Wind Cave'i rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Wind Cave'i rahvuspark
Wind Cave National Park
Boxwork
Asukoht Lõuna-Dakota, Ameerika Ühendriigid
Koordinaadid 43° 35′ 0″ N, 103° 26′ 0″ W
Pindala 136,97 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 9. jaanuar 1903
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 448 405 (2020)
Kaart

Wind Cave'i rahvuspark (Wind Cave National Park) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark, mis asub Lõuna-Dakota osariigi lääneosas Hot Springsi linnast 16 km põhja pool.

Pargi asutas president Theodore Roosevelt 3. jaanuaril 1903. See oli USA seitsmes rahvuspark ja esimene rahvuspark maailmas, mis loodi looduslike koobastike kaitseks.[1] Koobas on tähelepanuväärne oma kaltsiidist moodustiste, mida tuntakse kastitööna (boxwork) ja härmatise poolest. Wind Cave'i koobaste süsteem on maailma üks tihedamaid ja pikemaid. 2021. aasta seisuga oli läbiuuritud 248,16 km koopaid.

Wind Cave'i koobastest olid teadlikud juba indiaanlased, kuid esimeste dokumenteeritud andmete põhjal avastasid valged ameeriklased need koopad alles 1881. aastal. Kuna koobastest väärtuslike mineraalide sooni ei avastatud, avati 1890. aastate alguses koopad turistidele.

Ameerika piison Wind Cave'i rahvuspargi sildi juures

Rahvuspargi maapealses osas on USA suurim säilinud looduslik segarohupreeria. Rahvuspargis preeriates elutsevad muuhulgas ameerika piison, pesukaru, vapiti, koiott, skunk, vöötkähr, kärp, mustjalg-tuhkur, puuma, punailves, rebane, mink, mustsaba-hirv ja rohtlahaukur. Wind Cave'i rahvuspargis elab üks neljast vabalt ringi rändavatest ja geneetiliselt puhastest ameerika piisoni karjadest Põhja-Ameerika riigimaadel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. NPS History. "Wind Cave". Vaadatud 23.12.2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]