Kuidas rikkaks saada?

Allikas: Vikipeedia
"Kuidas rikkaks saada?"
Autor Allan Keian
Toimetaja Anneli Sihvart, Katri Keian
Päritolumaa  Eesti
Keel eesti
Žanr noorteromaan
Kirjastaja Keian Publishing
Ilmumisaeg 2012
Lehekülgi 400

"Kuidas rikkaks saada?" on Eesti kirjanik Allan Keiani kolmas noorteromaan ja esimene tema "raharaamatute" triloogiast, mis ilmus aastal 2012.

2013. aastal ilmus raamatule järg "Kuidas rikkaks jääda?" ning 2016. aastal viimane osa "Kuidas rikkalt surra?".

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatu tegevus algab juunis 2001, kui 18-aastane Tallinna poiss Adrian Aus on lõpetamas keskkooli. Adrian on otsustanud, et ta ei kavatse ülikooli minna, kuna tal on õppimisest villand, ta teab vaid õelda, et ta "tahab vaid rikkaks saada". Adrian on elanud juba mitu aastat üksi, tema isa elab Moskvas ja ema Suurbritannias, üks vanematest maksab tema igakuist korteriüüri ja teine saadab talle raha.

Kuid juba järgmisel päeval peale kooli lõpetamist on Adrianil raha otsas ja ta vanemad ei ole enam nõus talle raha saatma, kuna tal oli nendega kokkulepe, et peale keskkooli lõppu peab ta oma eluga ise hakkama saama ja vanematelt enam mitte midagi küsima. Et kiirelt raha teenida, otsustab ta anda oma kalli Raymond Weili käekella panti, kuid saab selle eest vaid 100 krooni. Siis läheb ta kasiinosse, kus ta alguses videopokkeris võidab, kuid kõigest paar kätt hiljem, lootes saada pokkeri parimat kombinatsiooni Royal Flush, kaotab kõik. Vihaga lööb ta mänguautomaati, mispeale ta kasiinost välja visatakse.

Hiljem otsustab ta ühes vanalinna restoranis teha "külma arve" (ehk süüa ja lahkuda ilma maksmata), kuid enne restoranis saab ta kokku nelja Rootsi ametikoolipoisiga, kellega nad söövad ja siis lähevad Hollywoodi klubisse. Samal õhtul toimub aga Hollywoodis politseireid, ühelt rootslaselt leitakse narkootikum, ta valetab, et Adrian müüs selle talle, mispeale Adrian koos rootslastega vahistatakse ja viiakse jaoskonda. Jaoskonnas aga ta vabastatakse, kuna rootslane oli ennast sisse rääkinud ja selgus, et Adrian oli süütu. Adrian pakub maalt välja saadetud rootslasele vabakslaskmist 10 000 krooni eest, võtnud raha automaadist välja, otsustab ta taksoga koju sõita, et pandimajast kell ära tuua. Taksojuht pakub talle aga kulda müüa ja kui Adrian avastab, et parasjagu on pandimaja jaanipäeval suletud, ostabki ta taksojuhilt kulla ära.

Vanalinnas kullassepa juures avastab Adrian aga, et kuld oli võltsing, ning siis satub ta Balti jaama, kus Artjom pakub talle head tehingut - neil on teda kui Eesti kodanikku vaja uue firma loomiseks. Adrian on nõus ja notari juures luuaksegi uus firma, mille omanikuks ta saab, andes Artjomile täisvolitused. Artjom annab talle 1000 krooni, mispeale Adrian läheb Suurupisse sõbra suvilasse jaanipäeva tähistama, kuid mõni päev hiljem saab ta kõne politseilt, kes ta hiljem suvilas vahistab ja ta viiakse eeluurimisse. Selgub, et Artjom kasutas Adriani kontot illegaalselt raha kantimiseks. Septembris lastakse Adrian katseajaga vabaks, kuna ta oli kõigest naiivne ohver.

Adrian saab töökoha turvafirmas, ning saadetakse toidupoodi turvameheks, kui ta elab firma ühiselamus. Ühel päeval, kui inkassaatorid tulevad poodi raha võtma, laseb üks röövel nad maha ja põgeneb rahaga. Adrian jälitab teda ja saab ta ka kätte, kuid bandiit pakub Adrianile röövitud raha, kui Adrian tal minna laseb. Adrian nõustub vastumeelselt ja vahetult enne politsei saabumist peidab raha tööstushoone prügikasti. Ta viiakse kiirabiga haiglasse.

