Vikipeedia:Keeletoimetamistalgud 2019/20

Allikas: Vikipeedia
Keeletoimetamistalgute juhend

Talgutest osavõtjad ja toimetatavad artiklid

Keeletoimetamistalgud toimusid 1. detsembrist 2019 kuni 14. märtsini 2020. Talgute eesmärk oli keeleliselt parandada ja ladusamaks muuta Vikipeedia keeletoimetamist ootavaid artikleid ning väärtustada keeletoimetaja tööd.

Talgud korraldasid Tartu Ülikool, Eesti Keeletoimetajate Liit ja MTÜ Wikimedia Eesti ning need olid osa eestikeelse Vikipeedia edendamise projektist Miljon+.

Talgute auhinnafond on 2500 eurot: kokku 2000 eurot esimesele kolmele tublile talgulisele Tartu Hansa Rotary Klubilt ja 500 eurot MTÜ Wikimedia Eestilt parimale uuele talgulisele ehk inimesele, kes ei ole osalenud ei 2017/18. ega 2018/19. a talgutel. Auhinnad antakse üle Eesti Keeletoimetajate Liidu toimetajaseminaril 4. septembril Tartus.

Kuidas osaleda[muuda lähteteksti]

2018. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Aime Keis (Tartu Hansa Rotary Klubi president), Hanna Pook (II koht), Merily Šmidt (I koht), Mariin Pantelejev (III koht), Ann Siiman (žürii esimees). Foto: Egle Heinsar
2019. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Merily Šmidt (II koht, TÜ), Svea Tarkin (I koht, TÜ), Liina Kahu (III koht), Ann Siiman (žürii esimees, TÜ), Sirje Ginter (Tartu Hansa Rotary Klubi president). Foto: Tiina Sammelselg
2020. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Elisabeth Kaukonen (eriauhind, TÜ), Mariin Pantelejev (I koht, EMÜ), Liisi Rästa (parim uus tulija), Liina Kahu (II koht). Foto: Ivo Kruusamägi

Talgutega võis liituda kogu toimumisaja jooksul 1. detsembrist 2019 kuni 14. märtsini 2020.

Osaleda said kõik Vikipeedia registreeritud kasutajad peale žürii liikmete. Vikipeedia kasutajaks registreerumiseks tuleb kasutada Vikipeedia lehekülje ülaosas leiduvat nuppu "Logi sisse / registreeru kasutajaks" või sisselogimise lehekülge. Kasutajanimi jätab talgulise anonüümseks, kui ta oma nime ise ei avalda. Auhinna vastuvõtmiseks tuleb oma nimi žüriile teatavaks teha.

Talgutel osalejad valisid toimetatavad artiklid soovitatavalt keeletoimetamist ootavate artiklite hulgast. Märkus on mõeldud keeletoimetamist vajava artikli valimisel abiks, kuid arvestati ka keeletoimetamist vajavaid ilma märkuseta artikleid. Talgulised pidid lisama oma kasutajanime ja keeletoimetatavate artiklite pealkirjad keeletoimetamistalgutest osavõtjate ja toimetatavate artiklite lehele. Arvesse läksid vaid täies mahus keeletoimetatud artiklid. Kui artikkel oli keeletoimetatud, tuli eemaldada ka toimetusmärkus (juhendis "Toimetusmärkuse eemaldamine").

Tubli talguline täitis keeletoimetaja ametiülesandeid ehk vajaduse korral[1]

  • ühtlustas lausete stiili, parandab süntaksivead (vajaduse korral sõnastab laused ümber),
  • korrigeeris sõnajärge ja -valikut (nt kui on eksitud sõnade tähendusega),
  • parandas õigekirja- ja loogikavead,
  • ühtlustas oskussõnavara kasutamise,
  • parandas vormistust,
  • kontrollis nimede õigekirja,
  • ühtlustas viidete vormistust.

Lisapunkte andis see, kui keeletoimetaja

  • kontrollis faktide õigsust, vea leidmisel parandas selle või kui viga nõuab suuremat uurimistööd, kirjutas selle kohta märkuse(d) arutelukasti,
  • kontrollis terminite õigsust, vea leidmisel parandas selle või kirjutas märkuse arutelukasti.

Keeletoimetamistalgute žüriisse kuulusid Ann Siiman (žürii esimees, Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut), Airi Männik (kutseline keeletoimetaja, Eesti Keeletoimetajate Liit), Svea Tarkin (Eesti Keeletoimetajate Liit), Sirli Zupping (Haridus- ja Teadusministeerium), Helin Kask (Tallinna Ülikooli eesti keele ja kultuuri instituut) ja Ursula Erik (Eesti Maaülikool, MTÜ Wikimedia Eesti). Žürii selgitas välja parimad keeletoimetajad, keda premeeritakse auhinnaga. Hindamisel võeti arvesse nii keeletoimetatud artiklite kvaliteeti kui ka mahtu.

  • Peaauhind parimale keeletoimetajale on 1000 eurot.
  • Teine auhind on 600 eurot.
  • Kolmas auhind on 400 eurot.
  • Eriauhind parimale uuele talgulisele on 500 eurot.

Võitjad avalikustatakse ja auhinnad antakse üle Eesti Keeletoimetajate Liidu toimetajaseminaril 2020.

Konkursiga seotud küsimusi saab esitada Ann Siimanile (ann.siiman@ut.ee). Samuti võib neid esitada siinse lehekülje arutelus.

Välislingid[muuda lähteteksti]