Vassili Gontšarov

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vasja Oblomov)
Vasja Oblomovi esinemine Runet-2011 auhindade kätteandmise tseremoonial
Vasja Oblomov esinemas 6. septembril 2013 Moskvas Sahharovi prospektil peetud kontsert-miitingul Aleksei Navalnõi toetuseks Moskva linnapea valimistel
Vasja Oblomov raadiojaama Ehho Moskvõ eetris 2007. aastal

Vassili Vladimirovitš Gontšarov (Васи́лий Влади́мирович Гончаро́в; sündinud 21. märtsil 1984 Rostovis Doni ääres) on vene muusik. Tuntud ka pseudonüümiga Vasja Oblomov.

Vassili Gontšarov lõpetas Rostovi Riikliku Ülikooli ajaloo erialal. Teise kõrgharidusena on ta omandanud juriidilise hariduse.

Alates 1999. aastast on Gontšarov ansambli Tšeboza solist. Ta on tegutsenud ka muusikaprodutsendina, muuhulgas produtseerinud 2008. aastal Vjatšeslav Butussovi ühte albumit ja 2009. aastal Mihhail Bojarski jaoks kirjutatud Viktor Reznikovi laulu. Kuid kuulsaks sai Gontšarov Vasja Oblomovina.

Projekt "Vasja Oblomov"[muuda | muuda lähteteksti]

Vassili Gontšarov laadis üles 2010. aasta mais Internetti pseudonüümi Vasja Oblomov all animeeritud video "Magadan", mis sai kiiresti internetiavarustel populaarseks. "Magadan" on sarkasmiga rüütatud lugu, mis naerab välja popkultuuri Venemaal. Videoklipp sai nii kuulsaks, et selle autorit kutsuti telekanalitesse, "Naše Radio" aga lasi selle eetrisse.

Veel samal aasta (2010) sügisel ilmusid Internetis Vasja Oblomovi muusikavideod "Kes tahab saada militsionääriks?" ja "Millest algab kodumaa" ("С чего начинается Родина"). Detsembris 2010 esilinastus Timur Bekmambetovi mängufilm "Jõulupuud". Laulust "Magadan" sai filmi soundtrack. "Magadan" jõudis 2010. aasta 20 parima laulu hulka, mis pääsesid aastavahetuse "riigi tähtsaimale kontserdile" "Aasta laul 2010" telekanalil Rossija.

Vasja Oblomov on üks vähestest vene muusikutest, kes 2011. aasta detsembris opositsiooni korraldatud miitingutel esinema olid nõus. 21. detsembri miitingul "Ausate valimiste poolt" Sahharovi prospektil esitas Oblomov laulu "Millest algab kodumaa". (Vaata [[1]])

Märtsis 2013 kaasati Vasja Oblomov telekanali "Dožd" projekti "Господин хороший". Poliitilise satiiri žanris esitasid näitleja Mihhail Jefremov ja muusik Vasja Oblomov Dmitri Bõkovi kirjutatud värsse põletavatel päevateemadel. Projekt suleti rahapuudusel juulis 2013.

Oblomov–Sobtšak–Parfjonov[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Ksenija Sobtšak#Oblomov–Sobtšak–Parfjonov

Veebruaris 2012 toimus muusikavideo "Превед, Медвед!" (tuntud ka kui "Пока, Медвед!") esiettekanne telekanalis Dožd. Klippi vaatas internetis esimese päevaga üle miljoni vaataja. Koosräpp-stiilis esineva trio moodustasid endine seltskonnalõvi Ksenija Sobtšak, tuntud teleajakirjanik Leonid Parfjonov ja noormuusik Vasja Oblomov.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Vasja Oblomov pälvis 2011. aastal muusikaauhinna Stepihunt kategoorias "Internet".

Oblomov sai Stepihundi ka järgmisel aastal (2012), seekord koos Ksenija Sobtšaki ja Leonid Parfjonoviga kategoorias "Нечто" ("Miski") muusikalise kompositsiooni «Превед, Медвед!» esitamise eest.

2013. aasta märtsis sai Vasja Oblomov ajakirja Maxim auhinna "Kuldne Jokker" kategoorias "Muusika".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]