Big Bendi rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Big Bendi rahvuspark
Big Bend National Park
Läbi Santa Elena kanjoni kulgev Rio Grande jõgi, millest vasakule jääb Mehhiko ja paremale Big Bendi rahvuspark USA-s
Asukoht Texas, Ameerika Ühendriigid
Pindala 3242 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 12. juuni 1935
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 463 832 (2019)
Kaart

Big Bendi rahvuspark (Big Bend National Park) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark, mis asub Texase osariigi lääneosas.[1]

Pargi pindala on 3242 ruutkilomeetrit ja see on riiklikult oluline kaitseala, sest see on Chihuahua kõrbe suurim topograafia ja ökoloogia kaitseala Ameerika Ühendriikides. Rahvuspark sai nime Rio Grande suure käänaku järgi. Big Bendi rahvuspargis asub Chisose mäestik, mis on Ühendriikide ainus täielikult rahvuspargi territooriumil paiknev mäestik.[2] Rahvuspargi ja Chisose mäestiku kõrgeim tipp on Emory Peak (2385 m).

Rahvuspargis valitseb kuum poolkõrbeline kliima. Hiliskevadel ja suvel võib madalamatel kõrgustel õhutemperatuur sageli tõusta üle 40 °C. Talved on üldiselt pehmed, kuid vahetevahel võib õhutemperatuur langeda alla nulli. Kuna rahvuspargi kõrgeima ja madalaima paiga vahel on enam kui 1500 meetrit, on õhutemperatuuride ja sademete hulga varieeruvus rahvuspargis märkimisväärselt suur. Tänu sellele esineb rahvuspargis erakordne taimede ja loomade elupaikade mitmekesisus. Park kaitseb enam kui 1200 taimeliiki, enam kui 450 liiki linde, 56 liiki roomajaid ja 75 liiki imetajaid.

Kuna Rio Grande on riigipiir Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko vahel, on pargil ebatavalised piirangud pargireeglite, määruste ja poliitikate haldamisel ja jõustamisel. Vastavalt Guadalupe Hidalgo lepingule ulatub pargi territoorium ainult 1848. aasta seisuga sügavaima jõekanali keskmesse. Ülejäänud kanal ja sellest lõunapoolne maa jääb Mehhiko territooriumile. Park piirneb Mehhiko poolel Cañón de Santa Elena ja Maderas del Carmeni kaitsealadega.[3]

Big Bendi rahvuspark on USA põhiosa üks eraldatumaid ja selle tõttu üks vähemkülastatumaid rahvusparke. Perioodil 2009–2019 külastas seda keskmiselt aastas 377 000 turisti.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Big Bend National Park". Recreation.gov. Vaadatud 1. jaanuaril 2023.
  2. "Chisos Mountains". Visit Big Bend. Vaadatud 1. jaanuaril 2023.
  3. "Big Bend Fact Sheet". National Park Service. Vaadatud 1. jaanuaril 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]