Lina Andersson

Allikas: Vikipeedia

Lina Andersson Otepääl (2007)
Kuld 2006 paarissprint
Hõbe 2005 klassikasprint
Pronks 2009 paarissprint
Pronks 2009 teatesõit

Lina Andersson (sündinud 18. märtsil 1981 Gällivare vallas Malmbergetis) on Rootsi endine murdmaasuusataja.

Andersson saadeti Šveitsis Pontresinas toimunud 1998. aasta juunioride MM-ile. 21. jaanuaril saavutas ta 5 km vabastiilis 7. koha, võitis Katrin Šmigun Claudia Künzeli ja Zuzana Kočumová ees, järgnesid Evi Sachenbacher ja Pirjo Manninen. 25. jaanuaril tuli ta 15 km klassikastiilis 5. kohale. Šmigun võitis pronksmedali ja nende vahele jäi Manninen.

Järgmisel hooajal osales Andersson ka ühel maailma karikasarja etapil. See toimus 28. novembril 1998 Soomes Muonios 5 km vabastiilis ja Andersson jäi 52. kohale, olles ometi 5 Rootsi sportlase seas Antonina Ordina järel paremuselt teine. Veebruaris toimusid Austrias Saalfeldenis juunioride maailmameistrivõistlused, kus Andersson tuli 3. veebruaril juunioride maailmameistriks 5 km klassikas. Teised medalid läksid Pirjo Mannisele ja Marianna Longale, järgnesid Sachenbacher, Kočumová ja Petra Majdič. Katrin Šmigun oli 13. 7. veebruaril tuli ta 15 km vabastiilis 14. kohale, võitis Kočumová Šmiguni ja Sachenbacheri ees.

Järgmisel MK-etapil osales ta Rootsis Kirunas 27. novembril 1999 ja see läks märksa paremini esimesest: ta saavutas 5 km klassikas 22. koha, olles Rootsi sportlastest (sealhulgas Ordinast) selgelt parim. Selle hooaja juunioride maailmameistrivõistlused toimusid Slovakkias Štrbske Plesos. 29. jaanuaril saavutas Andersson 1,5 km sprindis vabastiilis 9. koha nii kvalifikatsioonis kui finaalis (maailmameistriks tuli Manninen). Järgmisel päeval tuli Andersson 15 km sõidus klassikalises stiilis 8. kohale. 28. jaanuaril osales ta Stockholmis klassikasprindis, kus paremad läbisid raja alla 25 sekundi, ning tuli kvalifikatsioonis Bente Skari ja Mannise järel kolmandaks. Need kaks olid ka finaali parimad, Andersson langes 5. kohale, mis oli siiski tema esimene poodiumikoht MK-etapil.

2001. aasta juunioride maailmameistrivõistlused toimusid Poolas Karpacz-Szklarskas. 30. jaanuaril toimunud 15 km vabastiilis ühisstardist sõidus tuli Andersson teiseks, kaotades Mannisele 3,7 sekundiga. Ülejärgmisel päeval toimunud 5 km klassikadistantsil tuli Andersson teist korda juunioride maailmameistriks, edestades Mannist 1,4 sekundiga. 7. märtsil 2001 tuli Andersson esimest korda MK-etapil esikolmikusse ja see juhtus Oslos 1 km klassikatehnikas sprindis. Üksnes Manninen ja Skari olid temast paremad. Kvalifikatsioonis oli Andersson saanud 6. aja.

Järgmise hooaja alguses sai Andersson kaks kolmandat kohta. Kuopios 10 km klassikas kaotas ta üksnes Skarile ja Olga Danilovale. 27. novembril tuli ta kolmandaks Rootsi teatenaiskonnaga, kusjuures Andersson võitis avavahetuse enam kui 6 sekundiga Kati Venäläise ees.

Seetõttu pandi Anderssonile 2002. aasta taliolümpiamängudele lootusi, aga need ei täitunud. Andersson osales neljal distantsil. 12. veebruaril sõideti 10 km klassikalises stiilis ja Andersson jäi parima rootslasena 16. kohale. 15. veebruaril sõideti 5+5 km suusavahetusega ja Andersson oli alles 39. 19. veebruaril jäi ta 1,5 km vabastiilis sprindis 28. kohale (siiski Rootsi parim). 21. veebruaril sõideti teadet, Andersson lõpetas avavahetuse eelviimasena ja samale kohale jäi Rootsi ka lõpuks.

