Fjord

Allikas: Vikipeedia
Sogne fjord Norras
Fjord à Christiania, Claude Monet (1895)

Fjord ehk lõhang on pikk ja kitsas liustikutekkeline merelaht või väin. Tüüpiline fjord on kitsas sügav ja kõrgete järskude kallastega ning ulatub sügavale sisemaale.

Geoloogiline mõiste[muuda | muuda lähteteksti]

Fjord on kunagine liustiku liikumistee ehk troog. Jääaja taandudes ja sellega seotud liustike sulamise tõttu tõusis oluliselt merepinna tase, mistõttu endiste liustike liikumisteed ujutati osaliselt üle, mis tekitaski fjordi. Fjord on enamasti troogile tüüpilise U-kujulise ristlõikega järsuveeruline org, mille põhi on kaetud mereveega. Fjord on enamasti mitmesaja meetri sügavune. Suudme lähedal on fjord tavaliselt madalam, sest sinna on kogunenud rohkem liustiku poolt kantud materjali ehk moreeni.

Niisuguste järsuveeruliste orgude teke on võimalik siis, kui aluspõhi, mida liustik kulutab, koosneb kristalseist kivimeist. Sellisele olukorrale vastavaid tingimusi ja seega ka fjorde võib leida näiteks Norras, Alaskal, Islandil, Gröönimaal, Uus-Meremaal, Kanadas ja mujal.

Fjord Skandinaavia kohanimedes[muuda | muuda lähteteksti]

Sõna "fjord", nii kohanime osana kui üldmõistena, tähistab Skandinaavias enamasti geoloogilises mõttes fjorde. Mõnikord aga nimetatakse neis maades fjordideks ka muid pikki kitsaid veekogusid. Siia kuuluvad näiteks mõned merelahed Taanis nagu Limfjorden, Mariageri fjord ja Roskilde fjord, mis ei ole otseselt liustikutekkelised, ning mõningaid järvi Norras nagu Tyrifjord ja Randsfjord. Mõnikord nimetatakse fjordiks ka järvede lahti (Furnesfjord Mjøsa järves Norras).

Suurimad fjordid[muuda | muuda lähteteksti]

Maailma pikimad fjordid:

  1. Scoresby Sund Gröönimaal – 350 km
  2. Sogne fjord Norras – 203 km
  3. Hardangeri fjord Norras – 179 km

Sügavamad fjordid:

  1. Skelton Inlet Antarktikas – 1933 m
  2. Sogne fjord Norras – 1308 m
  3. Messier Channel Tšiilis, Lõuna-Ameerikas – 1288 m

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]