Kenai Fjordsi rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Kenai Fjordsi rahvuspark
Kenai Fjords National Park
Kenai Fjordsi rannik
Asukoht Alaska, Ameerika Ühendriigid
Koordinaadid 59° 55′ 0″ N, 149° 39′ 0″ W
Pindala 2711,3 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 2. detsember 1980
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 321 596 (2022)
Kaart

Kenai Fjordi rahvuspark (Kenai Fjords National Park) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark, mis asub Kenai poolsaarel Alaska osariigi keskosas. See on Alaska väikseim rahvuspark.[1]

Rahvuspark hõlmab Hardingu jäävälja, selle liustikke ning rannikufjorde ja saari. Pargi pindala on 2711,3 ruutkilomeetrit. Park on oma nime saanud arvukate fjordide järgi, mille on nikerdanud jääväljalt mägedesse alla liikuvad liustikud. Väli on vähemalt 38 liustiku allikas ning neist suurim on Bear Glacier. Pargi ainsa tee lõpus asub Exit Glacier, mis on populaarne turismisihtkoht.[2] Ülejäänud rahvusparki pääseb paadiga, lennukiga või matkamisega.

Kenai Fjordsi määras 1978. aastal esmalt rahvusmonumendiks president Jimmy Carter, oodates lõplikku seadust Alaska avalike maade eraldamise kohta. Rahvuspark loodi Alaska kaitseseaduse vastuvõtmisega 1980. aastal. Park kaitseb jäävälja, mägede ja mere vahelist kitsast metsa serva ning sügavalt liigestatud rannajoont. Pargis elavad mitmesugused maa- ja mereimetajad, sealhulgas pruunkarud, baribalid, põdrad, merisaarmad, randalhüljesed ning küür- ja mõõkvaalad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. National Geographic. "This Coastal National Park Is a Haven for Wildlife—and Adventure". Vaadatud 30.12.2023.
  2. National Park Service. "Exit Glacier Area". Vaadatud 30.12.2023.