Kuid pärast olümpiat oli Andersson nagu ümber vahetatud. Sprindietappidel saavutas ta 4. ja elus esimest korda ka teise koha. See juhtus 13. märtsil Oslos, kus ta ainult Skarile alla jäi.

2003. aasta Rootsi meistrivõistlustel ei õnnestunud Anderssonil ainsatki medalit võita, kuigi osales 4 distantsil. Sellegipoolest arvati ta maailmameistrivõistlustele, mis toimusid Itaalias Val di Fiemmes. 18. veebruaril tuli ta 15 km ühisstardist klassikatehnikas distantsil 27. kohale (Kristina Šmigun võitis hõbemedali). Kaks päeva hiljem tuli ta 10 km klassikas 21. kohale (Šmigun oli taas teine). 24. veebruaril toimus 4×5 km teatesõit, kus Andersson sõitis teises vahetuses kolmanda aja ja säilitas sama koha ka kokkuvõttes, aga viimased vahetused ei suutnud seda kohta hoida ja Rootsi lõpetas 6. kohal. 26. veebruaril sõideti 1,5 km vabatehnikasprint, kus Anderssoni osaks jäi 24. koht, Rootsi nõrgim. Pärast maailmameistrivõistlusi tuli Andersson esimest korda Rootsi meistrivõistlustel medali, võites 1,2 km klassikasprindi.

2004. aastal suurvõistlusi ei olnud. Andersson osales Rootsi meistrivõistlustel Skellefteås 4 distantsil ja võitis ühe medali: pronksi 5 km klassikas.

Lina Andersson (vasakul) ja Emelie Öhrstig pärast sprindi kaksikvõitu 2005. aasta MM-il
Lina Andersson Otepääl (2006)

2005 osales Andersson taas Rootsi meistrivõistlustel neljal distantsil ja mõnevõrra edukamalt. 3. jaanuaril tuli ta 1 km klassikasprindis kvalifikatsioonis 3. kohale ja finaalis meistriks. Järgmisel päeval katkestas ta 7,5+7,5 km suusavahetusega sõidu. 26. jaanuaril sai ta 15 km vabastiilis ühisstardist sõidus 5. koha ja 29. jaanuaril tuli 10 km vabastiilis pronksmedalile.

Järgnesid 2005. aasta põhja suusaalade maailmameistrivõistlused Saksamaal Oberstdorfis. Andersson osales 21. veebruaril 4×5 km teatesõidus ja lõpetas avavahetuse 4. kohal, aga järgmised vahetused ei suutnud seda hoida ja naiskonna lõplikuks kohaks jäi 8. Järgmisel päeval lõpetas ta 0,9 km klassikalises tehnikas sõidetud sprindis teisena nii kvalifikatsiooni kui finaali, mõlemad Emelie Öhrstigi järel. Kvalifikatsioonis tuli Rootsile koguni kolmikvõit (kolmas oli Anna Dahlberg), lõpuks siiski kaksikvõit ja 4. koht. Andersson oli üles antud ka ühisstardist 30 km klassikalises tehnikas distantsile 26. veebruariks, aga ta ei startinud.

MM-ile järgnenud MK-sprindietapil Lahtis 5. märtsil saavutas Andersson oma elu esimese MK-etapivõidu soomlaste Kirsi Välimaa ja Virpi Kuituse ees. Seni oli Andersson silma paistnud eeskätt lühematel distantsidel, aga 3. aprillil tuli ta Rootsi meistriks ka 30 km eraldistardist sõidetud klassikadistantsil.

8. jaanuaril 2006 võitis Andersson elu teise MK-etapi, samuti sprindis. Selle võidu sai ta Otepääl 1 km klassikalises sprindis, kus ta võitis nii kvalifikatsiooni kui finaali. 22. jaanuaril võitis ta kvalifikatsiooni ka Oberstdorfis 0,9 km sprindis klassikas, aga finaalis kaotas ta Norra suusatajale Ella Gjömlele.

