Ksenija Sobtšak

Allikas: Vikipeedia
Ksenija Sobtšak
Päev pärast presidendivalimisi (19. märts 2018)
Sünninimi Ksenija Sobtšak
Sünniaeg 5. novembril 1981
Sünnikoht Leningrad, Vene NFSV
Amet poliitik
Ksenija Sobtšak 2012. aasta mais opositsiooni kogunemisel ühes Moskva pargis

Ksenija Anatoljevna Sobtšak (vene keeles Ксeния Анатoльевна Собчaк; sündinud 5. novembril 1981 Leningradis Vene NFSV-s) on Venemaa ajakirjanik ja poliitik.

Jaanuaris 2012 raadiojaama Ehho Moskvõ tehtud küsitluse järgi kuulus Sobtšak kümne mõjukama naise hulka Venemaal.

Ta on aktiivne Twitteri kasutaja, selle keskkonnas on tal 1,6 miljonit jälgijat, suhtlusvõrgustikus Instagram 9,3 miljonit jälgijat.

2017. aasta oktoobris teatas Sobtšak kavatsusest kandideerida 2018. aasta Venemaa presidendivalimistel Venemaa Föderatsiooni presidendiks.[1] 18. märtsil 2018 peetud valimistel andis Sobtšaki poolt oma hääle 1,24 miljonit valijat (1,7% valijate koguarvust)[2]. Kaheksa kandidaadi seas jäi Sobtšak neljandaks[2].

2018. aasta juunis toimunud poliitilise partei Kodanikualgatus kongressil valiti Sobtšak partei poliitnõukogu liikmeks. Kongressil muudeti partei nimi Muutuste Parteiks.

Ksenija Sobtšak on Anatoli Sobtšaki Fondi asepresident.

26. oktoobril 2022 teatati, et Sobtšak põgenes Venemaalt Leetu.[3] Aga juba 7. novembril teatas tema ema meediale, et Ksenija Sobtšak on naasnud Venemaale.

Haridustee ja karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Ksenija Sobtšak (2010)

Ksenija Sobtšak õppis aastail 19982001 Peterburi Riikliku Ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonnas. Aastal 2001 kolis ta Moskvasse ning jätkas õpinguid Venemaa Välisministeeriumi Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi (MGIMO) rahvusvaheliste suhete teaduskonnas. Sobtšak lõpetas 2002. aastal MGIMO bakalaureusekraadiga. 2004. aastal lõpetas ta MGIMO magistrantuuri politoloogias kiitusega.[4]

Pärast MGIMO lõpetamist on ta juhtinud mitut televisioonisaadet.

Ksenija Sobtšak sai tuntuks vene tõsielusarja, "Big Brotheri" formaadil põhineva "Dom-2" saatejuhina TNT telekanalil. Viimasel ajal on ta eelistanud meelelahutussaadetele poliitilisi debatte. Pärast seda, kui ta 2012. aastal loobus saate "Dom-2" juhtimisest (juhtis saadet 8 aastat) ja Muz-TV kanalil "Gosdep" suleti, töötas Sobtšak telekanalis Dožd, kus ta juhtis mitut sotsiaalpoliitilist saadet, nende seas "Gosdep-2".

Sobtšak oli aastatel 2012–2014 naisteajakirja SNC ja on 2014. aastast moeajakirja L’Officiel peatoimetaja.[4]

Sobtšak on mänginud filmides, esinenud videoklippides ja kirjutanud mitu raamatut, käsitledes erinevaid teemasid, muuhulgas moealast stilistikat, kosmeetikat või abiellumise motiive. Aastal 2010 ilmus tema intervjuude raamat "Filosoofia buduaaris".

Sobtšak mängis episoodilises rollis vene ülipopulaarses sketšisarjas "Нaша Russia". Cameo-rollis ilmus Sobtšak välja sarja 3. hooaja osades (2008), kus ta mängis iseennast – prominentset ja jõukat avaliku elu tegelast. Tegevus toimub Sobtšaki penthouse'is, kus alatasa äparduste küüsis naiivsevõitu gastarbeiterid üritavad luksuskorterit remontida, kuid tööde lõpp ei taha kuidagi saabuda.

Kodanikuliikumine[muuda | muuda lähteteksti]

Miiting 10. märtsil 2012 Moskvas Uus-Arbatil. Ksenija Sobtšak kõnet pidamas

Pärast valimisi Riigiduumasse 4. detsembril 2011, mille võitis võimupartei Ühtne Venemaa, toetas Ksenija Sobtšak protestiaktsioone valimistulemuste võltsimise vastu. Ta võttis osa 10. detsembril miitingust Bolotnaja väljakul. Juba järgmisel, 24. detsembril toimunud miitingul Sahharovi prospektil esines ta kõnega.

