St Chamond

Allikas: Vikipeedia

St Chamond

St Chamond

St Chamond (1916) tehnilised näitajad
Pikkus 8,83 m
Laius 2,67  m
Kõrgus 2,36  m
Kaal 23  t
Kiirus maastikul ? km/h
maanteel 8,5 km/h
Käiguvaru maanteel ? km/h
maanteel 60 km
Suurtükk 75 mm TR
106 mürsku
Kuulipildujad 4×7,92 mm Hotchkiss
7488 padrunit
Soomus 5,5—17 mm
Mootor 4 silindriline Panhard-Levassor
Mootori võimsus 90 hj
Meeskond 9 inimest

St Chamond oli Prantsusmaal esimese maailmasõja ajal toodetud ja kasutatud rasketank.

1916. aasta alguses anti firmale FAMH (Compagnie des Forges et Aciéries de la Marine et d'Homécourt) Saint Chamondis ülesanne projekteerida ründetraktor. 27. aprilliks, kaks kuud peale ülesande kätte saamist oli projekt valmis ning firma FAMH sai tellimuse 400-le masinale.

St Chamondi veermikuks oli kasutatud Ameerika firma Holti traktori veermikku (selle tootmise litsents oli Prantsusmaal olemas). Uuendusena kasutati elektrilist veoülekannet. Panhardi bensiinimootor käitas alalisvoolu generaatoreid, mis tootsid voolu kahele vedavale elektrimootorile (kummalgi roomikul üks).

Korpus kujutas endast metallkasti, mille esi ja tagaosa ulatusid pikalt üle veermiku. Tänu sellele oli masina kasutamine ebatasasel maastikul raskendatud. Takistustele peale sõitmiseks oli korpuse esi- ja tagaosa alla kinnitatud spetsiaalsed rullikud, mis pidid tekkinud olukorda leevendama.

Esimestel St Chamonditel (1916. a mudelid) oli korpuse laele ehitatud silindrilised tornid komandörile ja juhile, korpuse lagi oli lame. Külgmised soomusplaadid olid peaaegu maani kattes roomikud külgedelt. Mootor ja dünamo paiknesid korpuse keskosas ning nende taga olid elektrimootorid. Veoratasteks olid tagumised rattad ning masina ahtriosas oli teine juhtimisruum. Relvastuseks said esimesed 165 masinat ühe 75 mm suurtüki TR ning neli 8 mm kuulipildujat Hotchkiss. Suurtükk paiknes korpuse esiküljel, keskkohast veidi paremal.

1916. aasta keskel tehti masinale mõningad muudatused. Külgmised soomusplaadid, mis katsid roomikuid eemaldati. Roomikute laiust suurendati 320 millimeetrilt 410-le, ning hiljem veel 500-le millimeetrile.

1917. aastal muudet masinat jällegi. Korpuse lagi tehti keskosast kõrgem langedes külgede suunas, seda selleks et katusele visatud käsigranaadid veereksid sealt alla. Silindriliste tornide asemele tehti ristkülikukujuline komandöri torn. Tanki soomust suurendati 17-le mm, kuna 15 mm ei suutnud kinni pidada Saksamaal kasutusele võetud uusi soomustläbistavaid kuule "K". Vahetati välja ka St Chamondi pearelv milleks nüüd sai 75 mm "Canon de 75 Modele 1897 L/36".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]