Lake Clarki rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Lake Clarki rahvuspark
Lake Clark National Park and Preserve
Lake Clark ja Chigmiti mäestik
Asukoht Alaska, Ameerika Ühendriigid
Koordinaadid 60° 58′ 0″ N, 153° 25′ 0″ W
Pindala 16 308,89 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 2. detsember 1980
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 18 278 (2021)
Kaart

Lake Clarki rahvuspark (Lake Clark National Park and Preserve) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark Alaska osariigi edelaosas, umbes 160 km Anchorage'ist edelas.

Park sisaldab palju ojasid ja järvi, mis on olulised Bristoli lahe lõhepüügi jaoks, sealhulgas pargile nime andnud Clarki järvele. Park kaitseb vihmametsi piki Cook Inleti rannikut, mägist tundrat, liustikke, liustikujärvi, suuri lõherikkaid jõgesid ja kahte vulkaani, Mount Redoubt ja Mount Iliamna. Mount Redoubt on aktiivne ja purskas aastatel 1989 ja 2009. Pargi ökosüsteemide mitmekesisus tähendab, et pargis ja selle ümbruses võib näha peaaegu kõiki suuremaid Alaska loomi, nii maismaa- kui ka mereloomi.

Parki ei vii ühtegi teed, kuhu pääseb vaid paadi või väikese lennukiga. Pargi peamine asustatud piirkond on Port Alsworth Clarki järve ääres. Pargi lähedal on veel viis asulat, kus elavad peamiselt Dena'ina põliselanikud. Enne pargi rajamist asusid piirkonnas laiali eraldatud majakesed, millest tuntuim kuulus Richard Proennekele, kelle filmidest, mis dokumenteerivad tema üksildast elu Twin Lakesis, tehti 2003. aastal film "Üksinda põlislooduses".

President Jimmy Carter kuulutas Lake Clarki riiklikuks monumendiks 1. detsembril 1978. 1980. aastal muutis Kongress Lake Clarki staatuse rahvuspargiks ning umbes kaks kolmandikku määrati ürgloodusalaks. Rahvuspargi piires on jahipidamine lubatud ainult kohalikele elanikele enda tarbeks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]