Pärast presidendivalimisi 4. märtsil 2012, mille võitis Vladimir Putin, esines Sobtšak 10. märtsil miitingul "Ausate valimiste poolt" Uus-Arbatil Moskvas.

"Miljonite marssi" aktsioonist 6. mail Bolotnaja väljakul, mis lõppes kokkupõrkega OMON-i üksuste ja miitinguosaliste vahel, Sobtšak ise osa ei võtnud. Järgmisel päeval põhjendas ta Twitteris oma mitteosalemise otsust sellega, et ta oli teadlik aktsiooni korraldajate radikaliseerumise plaanidest, millega aga tema ei nõus ei ole.

Järgmistel päevadel toimus Moskvas mitmeid opositsiooni korraldatud rahumeelseid kogunemisi erinevates kohtades. Kui politsei rahva ühest kohast laiali ajas, koguneti uuesti teises kohas. Selliste aktsioonide käigus peeti paljudel juhtudel ka osa protestijaid kinni, neid sõidutati politseijaoskondadesse, seal vesteldi nendega ning lasti mõne tunni möödudes taas vabadusse. 8. mail peeti sel viisil kinni ka Ksenija Sobtšak ja Aleksei Navalnõi, kes nendega toimuvat ja omi muljeid kommenteerisid jooksvalt Twitteris.

Koordinatsiooninõukogu liige[muuda | muuda lähteteksti]

Ksenija Sobtšak (2013)

Venemaa opositsiooni Koordinatsiooninõukogu esimestel valimistel septembris–oktoobris 2012, seadis oma kandidatuuri üles ka Ksenija Sobtšak. Samal ajal tegi ta koos kümne opositsiooniaktivistiga ühisavalduse, milles öeldakse, et "valitseva võimu ja ühiskonna vastasseis süveneb vägivalla suunas" ning seepärast on hädavajalik läbi viia "ulatuslik poliitiline reform".

22. oktoobril 2012 valimistel Koordinatsiooninõukogusse saavutas Sobtšak üldnimekirjas kandideerinuna 4. koha. Ta sai 32 500 häält, jäädes saadud häälte arvult alla vaid Aleksei Navalnõile, Dmitri Bõkovile ja Garri Kasparovile.

Oblomov-Sobtšak-Parfjonov[muuda | muuda lähteteksti]

Miiting 24. detsembril 2011 Moskvas Sahharovi prospektil. Ksenija Sobtšak kõnet pidamas

Veebruaris 2012 toimus muusikavideo "Превед, Медвед!" (tuntud ka kui "Пока, Медвед!") esiettekanne telekanalis Dožd. Klippi vaatas internetis esimese päevaga üle miljoni vaataja. Koosräpp-stiilis esineva trio moodustasid endine seltskonnalõvi Ksenija Sobtšak, tuntud teleajakirjanik Leonid Parfjonov ja noormuusik Vasja Oblomov. Laul oli kirjutatud vene rahva nimelt ja süüdistab president Dmitri Medvedevit selles, et ta ei osale valimiste-eelses riigi poliitilises elus (Medvedev oli eelmisel sügisel parteikongressil teatanud, et ta ei kandideeri järgmiseks ametiajaks presidendiks ja tegi ettepaneku, et Putin võiks kandideerida).

Koosräppbänd Oblomov–Sobtšak–Parfjonov üllitas internetipublikut sama aasta mais uue muusikavideoga "VVP" ("ВВП") (uue presidendi V.V. Putini nimetähed).

Sama trio poolt ilmus 2012. aasta lõpul kolmas muusikavideo "Räpp-palvus" ("Рэп-молебен"), milles võeti kriitilis-iroonilise hoiakuga kokku kõik lõppenud 2012. aasta sündmused.

2018. aasta Venemaa presidendivalimised[muuda | muuda lähteteksti]

Ksenija Sobtšak 2017. aasta detsembris kohtumisel valijatega Jekaterinburgis

18. oktoobril 2017 teatas Sobtšak oma kavatsusest kandideerida 2018. aasta Venemaa presidendivalimistel Venemaa Föderatsiooni presidendiks.[1]

23. detsembril Moskvas peetud poliitilise partei Kodanikualgatus (esimees Andrei Netšajev) kongressil esitati ta presidendikandidaadiks. 26. detsembril 2017 registreeris Venemaa Föderatsiooni Keskvalimiskomisjon Ksenija Sobtšaki volitatud esindajad. Valimisstaapi asus juhtima Igor Malašenko; staabi töösse olid kaasatud konsultantidena Anton Krassovski ja Stanislav Belkovski. 2018. aasta jaanuarikuu jooksul korjati regioonides üle 100 000 toetusallkirja ja Venemaa Föderatsiooni Keskvalimiskomisjon registreeris Sobtšaki presidendikandidaadiks.

