Evergladesi rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Evergladesi rahvuspark
Everglades National Park
Päikeseloojang Grassi jõel
Asukoht Florida, Ameerika Ühendriigid
Koordinaadid 25° 19′ 0″ N, 80° 56′ 0″ W
Pindala 6106,61 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 30. mail 1934
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 1 155 193 (2022)
Kaart

Evergladesi rahvuspark (Everglades National Park) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark, mis kaitseb Florida algse Evergladesi lõunapoolset viiendikku.

Park on Ameerika Ühendriikide suurim troopiline kõnnumaa ja suurim kõnnumaa, mis asub Mississippi jõest ida pool. Aastas külastab seda keskmiselt miljon inimest. Everglades on Surmaoru ja Yellowstone'i rahvuspargi järel Ameerika Ühendriikide mandriosa suuruselt kolmas rahvuspark. UNESCO moodustas 1976. aastal Evergladesie ja Dry Tortugase biosfäärikaitseala ja kandis pargi 1979. aastal maailmapärandi nimistusse ning 1987. aastal sai Ramsari konventsiooni rahvusvahelise tähtsusega märgalade nimekirja. Everglades on üks kolmest kohast, mis on kõigis kolmes nimekirjas.

Evergladesi rahvuspark loodi hapra ökosüsteemi kaitsmiseks. Everglades on märgalade ja metsade võrgustik, mida toidab jõgi, mis voolab Okeechobee järvest aeglaselt Florida lahte. Park on Põhja-Ameerika kõige olulisem troopiliste kahlavate lindude kasvukoht ja see sisaldab läänepoolkera suurimat mangroovide ökosüsteemi. Pargis elab 36 ohustatud või kaitsealust liiki, sealhulgas florida puuma, teravkoon-krokodill ja manaati, lisaks 350 linnuliiki, 300 mage- ja merevee kalaliiki, 40 liiki imetajaid ja 50 liiki roomajad.

Lodu Evergladesi rahvuspargis