Järgnesid 2006. aasta taliolümpiamängud Itaalias Torinos, kus Andersson osales neljal distantsil. 14. veebruaril võitis ta koos Anna Dahlbergiga 6×1,2 km paarissprindi, alistades 0,6 sekundiga Kanada paari. 16. veebruaril sõitis ta 10 km klassikat eraldistardist, kus Kristina Šmigun tuli olümpiavõitjaks, aga Andersson jäi alles 33. kohale. 22. veebruaril toimus 1,2 km vabatehnikas sprint, kus Andersson saavutas kvalifikatsioonis 3. koha, aga finaalis jäi alles 11. kohale. 24. veebruaril sõideti vabastiilis 30 km ühisstardist, mille Andersson katkestas.

Järgmine hooaeg tõi Rootsi teatenaiskonnale suuremat edu kui Anderssonile individuaalselt. 29. oktoobril 2006 sõideti Saksamaal Düsseldorfis 6×0,9 km paarissprint, kus Andersson tuli koos Britta Norgreniga Norra paari Ella Gjömle – Marit Björgen järel teiseks. 17. detsembril sõideti Prantsusmaal La Clusaz's 4×5 km teatesõit, milles Andersson lõpetas avavahetuse teisena ja Rootsi sai sama koha ka kokkuvõttes Saksamaa neliku järel. 4. veebruaril 2007 sõideti Šveitsis Davosis 4×5 km teatesõit, kus Andersson võitis avavahetuse ja Rootsi suutis võita ka kogu võistluse, edestades 1,0 sekundiga Norrat.

Saabusid 2007. aasta põhja suusaalade maailmameistrivõistlused Jaapanis Sapporos. Andersson ei võitnud sealt ühtki medalit, kuid mitu korda jäi puudu üsna vähe. Klassikasprindi finaalis jäi ta 22. veebruaril neljandaks, järgmisel päeval paarissprindis koos Britta Norgreniga samuti. 27. veebruaril oli ta 10 km vabastiilis alles 42. 1. märtsil toimus 4×5 km teatesõit, kus Andersson sõitis teist vahetust, läks rajale 3. kohal, aga sõitis sellel välja alles 10. aja. Rootsi lõpetas 4. kohaga.

2008 osales Andersson Rootsi meistrivõistlustel Sundsvallis kahel alal. 29. jaanuaril tuli ta 7,5+7,5 km suusavahetusega sõidus 7. kohale ja ülejärgmisel päeval 1,1 km sprindis klassikalises tehnikas Norgreni järel teiseks.

2009. aasta maailmameistrivõistlustel Liberecis sai Andersson 19. veebruaril 10 km klassikalises stiilis 14. koha, siis 25. veebruaril paarissprindi vabasõidus koos Anna Olssoniga hõbemedali Aino-Kaisa Saarise ja Virpi Kuituse järel ning 26. veebruaril 4×5 km teatesõidus pronksmedali, lõpetades ka avavahetuse kolmandana.

2010 osales ta Rootsi meistrivõistlustel Piteås kõigest ühel distantsil. 23. jaanuaril saavutas ta 1 km klassikasprindis kvalifikatsioonis 3. ja finaalis 5. koha. Samal aastal toimunud 2010. aasta taliolümpiamängudele teda ei saadetud.

Umbes samamoodi kulges järgminegi hooaeg. Maailma karikasarja etappe sõitis Andersson kaasa hulganisti, Rootsi meistrivõistlustel Sundsvallis osales aga kõigest ühel alal ning tuli 5. veebruaril 1 km vabastiilis sprindis kvalifikatsioonis 5. ja finaalis 6. kohale. Maailmameistrivõistlustele ta ei pääsenud.

12. aprillil 2011 teatas ta, et lõpetab tippsportlasekarjääri.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Juunioride maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1999 Austria Saalfeldenis
    • Kuld juunioride maailmameister 5 km klassikasõidus
  • 2001 Poola Karpaczis
    • Kuld juunioride maailmameister 5 km klassikasõidus
    • Hõbe hõbemedal 15 km ühisstardiga vabasõidus

Maailma karikasarjas[muuda | muuda lähteteksti]

Lina Andersson osales individuaalselt 113 maailma karikasarja etapil ja jõudis esikolmikusse 8 korda. Kaks etappi ta võitis, mõlemad klassikalises tehnikas sprindis.

Maailma karikasarja etapivõidud[muuda | muuda lähteteksti]

Jrk-nr Kuupäev Koht Riik Ala
1. 5. märts 2005 Lahti  Soome 1 km sprint kl.
2. 8. jaanuar 2006 Otepää  Eesti 1 km sprint kl.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]