18. märtsil 2018 peetud valimistel andis Sobtšaki poolt oma hääle 1,24 miljonit valijat (1,7% valijate koguarvust). Kaheksa kandidaadi seas jäi Sobtšak neljandaks.[2]. Opositsioonipoliitik Mihhail Hodorkovski hindas Sobtšaki esinemist valimistel vaatamata tagasihoidlikule tulemusele (1,7%) siiski õnnestunuks, põhjendades seda väitega, et ta sai üle miljoni hääle – see on sama suurusjärk, mis tegi varem võimalikuks Aleksei Navalnõil saada föderaalse tasandi poliitikuks. Saadud 1,2 miljonit häält annab Hodorkovski meelest Ksenija Sobtšakile võimaluse pretendeerida reaalse föderaalpoliitiku positsioonile.[5]

Poliitilise partei juhtkonnas[muuda | muuda lähteteksti]

15. märtsil 2018, kolm päeva enne presidendivalimisi teatasid presidendikandidaat Ksenija Sobtšak ja poliitik Dmitri Gudkov uue poliitilise partei loomisest tegutseva Kodanikualgatuse baasil. Kavakohaselt pidi loodav uus poliitiline jõud hakkama taotlema president Vladimir Putini ametist lahkumist, Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide tühistamist ja sõjaliste konfliktide lõpetamist. Partei põhieesmärk olnuks pääsemine parlamenti 2021. aasta Riigiduuma valimistel.[6]

Sobtšaki ja Gudkovi ühinemise mõtet pidas Mihhail Hodorkovski heaks sammuks. Ta leidis, et Gudkovil on hea poliitilise töö kogemus; see teeb võimalikuks, et koos neil õnnestub vältida vigu uue poliitilise partei ülesehitamisel.[7]

23. juunil 2018 toimunud Kodanikualgatuse kongressil valiti Sobtšak taas partei poliitnõukogu liikmeks. Kongressil muudeti partei nimi Muutuste Parteiks. Partei esimeheks sai Dmitri Gudkov.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Ksenija Sobtšak pälvis koos Vasja Oblomovi ja Leonid Parfjonoviga 2012. aastal muusikaauhinna Stepihunt kategoorias "Нечто" ("Miski") muusikalise kompositsiooni «Превед, Медвед!» esitamise eest.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ksenija Sobtšaki isa oli Anatoli Sobtšak, Peterburi linnapea 1990. aastatel, ema Ljudmila Narussova on Föderatsiooninõukogu liige.

Ksenija Sobtšak abiellus 2013. aastal näitleja Maksim Vitorganiga. Peres kasvab poeg Platon (sündinud 2016).

Võõrkeeltest valdab ta hispaania, prantsuse ja inglise keelt.[4]

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2004 – "Воры и проститутки" (ajakirjaniku rollis)
  • 2007 – "Бешеная" (seriaal; Margarita Ljamkina rollis)
  • 2007 – "Самый лучший фильм" (prostituudi roll)
  • 2008 – "Наша Russia" (seriaal; cameo-roll)
  • 2008 – "Красота требует…" (Ilma Petersoni rollis)
  • 2008 – "Никто не знает про секс" (Arabella rollis)
  • 2008 – "Гитлер капут!" (Eva Brauni rollis)
  • 2008 – "Европа-Азия" (cameo-roll)
  • 2008 – "Артефакт" (räuskava neiu rollis)
  • 2009 – "Золотой ключик" (telefilm; Malviina rollis)
  • 2009 – "Южное Бутово"
  • 2011 – "Москва.ru"
  • 2012 – "Краткий курс счастливой жизни" (seriaal; Nadja rollis)
  • 2012 – "Ржевский против Наполеона" (Madame Ksiou-Ksiou rollis)
  • 2012 – " Энтропия" (Paša rollis)
  • 2012 – "Срок" (dokumentaalfilm; cameo-roll)
  • 2013 – "Роман с кокаином" (Sonja rollis)
  • 2013 – "Корпоратив" (prostituudi rollis)
  • 2015 – "The Тёлки"

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]