Peale haiglast vabanemist selgub aga, et turvafirma on temaga töölepingu üles öelnud, mispeale ta lahkub sealt, ootab pimedust ja läheb toob raha ära. Siis võtab ta endale hotellitoa Radisson SAS hotellis, kus ta loeb raha üle, avastades, et seal on ligi 200 000 krooni. Järgmisel päeval läheb ta Stockmanni poodlema ja siis klubisse, kus ta tutvub venelanna Viktoriaga. Nad on paar päeva koos, kui Viktoria teatab Adrianile, et tal on kutse ühele Vene rikaste eliitpeole ja ta soovib ka Adriani sinna kaasa võtta. Peol aga tutvub Viktoria hoopis Leningradi oblasti fosforiiditehase omaniku pojaga, kellega Adrian satub kaklusesse ja ta visatakse peolt välja.

Kui Adrianil hakkab raha otsa lõppema, otsustab ta rentida endale korteri Maakri Kvartalis ja minna tööle Hansapanka makromajanduse analüütikuna, kuupalgaga 12 000 krooni, teeseldes, et on lõpetanud ülikooli. Töövestlus õnnestub, kuid umbes kolm kuud hiljem satub sinna tema endine paralleelklassiõde Cordelia, kes ta kogemata reedab ja ta vallandatakse. Cordelial ei õnnestunud sisse saada Eesti Kunstiakadeemiasse arhitektuuri erialale, mispeale ta läks Tallinna Majanduskooli. Internetis on ta aga tutvunud ühe mustanahalise poisiga Londonis, ning Adrian ostab talle lennukipileti, et ta saaks Londonisse lennata. Varsti peale seda saab Adrianil raha otsa ja korteriomanik tõstab ta tänavale. Adrian satub joodikute juurde Veerennis ja hiljem Uues Maailmas kodutute varjupaika. Olles mõni päev käinud läbi linna pudeleid korjamas, satub ta hiljem Tallinna Kaubamaja juurde, kus aitab ühe koorma maha laadida ja saab tööd laotöölisena. Aprilliks 2002 saab ta lõpuks varjupaigast välja kolida ja rentida endale ühiselamutoa Mustamäel.

Talle tuleb hea idee - ta otsustab luua uue internetiloto, mille loomiseks võtab ta endale appi naabri, tehnikaülikooli IT-tudeng Sandri, kes on nõus talle lubatud 100 000 krooni eest programmi valmis tegema. Adrian plaanib luua mängu "Sinu raha", kus mängijad saavad raha mängu panna ja mängusolevat summat kasvatada, kuni üks õnnelik saab peavõidu. Adrian ise plaanib korraldada nii, et igast mängupandud summast kantakse pool tema enda kontole. Sander kirjutab programmi valmis, kuid lõpuks proovib seda edutult Adrianilt varastada. Kui aga Adrian temalt internetiühenduse ära võtab, õnnestub tal CD-plaat tagasi saada. Ta pakub seda müüa ühele arvutifirma omanikule, kes aga talle demonstreerib, et enne teda oli üks jaapanlane juba sama idee peale tulnud.

Nüüd on Adrianile jäänud vaid natuke alla 300 krooni. Kohvikus Moskva satub ta pealt kuulama kahe mehe juttu "peaproovist", alguses peab ta neid näitlejateks, kuid hiljem avastab, et neil on plaanis suurrõõv. Kui mehed sõidavad Bentleyga minema, jälitab Adrian neid taksoga ja siis jalgrattaga Männikule, kus ta kuuleb pealt militaarmeeste plaani rõõvida Eesti Panka, varastades kaitseväe garaažist soomuki ja sõites sellega kell 2 öösel seina maha, seejärel laaditakse pangahoones olev 200 miljonit krooni väikebussi, mis siis suundub Tammsaare parki, kuhu peab maanduma helikopter, millega raha viiakse peidukohta Ida-Virumaal. Adrian otsustab plaanis ise osaleda. Kuna plaani juhtiv ohvitser käsib röövi ajal röövlitel kanda musta maski, peab ta selle hankima. See õnnestub tal ühes kesklinna baaris, kui ta selle ühelt ehitustööliselt varastab. Adrian otsustab plaani sekkuda raha laadimise ajal - kui raha on bussi laetud, tõmbab ta juhi bussist välja ja sõidab ise minema Pärnusse, kus ta rendib Mercedes-Benzi väikebussi, millega sõidab edasi Lätti. Rentides Poolas ja siis Saksamaal jälgede segamiseks järgmised väikebussid, jõuab ta lõpuks Šveitsi, kus ta avab mitmeid pangaarveid, kuhu ta raha kannab.