainus tõeline hüve ning selle saavutamiseks tuleb vältida kannatusi. Stoitsismi kohaselt tuleks lähtuda mõistusest ja voorusest ning võtta kannatusi ja naudinguid võrdselt. Schopenhauer soovitab pigem kannatusi vältida kui naudinguid otsida.

Budism

 Pikemalt artiklis Dukkha

Budistliku käsitluse kohaselt on kannatuse põhjuseks kiindumine iseendasse, mida peetakse illusiooniks. Kannatusest vabanemiseks on kaheksaosaline tee.

Kristlus

Kristluses on kesksel kohal Jeesuse kannatused ja märtrisurm ristil, millega ta lunastas kogu inimkonna kannatused.

Viited